Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Počítačová síť doma? (3.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.06.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Počítačová síť doma? (3.)


usdat_21.jpg
Kabeláž v datovém rozvaděči. V minulých dílech jsme popisovali zakončení strukturované kabeláže na straně datových zásuvek. Zde se zaměřme na opačné konce kabelů......
Miroslav Minařík, ze dne: 7.06.2004

V minulých dílech jsme popisovali zakončení strukturované kabeláže na straně datových zásuvek. Zde se zaměřme na opačné konce kabelů, tedy na uspořádání v datovém rozvaděči.

Pohled na neupravený chvost různých kabelů často vzbuzuje pocit chaosu. Ovšem "někteří" mají prokazatelně jasno.

Kabely byly roztříděny do několika skupin tak, aby se po vtažení do rozvaděče daly zpět smysluplně a přehledně rozdělit.

Pečlivě připravený svazek se vsunul do spodního otvoru rozvaděče, který se pro tento účel naklonil. Po vtažení a přesunutí rozvaděče na své místo, sice vznikne relativně uklizený prostor, ovšem .....

.... za nedlouho zastavuje vozidlo s odborníky z CATEGORY. Konektory si sice možná zvládne připojit šikovný kutil, ovšem prověření speciální technikou se více než doporučuje.

Na stranu zásuvky se připojil první z přístrojů, druhý byl na straně rozvaděče. Ne dlouho trvající test prověřil různé hodnoty..... ....přeslechy, zpětný odraz, délku vedení, mapu.

I přes rutinní šikovnost montéra při zapojování konektorů, tento přístroj často odhalí špatně připevněné žíly, stínění, porušenou izolaci....

Pak takto prověřená vedení již mohl pracovník připevnit s jistotou a konektory RJ45 na DIN lištu.

Všechny prvky umístěné přehledně na své místo. Úhlednost montáže neprozrazuje pouze profesionální zdatnost montéra ale také zvyšuje přehlednost. Prostor těchto rozvaděčů bývá často zaplněn na 90% užitného obsahu.

Datový rozvaděč neobsahuje pouze patchpanely a několik aktivních prvků. Uzavřete do něj i server s monitorem, záložní zdroj a kromě toho i další technologie jako EZS, EPS....

Ale to v dalším dílu.....

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.