Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Další požadavky na jímací soustavu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.03.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Další požadavky na jímací soustavu


Další požadavky na jímací soustavu
Vzdálenost pokládaných vodičů jímací soustavy od střechy závisí na tom, z jakého materiálu je střecha provedena. Při prohlídce je nutné kontrolovat, zda vzdálenosti jímacího vedení odpovídají následujícím požadavkům: Je-li střecha z nehořlavého materiálu, mohou být vodiče jímacího vedení položeny přímo na střeše stavby. Je-li střecha z lehce hořlavého materiálu, musí být dodržena vzdálenost mezi ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 28.03.2013


Vzdálenost pokládaných vodičů jímací soustavy od střechy závisí na tom, z jakého materiálu je střecha provedena. Při prohlídce je nutné kontrolovat, zda vzdálenosti jímacího vedení odpovídají následujícím požadavkům:

Poznámka 1: Pokud se na ploché střeše předpokládá hromadění vody (souvislá vodní vrstva), měla by se jímací soustavy umístit nad nejvyšší možnou úroveň hladiny.

Poznámka 2: V ČSN 34 1390 tab.1 jsou uvedeny vzdálenosti podpěr od střech s různými druhy krytin (poslední úpravy vzdáleností byly provedeny změnou 4/1996).

Uchycení vodičů jímací soustavy a připojení k jímacím tyčím, by mělo být provedeno pomocí vodivých či nevodivých podpěr. V ČSN EN 62305-1, tabulka E.1 (informativní příloha E) jsou uvedeny doporučené vzdálenosti pro uchycení vodičů jímacího vedení na podpěry, tak aby vodiče nebyly prověšeny a byla dodržena minimální vzdálenost od různých typů krytin.


Uspořádání Vzdálenost pro uchycení pásků a lan (mm) Vzdálenost pro uchycení tuhých drátů (mm
Vodorovné vodiče na vodorovných plochách 500 1000
Vodorovné vodiče na svislých plochách 500 1000
Svislé vodiče od úrovně terénu až do 20m 1000 1000
Svislé vodiče od  20m a dále 500 1000


Poznámka 1: V ČSN 34 1390 byly vzdálenosti podpěr vodorovných a šikmých vedení stanoveny minimálně na 1,5m pokud zaručily min. vzdálenost od střešních krytin.

Do edice ČSN EN 62305-3 ed.2 byla doplněna následující ustanovení:
"U všech typů jímačů musí být pro určení ochranného prostoru použity pouze reálné fyzické rozměry kovových jímacích soustav". Tento nový odstavec, zřejmě také částečně reaguje na jímače aktivních bleskosvodů typu ESE, které jak všichni dobře víme, fungují na principu, že vrcholku jímače (jímací tyče) je umístěna elektronika (hlavice), která snímá potenciál atmosférického náboje. Před svedením blesku se vytvoří ze špičky použité hlavice vstřícný výboj, řádově v mikrosekundách, čímž se přitáhne blesk. Ochranný kužel aktivního bleskosvodu je vždy závislý na použité hlavici a její výšce.

5.2.3 "Jímací soustava před bočními údery do vysokých budov"

Tato "podkapitola" byla nově rozdělena dva požadavky, a to pro stavby nižší než 60m (viz 5.2.3.1) a stavby vyšší než 60m (viz 5.2.3.2).

5.2.3.1 "Stavby nižší než 60m"
"Jedná se o nově specifikovaný požadavek. "Výzkumy ukazují, že pravděpodobnost úderů o nízké amplitudě do svislých stran stavby nižší než 60m je natolik nízká, že tyto údery není třeba uvažovat. Střechy a vodorovné výstupky musí být chráněny podle třídy LPS určeně na základě výpočtu rizika v ČSN EN 62305-2".

5.2.3.2 "Stavby vyšší než 60m"

U tohoto požadavku byly nově vloženy další podmínky:
Poznámka 2: Doporučuje se použití vhodné zemnicí soustavy a náhodných (přirozených) svodů.
Byly vypuštěny požadavky pro objekty vyšší než 120m, kdy se již v nové edici tyto požadavky vztahují na všechny objekty vyšší než 60m.

 
Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.