Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Rozvaděče a Zákon č. 22/97 Sb.... (2.)


Document Actions
rozvadsob_1.jpg
Zákon č.22/97 Sb. včetně změn a příslušná nařízení vlády pro elektrotechnické výrobky se zaměřením na rozvaděče. Jak provede autorizovaná osoba certifikaci výrobku? Jaké jsou všeobecné požadavky? Jaké jsou v současné době využívány normy pro výrobce?
Josef Honzík, ze dne: 18.12.2003
reklama

Pro posouzení vlastností vzorku autorizovanou osobou v rozsahu, který vyplývá z požadavků uvedeného nařízení vlády, výrobce nebo dovozce předkládá autorizované osobě potřebné doklady, popřípadě vzorky výrobku nebo i výsledky předchozích ověřovacích zkoušek. Výrobce nebo dovozce současně předkládá prohlášení, že posouzení vlastností vzorku výrobku nedohodl s jinou autorizovanou osobou.

Autorizovaná osoba provede posouzení podkladů předložených výrobcem nebo dovozcem a posouzení technických vlastností, případně ověřovací zkoušky a jejich vyhodnocení.Technická dokumentace, kterou pořizuje výrobce nebo dovozce, obsahuje následující údaje a informace:

  • a) podrobný popis výrobku,
  • b) dovážených výrobků identifikační údaje o jejich výrobcích a odkaz na harmonizované české technické normy, které budou využity pro posuzování shody po zahájení výroby nebo dovozu,
  • c) projektové a výrobní výkresy výrobku,
  • d) popisy a vysvětlení nezbytné ke srozumitelnosti výkresů a funkce výrobku, návody na použití a případná upozornění; upozornění na nebezpečí nebo použití musí být v českém jazyce, výsledky navrhovaných a konstrukčních výpočtů a provedených zkoušek,
  • e) zkušební protokoly, popřípadě certifikáty.

Při vzájemném porovnání výše uvedených požadavků s přesným zněním zákona lze zjistit některé drobné odchylky. Jedná se především o údaj použití ve stavbě. Vzhledem k tomu, že podstatnou část stanovených výrobků tvoří skutečné stavební výrobky je tento požadavek opodstatnělý. Zde je nutné upozornit na skutečnost, že na elektrotechnické výrobky, na které se vztahuje NV č.163/2002 Sb. jsou především posuzovány z hlediska požadavků vyplývajících z NV č.168/1997 Sb. a č.169/1997 Sb. (nařízení vlády, kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí a nařízení vlády, kterým se stanoví technické požadavky na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility. Při rozboru jednotlivých paragrafů NV č.163/2002 Sb. a příslušných položek přílohy č.2, ve kterých jsou uvedeny seznamy stanovených výrobků, je s ohledem na odbornost pracovníků, kterým je tato přednáška určena, věnována pozornost elektrotechnickým výrobkům. V příloze č. 2 jsou uvedeny z oblasti elektrotechnických výrobků následující:

skupina č.9
-položka č.6 Vybavení komunikací (§5),

skupina.č.10

Technická zařízení staveb,

  • položka č.3 výrobky pro: požární detekci/poplach a hašení požáru, potlačení výbuchu, řízení požáru a kouře (§5),
  • položka č.5 zařízení pro přípravu teplé vody, ústřední vytápění, tepelná čerpadla a zásobníky(§7),
  • položka č.7 radiátory a sluneční kolektory(§7),
  • položka č.8 chladící, ventilační a klimatizační zařízení, klimatizační jednotky (§7),
  • položka č.15 prvky pro hromosvody a uzemnění silových zařízení a hromosvodů (§5),
  • položka č.18 součásti pro elektrické rozvodné, regulační a měřicí systémy (nn) (§7),

U těchto výrobků zajistí výrobce nebo dovozce provedení zkoušek typu výrobku a posouzení shody typu s technickou specifikací autorizovanou osobou. Autorizovaná osoba provede zkoušky a posoudí zda typ výrobku odpovídá technické specifikaci. O výsledcích zkoušek a jejich posouzení vystaví protokol s uvedením doby platnosti. Autorizovaná osoba provede certifikaci výrobku takto:

