Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Československá a mezinárodní normalizace do roku 1945 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.04.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Československá a mezinárodní normalizace do roku 1945


(4.) Seriál o vzniku norem, jejich tvorbě, významu a principu. Tyto informace by měl znát každý, který chce normám rozumět.
Lucie Bisová, ze dne: 30.04.2002

V polovině dvacátých let se rozvíjely stále intenzivnější snahy o normalizační dorozumění v mezinárodním měřítku. Zatímco elektrotechnika měla svou IEC již od r. 1906, všeobecná normalizace takovou organizaci postrádala. Proto vznikla na mezinárodní úrovni iniciativa národních, především evropských organizací, k jejímu zřízení. ČSN se také aktivně podílela na jejím ustanovení. Po řadě jednání a přípravě stanov byla svolána ustavující schůze do Prahy. Zde byla v r. 1928 oficiálně ustavena International Federation of National Standardizing Associations - Mezinárodní normalizační federace (ISA). Ustavujícího zasedání se zúčastnili zástupci šestnácti zemí, kteří schválili stanovy organizace a správní radu. Sídlem společnosti byla zvolena Basilej. První zasedání správní rady ISA se opět konalo v Praze za předsednictví profesora Vladimíra Lista, který byl zvolen jejím místopředsedou. Organizace pražské konference i její výsledky se setkaly s plným uznáním šedesáti přítomných delegátů.

Vrcholným uznáním československé normalizaci bylo zvolení prof. Lista předsedou ISA na tříleté období let 1932 až 1934. Za jeho vedení se ČSR angažovala ještě v regionální normalizaci, řečeno dnešní terminologií. Šlo o normalizační aktivity v rámci Malé dohody, které měly přispět ke zvýšení obranyschopnosti členských zemí (ČSR, Jugoslávie, Rumunsko) vůči existujícím a nastupujícím diktaturám. Výsledky této činnosti, díky aktivitě ČSR nebyly špatné, vlivem politického vývoje v balkánských zemích nebyly však nikdy uplatněny.Národní nezávislá normalizace končí rokem 1939, mezinárodní normalizace v r. 1942, kdy zanikla ISA. Její funkci převzala po 2. svět. válce International Organization for Standardization (ISO) - Mezinárodní organizace pro normalizaci.Rovněž IEC obnovila po druhé světové válce svoje působení a v roce 1947 bylo sídlo ústřední kanceláře přeneseno do Ženevy.Rozbitím a okupací ČSR končí slavné období čs. normalizace, která v období okupace pracovala pod německou kuratelou. Československé normy byly přejmenovány na českomoravské a většina aktivit ČSN i ESČ byla orientována na nucené přejímání německých norem DIN.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.