Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Další požadavky na jímací soustavu


Document Actions
Další požadavky na jímací soustavu
Vzdálenost pokládaných vodičů jímací soustavy od střechy závisí na tom, z jakého materiálu je střecha provedena. Při prohlídce je nutné kontrolovat, zda vzdálenosti jímacího vedení odpovídají následujícím požadavkům: Je-li střecha z nehořlavého materiálu, mohou být vodiče jímacího vedení položeny přímo na střeše stavby. Je-li střecha z lehce hořlavého materiálu, musí být dodržena vzdálenost mezi ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 28.03.2013
reklama

Vzdálenost pokládaných vodičů jímací soustavy od střechy závisí na tom, z jakého materiálu je střecha provedena. Při prohlídce je nutné kontrolovat, zda vzdálenosti jímacího vedení odpovídají následujícím požadavkům:

  • Je-li střecha z nehořlavého materiálu, mohou být vodiče jímacího vedení položeny přímo na střeše stavby.
  • Je-li střecha z lehce hořlavého materiálu, musí být dodržena vzdálenost mezi jímačem a střechou minimálně 15cm u doškových střech a 10cm u jiných hořlavých materiálů.
Poznámka 1: Pokud se na ploché střeše předpokládá hromadění vody (souvislá vodní vrstva), měla by se jímací soustavy umístit nad nejvyšší možnou úroveň hladiny.

Poznámka 2: V ČSN 34 1390 tab.1 jsou uvedeny vzdálenosti podpěr od střech s různými druhy krytin (poslední úpravy vzdáleností byly provedeny změnou 4/1996).

Uchycení vodičů jímací soustavy a připojení k jímacím tyčím, by mělo být provedeno pomocí vodivých či nevodivých podpěr. V ČSN EN 62305-1, tabulka E.1 (informativní příloha E) jsou uvedeny doporučené vzdálenosti pro uchycení vodičů jímacího vedení na podpěry, tak aby vodiče nebyly prověšeny a byla dodržena minimální vzdálenost od různých typů krytin.


Uspořádání Vzdálenost pro uchycení pásků a lan (mm) Vzdálenost pro uchycení tuhých drátů (mm
Vodorovné vodiče na vodorovných plochách 500 1000
Vodorovné vodiče na svislých plochách 500 1000
Svislé vodiče od úrovně terénu až do 20m 1000 1000
Svislé vodiče od  20m a dále 500 1000


Poznámka 1: V ČSN 34 1390 byly vzdálenosti podpěr vodorovných a šikmých vedení stanoveny minimálně na 1,5m pokud zaručily min. vzdálenost od střešních krytin.

Do edice ČSN EN 62305-3 ed.2 byla doplněna následující ustanovení:
"U všech typů jímačů musí být pro určení ochranného prostoru použity pouze reálné fyzické rozměry kovových jímacích soustav". Tento nový odstavec, zřejmě také částečně reaguje na jímače aktivních bleskosvodů typu ESE, které jak všichni dobře víme, fungují na principu, že vrcholku jímače (jímací tyče) je umístěna elektronika (hlavice), která snímá potenciál atmosférického náboje. Před svedením blesku se vytvoří ze špičky použité hlavice vstřícný výboj, řádově v mikrosekundách, čímž se přitáhne blesk. Ochranný kužel aktivního bleskosvodu je vždy závislý na použité hlavici a její výšce.

5.2.3 "Jímací soustava před bočními údery do vysokých budov"

Tato "podkapitola" byla nově rozdělena dva požadavky, a to pro stavby nižší než 60m (viz 5.2.3.1) a stavby vyšší než 60m (viz 5.2.3.2).

5.2.3.1 "Stavby nižší než 60m"
"Jedná se o nově specifikovaný požadavek. "Výzkumy ukazují, že pravděpodobnost úderů o nízké amplitudě do svislých stran stavby nižší než 60m je natolik nízká, že tyto údery není třeba uvažovat. Střechy a vodorovné výstupky musí být chráněny podle třídy LPS určeně na základě výpočtu rizika v ČSN EN 62305-2".

5.2.3.2 "Stavby vyšší než 60m"

U tohoto požadavku byly nově vloženy další podmínky:
  • "Pravidla pro umístění jímací soustavy na těchto horních částech stavby musí splňovat požadavky alespoň na LPL IV s tím, že se klade důraz na to, aby jímače byly umístěny na rozích, hranách a výrazných výčnělcích (jako jsou balkóny, vyhlídkové terasy apod.)".
  • "Požadavky na jímače umístěné po stranách vysokých staveb mohou být splněny kovovými hmotami, jako jsou kovové obklady nebo kovové opláštění, umístěnými na vnějších stěnách, pokud splňují požadavky na minimální rozměry.
  • Požadavek na jímače může být splněn také tím, že je mezi ně zahrnuto také použití vnějších svodů umístěných na svislých hranách stavby, pokud tyto svody nejsou zajištěny náhodnými vnějšími kovovými vodičů".
  • "Instalované nebo náhodné jímače splňující uvedené požadavky mohou využít instalované svody nebo mohou být vhodně propojeny s náhodnými svody, jako je kovová kostra stavby nebo kov elektricky spojité výztuže betonu splňující požadavky článku 5.3.5".
Poznámka 2: Doporučuje se použití vhodné zemnicí soustavy a náhodných (přirozených) svodů.
Byly vypuštěny požadavky pro objekty vyšší než 120m, kdy se již v nové edici tyto požadavky vztahují na všechny objekty vyšší než 60m.

 
Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933