Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Dát syna do učení? A kam?


Document Actions
Dát syna do učení? A kam?
Dnes možná zní výraz "učení" již nezvykle, však čím dál více nabývá na významu. Česká republika již dnes postrádá řemeslníky. Proto jsme navštívili Integrovanou střední školu v Sokolnicích u Brna zaměřenou na elektrotechniku. Podívali jsme se na prostředí v kterém vyrůstají noví elektrikáři.
Margita Boháčová, Miroslav Minařík, ze dne: 28.05.2007

Navštívili jsme opět Integrovanou střední školu v Sokolnicích u Brna zaměřenou na silnoproudou elektrotechniku. Naším průvodcem byl vedoucí učitel odborného výcviku Radomír Svoboda.

Pokud se přichází rodiče seznámit se strukturou školy, technickým a sociálním zázemím a celkovou atmosférou, pak právě Radomír Svoboda je ten, který vše dopodrobna objasní a přidá i další zajímavé pohledy, na které často v propagačních materiálech nezbývá prostor.

Tato škola má různé druhy elektrotechnických oborů:
* elektrikář silnoproud (učební obor)
* mechanik elektrotechnických zařízení (učební obor)
* mechanik elektronik (studijní obor)
* mechanik silnoproudých zařízení (studijní obor)
* elektronické počítačové systémy (studijní obor)

Každý ze zájemců si může vybrat ze široké škály těchto zajímavých oborů. Některé z nich jsou čtyřleté - zakončené maturitní zkouškou.

Škola spolupracuje se stejně zaměřenou školou elektrotechnického typu v Darmstadtu (SRN). Spolupráce spočívá ve výměně zkušeností a nových poznatků při vzdělávání učňovské mládeže. Probíhá formou výměnné pobytové stáže studentů jednotlivých škol po dobu několika týdnů. Studenti se také seznámí s mentalitou místních poměrů a zároveň si procvičují a zdokonalují jazykové dovednosti. Tento program zaštiťuje EU pod názvem "EU-Program Leonardo da Vinci".

Po učebnách praktického výcviku
Mistr Svoboda nás provedl po učebnách praktického výcviku, kde probíhá každodenní výuka.

 

Počítačová učebna usnadňuje projektování a tvorbu výkresové dokumentace. Na horním obrázku sledujete učebnu pro zaměření slaboproudé elektrotechniky.

V další učebně se slaboproudaři věnují výrobě a tištění plošných spojů. Po technické stránce škola nabízí dobré vybavení. Škola se také, navíc zaměřuje na novou perspektivní oblast elektrotechniky, čímž jsou instalace inteligentních systémů - EIB. Tyto systémy se již hojně používají v moderních hotelech, administrativních budovách, průmyslu a stále více i v moderních domovních instalacích.

Toto pracoviště praktického výcviku seznamuje studenty s každodenním "chlebem" elektrikáře. Tím je montáž základních prvků domovní elektroinstalace, měření výkonu elektrické energie ... V dalším záběru je kabel vn, na kterém se učí spojkování při přerušení.

Prošli jsme dílnu praktického výcviku, kde se trénuje montáž vedení vn přímo na sloupech. Díky učebně se seznamují učni s každodenní prací energetika, který při ní využívá všech  ochranných pomůcek a nářadí zajišťujících bezpečnost práce. Činnost si učni zkouší nejprve při beznapěťovém stavu a až po dokonalém zvládnutí této problematiky si "naostro" vyzkouší práci pod napětím. Samozřejmostí je dokonale zajištěná bezpečnost práce.

Na každého učitele odborného výcviku je kladeno široké spektrum vědomostí a praktických zkušeností z různých oblastí elektrotechniky. Proto vedoucí učitel odborného výcviku má i zkoušky revizního technika elektro, čímž přináší pro učně mnoho zajímavých praktických rad a zkušeností. Na tomto základě zadává učňům mnoho úkolů pro vypracování a rychleji je tímto způsobem seznamuje s reálnou stránkou povolání.

Těžko na cvičišti - lehko na bojišti
Dalším stupněm odborné způsobilosti je práce na skutečných projektech pro zákazníky. Učňovské služby mohou využívat jak běžní občané, tak firmy, města a pod. Díky kvalitní přípravě jsou potom studenti plnohodnotně způsobilí pro výkon svého budoucího povolání.

Perspektiva absolventů
Studenti mají možnost se seznámit s prací v energetické společnosti a v případě zájmu si zajistit pracovní příležitost po skončení studia. Díky odborné přípravě mají absolventi co nabídnout na trhu práce a mohou také rozšiřovat své vzdělání různými směry: revizní technik, projektant, či studovat na vysoké škole.

Náš závěr
Pokud chcete zabezpečit svému synovi perspektivu, nechte jej vyučit řemeslem. Již nyní je v republice manažerů, obchodníků nebo správců počítačových sítí přehršel. V současnosti už Ministerstvo práce a sociálních věcí uvažuje o vydávání "zelených pracovních karet" v oborech, které naší zemi chybí! Pokud absolvent tohoto ústavu má ambice k dalším studiím bude mít v budoucnu mnohem více zkušeností, než jeho vrstevníci z teoretických lavic. Doporučujeme!

Více informací z hlediska dostupnosti školy, ubytování a pod. získáte na zde.

Dalších 41. podrobných detailů naleznete zde po kliknutí!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ISŠ Sokolnice 496
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Cílová rovinka končí. Učeň absolvoval praktickou část docela hladce. Zbývá pouze ústní zkouška z dalších skrytých teoretických vědomostí. Věru, pro mnohé těžká překážka.
Závěrečné zkoušky v dílnách... Stojíte před panelem osazeným přístroji, k dispozici nářadí a hromada vodičů. Zbývají pouze vědomosti a troška šikovnosti...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933