Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ČSN platné pro ověřování bezpečnosti elektrických spotřebičů


Document Actions
Článek
Ověřováním bezpečnosti elektrických spotřebičů se zabývají normy ČSN 33 1600 ed.2 a ČSN EN 60974-4. Norma ČSN 33 1600 ed.2, která vstoupila v platnost v listopadu 2009, platí pro veškeré elektrické spotřebiče a ruční nářadí s výjimkou v normě vyjmenovaných kategorií spotřebičů podléhajících zvláštním předpisům. Podle normy ČSN EN 60974-4 se provádí kontroly zdrojů svařovacího proudu a pomocných zařízení pro obloukové svařování, která jsou konstruovány podle IEC 60974-1.
Leoš Koupý, ze dne: 17.07.2015
reklama


V současné době se konkrétně provádění kontrol a revizí elektrických spotřebičů týkají následující normy.

ČSN 33 1600 ed.2
Norma pro revize a kontroly elektrických spotřebičů během jejich používání vstoupila v platnost v roce 1999 jako ČSN 33 1610 a od 1. dubna 2005 platila její novelizovaná podoba.

Sloučením ČSN 33 1610 a ČSN 33 1600 (Revize a kontroly elektrického ručního nářadí z roku 1994) vznikla jednotná norma ČSN 33 1600 ed.2, která vstoupila v platnost v listopadu 2009.

Tato norma platí pro veškeré elektrické spotřebiče a ruční nářadí s výjimkou v normě vyjmenovaných kategorií spotřebičů podléhajících zvláštním předpisům.

Spotřebiče podléhající zvláštním předpisům

V kapitole 1 normy ČSN 33 1600 ed.2 je stanoveno, na které kategorie spotřebičů nelze její ustanovení použít. Jedná se především o:
  • Elektrické spotřebiče, které jsou součástí pevného rozvodu.
  • Elektrická zdravotnická zařízení.
  • Elektrická zařízení používaná při hornické činnosti a při pracích s těmito činnostmi souvisejících.
  • Elektrická zařízení do prostorů s nebezpečím výbuchu.
  • Elektrická zařízení strojů a svářečky.

REVEXprofi lze při revizích spotřebičů podléhajících zvláštním předpisům použít jen s omezeními danými shodou požadavků příslušných norem s technickými  možnostmi přístroje.

ČSN EN 60974-4

Norma pro kontroly a zkoušení svařovacích zařízení v provozu vstoupila v platnost v září 2007. Provádí se podle ní kontroly zdrojů svařovacího proudu a pomocných zařízení pro obloukové svařování, která jsou konstruovány podle IEC 60974-1. Podle této normy se provádí pravidelné kontroly, dále kontroly po opravách a při údržbě.

Pro měření při kontrolách svařovacích zařízení je nutno k přístroji REVEXprofi použít doplňující měřicí zařízení.


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933