  • a) přezkoumá podklady předložené výrobcem nebo dovozcem, zda odpovídají požadavkům tohoto zařízení
  • b) zkouší vzorek nebo vzorky výrobku a ověří, zda výrobek neohrožuje zdraví a bezpečnost osob, majetek nebo přírodní prostředí a zda splňuje vlastnosti uvedené v technické specifikaci, popřípadě v technických předpisech,
  • c) provede posouzení systému jakosti, zda odpovídá příslušné technické dokumentaci a zda systém jakosti zabezpečuje, aby výrobky uváděné na trh odpovídaly technické specifikaci;pokud u dovážených výrobků dovozce nezajistí posouzení systému jakosti u zahraničního výrobce autorizovanou osobou, je předmětem posouzení způsob kontroly výrobků dovozcem. Pokud vzorek odpovídá technické specifikaci a technickým předpisům a výrobcem je zajištěno řádné fungování systému jakosti, popřípadě u dovážených výrobců je dovozcem zajištěna řádná kontrola výrobků, vystaví autorizovaná osoba certifikát výrobku a předá ho výrobci nebo dovozci.Výrobce nebo dovozce zajišťuje takový systém jakosti, aby všechny výrobky, které uvádí na trh, odpovídaly technické dokumentaci. Dovozce v odpovídající míře zabezpečuje kontrolu dovážených výrobků. dovážených výrobků. Jako závěrečné zhodnocení celého systému NV č. 163/2002 Sb. uvádím tabulku s přehledem činností, které přináleží pro jednotlivé paragrafy:

č. paragrafu zkoušky provádí posouzení systému jakosti provádí

  • 5 autorizovaná osoba autorizovaná osoba
  • 6 výrobce autorizovaná osoba
  • 7 autorizovaná osoba výrobce
  • 8 výrobce výrobce

Uvádění výrobce při provádění zkoušek a posuzování systému jakosti se rozumí, že výrobce provede nebo nechá provést příslušnou činnost u jiné organizace, což může být jiný výrobce, akreditovaná laboratoř, autorizovaná osoba atd. V každém případě musí být při případné kontrole dokladováno, že tato organizace má k disposici požadované zkušební zařízení a může na požádání zkoušky provést.

Pro oblast elektrotechnických výrobků se vždy při realizaci požadavků NV č.163/2002 Sb.se vychází z NV č.168/1997 Sb., která se vztahuje na elektrická zařízení nízkého napětí. Jako doplnění uvádím příklad postupu při posuzování výrobku, v našem případě jističe, který bude použit v rozvaděči a tento rozvaděč je součástí elektrické instalace stavby. V příloze č.2 NV č.168/1997 Sb. jsou uvedeny základní požadavky na elektrická zařízení. Pro lepší orientaci jsou požadavky jednotlivých bodů transformovány do konkrétních údajů.

A. Všeobecné požadavky

  • 1. Základní technické charakteristiky ve kterých jsou jednoznačně popsány potřebné údaje týkající se např. velikosti napájecího napětí, zatěžovacích proudů, příkonu, teploty okolí ve které může být zařízení provozováno, druh prostředí, krytí atd. Tyto údaje mají být uvedeny na zařízení, pokud to není možné, uvést údaje v průvodní dokumentaci.
  • 2. Jméno a příjmení fyzické osoby nebo obchodní jméno právnické osoby, která je výrobcem popřípadě ochranná známka, označení typu výrobku, identifikace data výroby ( pokud je požadována ).
  • 3. Posouzení montáže
  • 4. Posouzení připojitelnosti (ověření rozsahu předepsaných vodičů, rozměry svorek

B. Ochrana před nebezpečím, které může způsobit elektrické zařízení

  • 5. Zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem ( posouzení ochrany před nebezpečným dotykovým napětím živých a neživých částí např. použití napětí SELV nebo PELV, krytí atd.)
  • 6. Zkouška oteplení ( svorky, kryty, části, které je nutné uchopit rukou, jednotlivé prvky elektrického obvodu atd. )

