Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Další ochranná opatření v ČSN332000-4-41


Document Actions
Další ochranná opatření v ČSN332000-4-41
Která další ochranná opatření řeší příloha normy? V jakém smyslu se používá termín „ochrana základní“? Prostředky doplňkové ochrany uplatňované jako součást ochranných opatření, jako jsou automatické odpojení od zdroje, dvojitá nebo zesílená izolace a elektrické oddělení, zajišťují ochranu před úrazem elektrickým proudem v případech, kdy je ...
Michal Kříž, ze dne: 19.02.2008
reklama

Další ochranná opatření,
která jsou řešena v příloze normy jsou

  • nevodivé okolí,

  • neuzemněné místní pospojování,

  • elektrické oddělení pro napájení více než jednoho spotřebiče (kde neživé části jsou spojeny neuzemněným pospojováním)

se uplatňují pouze, jestliže provoz instalace je řízený osobou znalou nebo je pod jejím dozorem.

Uplatnění prostředků ochrany podle prostoru a podle způsobu provozu zařízení

V normě se otázka návaznosti ochran prostorů, kde je nebezpečí úrazu zvýšeno působením vnějších vlivů, řeší odkazem na část 7 souboru IEC 60364 (zavedené v části 7 souboru ČSN 33 2000). Pouze pro případy zvláštních instalací, ve kterých je nebezpečí úrazu zvýšeno působením vnějších vlivů nebo jiných okolností, které ještě nejsou specifikovány v některém oddílu části 7 IEC 60364 ani v jiné normě, je doplněno řeší národní ustanovení a národní příloha, které vycházejí ještě z tradičního řešení, obdobně, jako tomu bylo v předchozích vydáních ČSN 33 2000-4-41 A předtím ještě v ČSN 34 1010:1965. Přitom však vzhledem ke změnám terminologie ochran bylo třeba najít a použít jiné než dříve používané termíny.

Dřívější termíny ochrany základní a zvýšené se nemohou použít, protože jsou vyhrazeny normou 61140 ed.2 pro jiný terminologický systém ochranných opatření. Termín „ochrana základní“ se používá ve smyslu doposud používaného termínu „ochrana před dotykem živých částí“ a termín „ochrana zvýšená“ ve významu ochrany sloužící jak k zajištění ochrany základní, tak i ochrany při poruše (je to např. zesílené izolace, ochranné oddělení obvodů, omezení proudu, ochranné impedance). Proto bylo pro normální a nebezpečné prostory zvoleno uplatnit jako odpovídající stupeň ochrany ochranu normální a pro prostory zvlášť nebezpečné ochranu doplněnou (protože ve smyslu čl. 4.3 ČSN EN 61140 ed.2 se této ochrany v prostorech, ve kterých je nebezpečí různými vlivy zvýšeno, dosáhne doplněním o doplňkovou ochranu).

Prostředky doplňkové ochrany uplatňované jako součást ochranných opatření, jako jsou automatické odpojení od zdroje, dvojitá nebo zesílená izolace a elektrické oddělení, zajišťují ochranu před úrazem elektrickým proudem v případech, kdy je nebezpečí úrazu elektrickým proudem zvýšeno charakterem prostoru, v němž zařízení pracuje, nebo způsobem jeho obsluhy. Příloha NK normy, kam je nyní stupňování ochran ještě ve smyslu ČSN 34 1010 zařazeno, se uplatňuje, pokud nejsou požadavky na doplňkovou ochranu pro určité zařízení, jeho uplatnění nebo jeho instalaci přesněji specifikovány některou technickou normou (viz např. příslušné oddíly části 7 IEC 60364).

Podle této přílohy se ochrana před úrazem elektrickým proudem volí podle prostoru, ve kterém zařízení pracuje a podle toho, zda zařízení nebo jeho část je nebo není při své obsluze nebo při svém provozování drženo v ruce – viz tab. 1.

Tab. 1 – Stupně ochrany podle způsobu uchopení rukou a členění prostorů

Prostory
(410.3.N10)
 Stupeň ochrany
Části zařízení se nemusí uchopit rukou Části zařízení se musí uchopit rukou
normální i nebezpečné normální Požaduje se zhotovení z izolantu, pokud NK.2.2 neumožňuje jinak
zvlášť nebezpečné doplněná

Příklady zařazení jednotlivých druhů ochran neživých částí, případně opatření k dosažení správného působení ochrany nebo zvýšení jejího účinku jsou uvedeny v tab. 2.
Pro zařízení do AC 1000V a DC 1500V platí následující tabulka.

Tab. 2 – Stupně ochrany u zařízení a instalací do AC 1000V a DC 1500V

Stupeň ochrany

Druh ochrany a doplňková ochrana kterými se dosáhne požadovaný stupeň ochrany

normální

1. automatické odpojení od zdroje
2. dvojitá nebo zesílená izolace
3. elektrické oddělení
4. ochrana malým napětím SELV a PELV

doplněná

  1. automatické odpojení od zdroje a
    a) doplňující pospojování
    b) chránič
    c) doplňkovou izolací
  2. dvojitá nebo zesílená izolace a
    a) elektrické oddělení
    b) chránič
    c) doplňková izolace
  3. elektrické oddělení pro napájení pouze jediného spotřebiče a
    a) izolace vstupních míst a pohyblivých přívodů
    b) chránič
    c) doplňková izolace
  4. ochrana malým napětím SELV a PELV a
    a) omezení napětí živých částí na 12V AC resp. 25V DC
    b) krytí živých částí i při omezení jejich napětí
    c) doplňková izolace

- další informace hledejte v níže uvedených odkazech nebo ve sborníku





Sborník přednášek lze pořídit buď na některém ze seminářů L.P. Elektro, nebo poštou.
Cena sborníku č. 25 je včetně poštovného a balného:

  • pro registrované členy klubu Cluster pouze 400,Kč
  • pro neregistrované 440,-Kč

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 25".
Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933