Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Další požadavky na připojení spotřebičů


Document Actions
Další požadavky na připojení spotřebičů
Které způsoby jak zabránit namáhání na tah a kroucení nejsou povoleny? Jaká znáte uchycení přívodu? Víte co platí pro vstupní průchodky? Nač pamatovat u svorek silnějších vodičů? ... Jako izolace nesmí být použit azbest, dřevo, bavlna, hedvábí, obyčejný papír a podobné vláknité nebo ...
František Kosmák, ze dne: 27.09.2007
reklama

Pro nářadí s připojením typu X platí navíc následující požadavky:
Způsob, jakým je zabráněno namáhání na tah a kroucení, musí být zřetelný.
Metody jako uvázání uzlu na přívodu nebo uvázání provázkem nesmějí být použity.

Uchycení přívodu musí být provedeno a umístěno tak, aby:

  • se pohyblivý přívod nemohl dotknout svíracích šroubů uchycení přívodu, jsou-li tyto šrouby přístupné nebo elektricky spojené s přístupnými kovovými částmi;
  • přívod nebyl svírán kovovým šroubem, který by se přívodu přímo dotýkal;
  • jeho součásti se nemohly snadno ztratit při výměně pohyblivého přívodu a alespoň jedna jeho součást byla spolehlivě připevněna k základní části nářadí;
  • výměna pohyblivého přívodu nevyžadovala použití speciálně pro tento účel konstruovaného nástroje;
  • bylo vhodné pro různé typy předepsaných pohyblivých přívodů, není-li nářadí konstruováno tak, že je možné použít pouze jeden typ pohyblivého přívodu;
  • umožňovalo snadnou výměnu pohyblivého přívodu.

Pohyblivé přívody musí být chráněny před nadměrným ohýbáním ve vstupním otvoru nářadí návlačkou z izolačního materiálu.
Návlačky musí mít dostatečnou mechanickou pevnost a pružnost a tyto vlastnosti si musí zachovat během dlouhodobého normálního používání.
Vstupní otvory pro pohyblivé přívody musí být v izolačním materiálu nebo musí být opatřeny průchodkami z izolačního materiálu, který za podmínek normálního používání prakticky nepodléhá stárnutí. Otvory nebo průchodky musí být tvarovány tak, aby zabraňovaly poškození přívodu.
Vstupní průchodky musí být spolehlivě upevněny a nesmějí být odnímatelné bez pomoci nástroje.
V případě nářadí třídy ochrany II, které má vstupní otvory v kovu, nesmějí být průchodky z pryže ani nesmějí být součástí návlačky.
V případě ostatního nářadí, které má vstupní otvory v kovu, nesmějí být průchodky z pryže, nejsou-li součástí návlačky.
Prostor pro pohyblivý přívod uvnitř nářadí musí být dostatečně velký, aby umožňoval snadné zavedení a připojení vodičů, a jeho kryt musí být upevněn tak, aby byla vyloučena možnost poškození vodičů nebo jejich izolace. Před upevněním krytu musí být možné provést kontrolu správného připojení a umístění vodičů. Odejmutí krytů, které zakrývají přístup ke svorkám pro vnější vodiče, nesmí vyžadovat použití speciálně pro tento účel konstruovaného nástroje.

Svorky pro vnější vodiče

  • Svorky musí být upevněny tak, aby se při utahování nebo povolování svíracího zařízení neuvolňovaly, vnitřní vedení nebylo namáháno na tah a povrchové cesty a vzdušné vzdálenosti se nezmenšily na nižší než normativní hodnoty.
  • Požadavek na upevnění svorek nevylučuje možnost použití svorek spínačů nebo podobných zařízení umístěných ve vybrání, může-li být po připojení napájecího přívodu a po umístění spínače nebo podobného zařízení zpět do svého vybrání ověřeno prohlídkou, že tyto součásti a napájecí přívod jsou ve správné poloze.
    Každá ze svorek určených pro připojení pohyblivých přívodů musí být umístěna v blízkosti odpovídající svorky nebo svorek rozdílné polarity a v blízkosti ochranné svorky, je-li nějaká.

Ochranné spojení se zemí
Přístupné kovové části nářadí třídy ochrany I, které se mohou v případě selhání izolace stát živými, musí být trvale a spolehlivě spojeny s ochrannou svorkou uvnitř nářadí nebo s ochranným kontaktem přívodky.
Ochranné svorky a ochranné kontakty nesmějí být elektricky spojené se svorkou pro střední vodič, je-li nějaká.
Nářadí třídy ochrany II a třídy ochrany III nesmí mít žádné prostředky pro ochranné spojení se zemí.
Spojení mezi ochrannou svorkou nebo ochranným kontaktem a částmi, které k nim musí být připojeny, musí mít malý ohmický odpor, který v žádném případě nesmí přesáhnout 0,1 Ohmu.