C. Ochrana před nebezpečími, která mohou vznikat působením vnějších vlivů na elektrická zařízení

  • 7. Ověření izolace (zkouška ve vlhkostní komoře, izolační odpor, elektrická pevnost)
  • 8. Mechanická pevnost
  • 9. Odolnost proti jiným než mechanickým vlivům
  • 10. Odolnost proti předpokládaným přetížením

Na základě těchto požadavků byl vypracován návrh obsahu případného protokolu ( příloha č.3 ), který výrobce rozvaděče popřípadě autorizovaná osoba zpracovává jako podklad pro prohlášení o shodě. Jestliže rozvaděč spadá do kategorie výrobků na který se vztahuje jen NV 168/1997 Sb. nebo také NV 169/1997 Sb., pak výrobce vypracuje tzv. ES prohlášení (příloha č.1), v případě,že na rozvaděč se vztahuje také NV 163/2002 Sb. pak ještě vypracuje tradiční prohlášení o shodě ( příloha č.2 ). Jedná se především o rozvaděče bytové, staveništní, určené jako součást zařízení pro vytápění a klimatiku apod.

V současné době jsou pro výrobce, zkoušení, certifikaci a dalších souvisejících činností využívány následující normy:
ČSN EN 60439-1 Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozvaděče tvořící základ dalších souvisejících norem
ČSN EN 60432-2 Zvláštní požadavky na přípojnicové rozvody
ČSN EN 60439-3 Zvláštní požadavky pro rozvaděče nn určené k instalaci do míst přístupných laické obsluze
ČSN EN 60439-4 Zvláštní požadavky na staveništní rozvaděče
ČSN EN 60439-5 Zvláštní požadavky na rozvaděče určené pro venkovní instalaci na veřejných místech-kabelové rozvodné skříně rozvod energie v sítích ČSN 35 7030 Rozvodnice a elektrorozvodná jádra
ČSN EN 50298 Prázdné skříně pro rozvaděče nn
ČSN IEC 890+A1 Metoda stanovení oteplení extrapolací pro částečně typově zkoušené rozvaděče
ČSN EN 50102 Stanovení IK kódu ( odolnost proti škodlivým mechanickým nárazům )
ČSN EN 50274 Ochrana před úrazem elektrickým proudem-ochrana před neúmyslným přímým dotykem nebezpečných živých částí

Komentář k první skupině není potřebný protože uvedené normy jsou již v platnosti delší dobu a velmi jednoznačnou formou definují základní požadavky na konstrukci, zkoušení, způsob montáže i obsluhu.

Ve druhé skupině je uvedena norma ČSN EN 50298 je v zásadě vázána na základní řadu norem ČSN EN 60439 ale uvádí dále rozšiřující požadavky, které musí výrobce uvést ve své specifikaci.

  • - výrobce musí uvést informace týkající se rozptylu tepelné energie vzhledem k účinnému chladícímu povrchu (principy výpočtu uvedeny v normě ČSN IEC 890+A1 )
  • - specifikovat maximální dovolená zatížení ve skříni a na jejich dveřích
  • - specifikovat IK kód ( zásadu uvedeny v normě ČSN EN 50102 )

Ve třetí skupině je uvedena norma ČSN EN 50274, která je platná od října 2002. Norma platí pro rozvaděče nn se jmenovitým napětí do 1000V AC nebo 1500V DC.

Stanoví základní požadavky pro zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem vyvolaným přímým dotykem nebezpečných živých částí pro znalé a poučené osoby, kdy je od nich požadováno ruční ovládání přístrojů v rozvaděči a kde není možné na pracovní ploše dosáhnout alespoň stupně ochrany krytem IPXXB.
V normě je mimo jiných definován tzv. ochranný prostor tzn. prostor, kde mohou v rozvaděči osoby znalé nebo poučené aktivovat bez nebezpečí ovládací zařízení a základní oblast vymezující pracovní prostor na straně ovládacího zařízení.
Základní požadavky včetně rozměrů jsou pak popsány v čl. 4.4 a 4.5 této normy.

Elektrotechnický zkušební ústav Praha,
Pod Lisem 129, 17102 Praha 71-Troja
www.ezu.cz

Sborník přednášek výhodněji.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933