Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Materiály nn

Ekonomické relé WJ152

  • 11.02.2003
Ekonomické relé WJ152
Pomocné relé je jedním ze standardně užívaných prvků v elektrických rozvaděčích pro nejrůznější účely a aplikace. Používá se všude tam, kde nejsou příliš velké požadavky na spínaný výkon a nasazení stykače by zbytečně zvyšovalo nároky na prostor a prodražovalo celý rozvaděč.

Návrat mincovních elektroměrů?

  • 3.02.2003
Návrat mincovních elektroměrů?
Předplacená energie? Zaplať a sviť! Na mnichovském Eltecu se prezentovala bavorská společnost Bauer s elektroměry, které určitě na našem trhu chybí.

Detektory PIR - 1. díl, umíte je správně nainstalovat?

  • 30.01.2003
Detektory PIR - 1. díl, umíte je správně nainstalovat?
Najít přesnou hranici mezi maximální eliminací falešných poplachů a nejčasnější možnou detekcí je opravdu umění.

Drátěné kanály Defem

  • 10.01.2003
Drátěné kanály Defem
Švédský výrobce drátěných kanálů není v komunikacích neznámý. Drátěných roštů se na našem trhu objevuje mnoho, ovšem v komunikacích vládne Defem.

ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (2.)

  • 7.01.2003
ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (2.)
Od kdy byly u nás chráněné zásuvky? Kdy bylo bylo doporučováno přizemnění středního vodiče na vstupu do objektu? Proč je ochrana nulováním v kombinaci s hliníkovými vodiči nebezpečná? Odkud se vlastně vzala myšlenka nulování?

LEXEL, vačkové spínače

  • 16.12.2002
LEXEL, vačkové spínače
Silové vypínače pro různá použití. Vačkové spínače jsou určeny pro ruční spínání elektrických obvodů např. pro zapnutí a vypnutí elektrických pohonů, transformátorů o nižším výkonu a jiných elektrických zařízení.

Mikroprocesorová jednotka LOVATO pro řízení záložních zdrojů

  • 6.12.2002
Mikroprocesorová jednotka LOVATO pro řízení záložních zdrojů
V letošním roce se na trh dostává ve své třídě unikátní přístroj- mikroprocesorová jednotka Lovato RGK60 určená k řízení motorgenerátorů. Jedná se o přístroj, který monitoruje stav sítě a řídí......

Spelsberg, skříně, rozvaděče, krabice.....

  • 5.12.2002
Spelsberg, skříně, rozvaděče, krabice.....
Co nabízí elektromontážím a projekcím firma Spelsberg jako technickou podporu? Co má tato firma ve svém portfóliu?

Nová řada ekonomických digitálních multimetrů

  • 12.11.2002
Nová řada ekonomických digitálních multimetrů
Digitální multimetry DMK20 a DMK50 jsou přístroje pro měření elektrických parametrů v rozvodech elektrické energie nebo v elektrické instalaci.

ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (1.)

  • 8.11.2002
ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (1.)
Proč vlastně není v Česku také Schuko jako třeba v Německu? Co byla příčina volby kolíku? Jaký byl Edisonův nechráněný systém domovních zásuvek?

Přepěťové ochrany na vysokofrekvenčních vedeních

  • 26.09.2002
Přepěťové ochrany na vysokofrekvenčních vedeních
Naindukované přepětí na vysokofrekvenčních koaxiálních vedeních je celkem běžná nepříjemnost. Pozdě plakat nad televizním příjímačem, kterému po hlavním mikroprocesoru zbyla pouze černá dírka v tišťáku. Pozdě plakat nad digitálním záznamovým zařízením za půl milionu.

PCE, svět zásuvek a vidlic

  • 12.09.2002
PCE, svět zásuvek a vidlic
Průmyslové zásuvky a vidlice, kompletní program. Silnoproudé konektory v nespočetných provedeních, na které můžete jen přijít.

LIDOKOV elektrotechnikům.

  • 10.09.2002
LIDOKOV elektrotechnikům.
Určitě znáte naše trafopájky, rozvaděčové zámky. Ale navíc v sortimentu naleznete také různá svítidla.

Co to je vypínač, odpojovač, uzemňovač? (2.)

  • 30.08.2002
Co to je vypínač, odpojovač, uzemňovač? (2.)
...je rychlý, výkonový spínací prvek se svým pohonem a je schopný vypnout zkratové proudy a nebo snést zapnutí do zkratu. Oblouk se zháší ... Seriál o blokování přístrojů na "11".

EBERLE, časová relé.

  • 29.08.2002
EBERLE, časová relé.
Časová relé se používají už i v domovních instalacích, na scéně je opravdu mnoho výrobců, stačí si jen vybrat.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Společnost Schrack je známá nejenom svým sortimentem, ale také jako pořadatel nejrůznějších promo akcí pro své zákazníky. Záběr je opravdu široký, a tak zatímco klidnější povahy s dětmi se mohou zúčastnit dětských dnů, ti adrenalinově závislí mají na výběr od jízdy na raftu, přes horská kola, lanové centrum, fotbalové turnaje až třeba po vodní lyžování. A na podzim je čas na Schrackiádu …
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933