Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Požadavky na elektrické rozvody (2.)


Document Actions
poznaroz1.jpg
Znáte roztřídění bytů podle stupňů elektrizace? Z čeho se skládá elektrické zařízení v objektu? Zkuste si zopakovat na co se děli přívodní vedení? Kdy musí být odbočky k elektroměrům třífázové? V jaké výšce má být střed elektroměru? Kolik zásuvek, do které místnosti?
Milan Bureš, Jaroslav Borovec, ze dne: 1.08.2003
reklama

Roztřídění bytů podle stupně elektrizace:
Stupeň A
- byty, v nichž se elektřiny používá k osvětlení a pro domácí elektrické spotřebiče, přičemž příkon žádného spotřebiče nepřesahuje 3,5kVA.

Stupeň B - byty s vybavením jako mají byty stupně A a v nichž s k vaření a pečení používají elektrické spotřebiče o příkonu nad 3,5kVA.

Stupeň C - byty s elektrickým vybavením jako mají byty stupně elektrizace A nebo B v nichž se pro vytápění používají elektrické spotřebiče.

Elektrické zařízení v objektu se skládá z těchto částí:

- z přívodního vedení nn,
- z rozvaděčů,
- z rozvodu za podružnými rozvaděči.

Přívodní vedení se dělí obvykle na tyto části:

- hlavní domovní vedení,
- odbočky k elektroměrům,
- vedení od elektroměrů k podružným rozvaděčům.

Hlavní domovní vedení se zřizuje proto, aby na ně bylo možno připojit všechny odběry v objektu.

Průřez hlavního vedení se volí s ohledem na očekávané zatížení. Jmenovitý proud pojistek jistících hlavní domovní vedení musí být alespoň o 2 stupně vyšší než nejvyšší jmenovitý proud jističů před elektroměry. Hlavní domovní vedení musí být umístěno tak, aby byl ztížen nedovolený odběr.

Hlavní domovní vedení se jistí v přípojkové skříni. Odbočky od hlavního domovního vedení k elektroměrům, je nutno v rozvodnici osadit tak, aby její spodní okraj byl 1,8m nad podlahou. Rozvodnice musí být zaplombovány. Jednofázové odbočky lze provést u zařízení do soudobého příkonu 5,5kW u bytů stupně elektrizace A. V ostatních případech musí být odbočky k elektroměrům trojfázové.

Odbočky od hlavního domovního vedení musí být provedeny a uloženy tak, aby byl ztížen nedovolený odběr a aby bylo možno vodiče bez stavebních zásahů vyměnit. Odbočka k elektroměru delší než 3m musí být jištěna u hlavního domovního vedení. Odbočky kratší než 3m lze jistit jističem až před elektroměrem namontovaným na elektroměrové rozvodnici. Odbočka k elektroměru musí být z celistvých vodičů, bez krabic a zbytečných ohybů.

U vedení od elektroměru k podružným rozvaděčům se musí od každého elektroměru zřídit samostatná odbočka k podružnému rozvaděči. U rodinných domků, které nemají charakter více bytových domů, u rekreačních chalup, chat a garáží, lze umístit elektroměrový rozvaděč na vnější straně objektu. Elektroměry je zakázáno montovat do společných skříní (V zahraničí se tato skutečnost připouští) nebo výklenků s plynoměry (dva samostatné výklenky nad sebou nelze považovat za oddělené).

Na elektroměrových rozvodnicích mohou být namontované jen elektroměry, sazbový spínač případně přijímač HDO, jistič před elektroměrem, jistící zařízení obvodu sazbového spínače, ovládací relé nebo stykač, ochranná svorkovnice. Bližší podrobnosti jsou uvedeny v připojovacích podmínkách rozvodných závodů.

Další přístroje pro rozvod se soustředí na samostatné rozvodnici nebo rozvaděči. Střed elektroměru má být ve výšce asi 1500 až 1700mm od podlahy, je-li více elektroměrů, mohou být středy okének ve výši 700 až 1700mm od podlahy. Před elektroměr se musí osadit jistič se stejným počtem pólů jako má elektroměr fází.

Bytové rozvodnice se zpravidla umísťují v bytě a každý rozvaděč se musí dát samostatně vypnout. Toto neplatí pro bytové rozvody a rozvodnice do 25 A s vyjímkou, kde je vypínání nutné.

Počet zásuvkových vývodů má být:

- samostatná kuchyň 3
- kuchyňský kout 2
- obývací pokoj 3
- obytná hala 3
- ložnice 2
- koupelna 1

Akumulační kamna se doporučuje připojit na samostatný trojfázový obvod. Akumulační kamna musí být připojena pevně, k jejich připojení se nesmí používat zásuvek. Administrativní a jim podobné budovy, pokud jejich celkový instalovaný příkon přesahuje 3kVA se připojují k síti jen trojfázově.

V místnostech, kde se shromažďuje větší počet osob se zřizují alespoň dva světelné obvody.

Zásuvky ve školách se zřizují v každé učebně a tělocvičně, v herně a v denní místnosti mateřských škol a jeslí se zřizují dvě zásuvky určené pro úklid, promítání filmů, diapozitivů, a pro připojení gramofonů, magnetofonů apod. Tyto zásuvky musí být odpínatelné, např. jističem v rozvaděči.

U mateřských škol a jeslí se požaduje ochrana před svévolným dotykem, např. použitím bezpečnostní zátky a zařazením vypínače se signalizací zapnutého stavu.

Vedení světelných, zásuvkových a jiných obvodů, jakož i vývody na vypínače musí být uloženy ve stanovených trasách, aby se vyloučilo jejich poškození při užívání bytu (zavěšování konzol, obrazů ap.).  

Redigoval Nováček 2003

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933