Šrouby a spoje
Šroubové spoje, elektrické i jiné, musí odolávat mechanickému namáhání, ke kterému dochází při normálním používání.
Šrouby nesmějí být z kovu, který je měkký nebo podléhá tečení, jako je např. zinek nebo hliník.
Šrouby z izolačního materiálu musí mít jmenovitý průměr nejméně 3mm; nesmějí být použity pro žádné elektrické spoje

Svorky pro vnější vodiče
Svorky a přípojná místa pro připojení typu X musí umožňovat připojení vodičů o jmenovitých průřezech podle následující tabulky:

Jmenovitý proud
nářadí [A]
Jmenovitý průřez
[mm2]
do 6 včetně  0,75 až 1
nad 6 do 10 včetně  0,75 až 1,5
nad 10 do 16 včetně 1 až 2,5
nad 16 do 25 včetně 1,5 až 4
nad 25 do 32 včetně 2,5 až 6
nad 32 do 40 včetně 4 až 10
nad 40 do 63 včetně  6 až 10

Svorky pro připojení typu X musí:

  • být upevněny tak, aby se při utahování nebo povolování svíracích prostředků neuvolňovaly, vnitřní vedení nebylo vystaveno namáhání a povrchové cesty a vzdušné vzdálenosti pro nářadí třídy ochrany I a II se nezmenšily pod normativní vzdálenosti. Pro nářadí tř. ochrany I a II jsou normativní meze vzdálenosti pro povrchové cesty od 2 do 4mm a pro vzdušné vzdálenosti od 1 do 8mm podle konstrukčního uspořádání elektrického ručního nářadí;
  • být konstruovány tak, aby svíraly vodič mezi kovovými plochami dostatečným styčným tlakem a bez poškození vodiče a umístěny tak, aby vodič nemohl při utahování svíracích šroubů nebo matic vyklouznout;
  • svorky a přípojná místa nesmí být přístupna bez pomoci nástroje, a to ani v případě, že jejich živé části nejsou přístupné. Musí být umístěny nebo zakryty tak, aby v případě, že při připojení vodiče s lanovým jádrem jeden drát zůstane volný, nevzniklo nebezpečí nahodilého spojení živých částí s přístupnými kovovými částmi, a v případě nářadí třídy ochrany II živých částí s kovovými částmi oddělenými od přístupných kovových částí pouze přídavnou izolací.

Konstrukce
Jako izolace nesmí být použit azbest, dřevo, bavlna, hedvábí, obyčejný papír a podobné vláknité nebo hygroskopické materiály, nejsou-li impregnovány, např. nejsou-li mezery mezi vlákny zcela vyplněny vhodným izolantem.
Vnitřní vedení v nářadí, jeho vinutí, komutátory, sběrací kroužky a podobné součásti a izolace nesmí být vystaveny působení oleje, mazacího tuku apod. Tam, kde není možno z hlediska konstrukce uvedený požadavek splnit (např.v převodovkách), musí být použit olej nebo mazací tuk s odpovídající izolační vlastností, např. transformátorový olej.
Musí být splněny další normativní požadavky na nářadí třídy ochrany I, II, které je výrobce nářadí povinen splnit (čl. 20 ČSN EN 50144-1 včetně změn A1, A2, Z1).
Plošné vodiče na desce plošných spojů nesmí být použity pro zajištění kontinuity ochranného obvodu.

Zkoušení
Je předepsáno vždy v závěru jednotlivých článků normy ČSN EN 50144-1 včetně změn A1, A2, Z1. Zkoušky prováděné podle této normy jsou zkoušky typové prováděné na jednom vzorku.
Síťové spínače musí být konstruovány pro 50.000 spínacích cyklů.
Odolnost proti korozi provádí výrobce nářadí 10-minutovou zkouškou ponoření do tetrachlormetanu nebo trichloretylenu. Poté 10-minutovou zkouškou ponořením do 10% roztoku chloridu amonného ve vodě při teplotě 20±5°C.
Po osušení částí, které trvá 10 minut ve vyhřívané komoře při teplotě 100±5°C, nesmí jejich povrch vykazovat žádné známky koroze. Stopy rzi na ostrých hranách a nažloutlý povrch, který je možno setřít, se neberou v úvahu.
U malých částí (např. spirálové pružiny apod.) a u částí vystavených oděru může odpovídající ochranu před korozí zajistit vrstva mazacího tuku.

Přednáška je v celé verzi součástí
Sborníku přednášek LPE číslo 24
Sborník je již vyprodán.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933