Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

10 let zkušeností s CAE systémem RUPLAN ve firmě E.ON


Document Actions
Článek
S nástupem výpočetní techniky došlo nejdříve k výraznému zkvalitnění grafického zpracovávání dokumentace .....pojmy jako jsou přejímka dokumentace v digitálním formě, digitalizace stávající dokumentace nebo navigační funkce....
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.03.2002
reklama

Od konce 80-tých let jsme svědky dynamického rozvoje výpočetní techniky a nejrůznějších způsobů počítačového zpracování elektrodokumentace. Nové CAD-nástroje v minulých letech postupně pronikaly rovněž do oblasti výroby a distribuce elektrické energie. I zde se začaly postupně používat pojmy jako jsou přejímka dokumentace v digitálním formě, digitalizace stávající dokumentace nebo navigační funkce a pod. V českých energetických podnicích je dodnes používáno a požadováno tzv. konvenční zpracování elektrodokumentace. Jedná se o vytvoření nové nebo překreslení dosavadní dokumentace prostřednictvím univerzálního kreslícího nástroje - nejčastěji AutoCAD. Tato metoda byla v zahraničních energetických podnicích opuštěna již začátkem devadesátých let a její nedostatky (informace ve výkresech jsou pouze grafické - bez jakékoliv vazeb a kontrol) vedly k přechodu na metody kvalitativně nové, jež jsou založeny na databázovém způsobu zpracování a následném udržování veškerých dokumentačních dat v projektu.

Nedávno jsem měl to štěstí, že jsem se mohl zúčastnit odborného semináře věnovaném k 20. výročí existence CAD-CAE systému RUPLAN, v německém Friedbergu. Na tomto semináři byla celá řada hodnotících odborných přednášek o dřívějších a současných praktických výsledcích v minulosti započaté cesty v rozvoji elektro-CAE systémů. Jednou ze zajímavých přednášek byl také příspěvek, který byl věnován 10-ti leté bilanci zkušeností z používání CAE-systému RUPLAN-EVU v rozvodných podnicích energetické firmy E.ON.

Dříve než uvedu některé poznatky z přednášky, chtěl bych se zde v krátkosti zmínit o koncepci zpracování elektrodokumentace ve většině německých a rakouských rozvodných podniků. Základy dnešní koncepce zpracování energetické dokumentace byly definovány již polovině sedmdesátých let. Tehdy bylo pod názvem IG-EVU založeno odborné společenství nejvýznamnějších energetických firem. Základní myšlenka nově ustanovené společnosti byla poměrně prostá, definovat pro všechny zúčastněné externí a interní dodavatele nových projektů a výrobců energetických zařízení, takové dokumentační prostředí, aby jeho pozdější uživatelé (E.ON, Verbund-Austrian, BEWAG, RWE atd.) měly k dispozici vždy stejné typy dokumentů, vždy stejnou organizaci elektrodokumentace a stejný označovací systém. Již tehdy bylo zakladatelům zřejmé, že pořádek a určitá organizace v dokumentaci se u neustále provozovaných a rozvíjejících energetických zařízení vyplácí. S nástupem výpočetní techniky došlo nejdříve k výraznému zkvalitnění grafického zpracovávání dokumentace (použitím CAD nástrojů) a v druhém kroku při nasazení CAE-technologií i ke kvalitativnímu zvýšení komplexnosti a bezchybnosti obsahu projekčních dokumentů. Společnost IG-EVU je aktivní dodnes a věnuje se dále podpůrným činnostem, informování o aktuální normalizaci a dalšímu zdokonalování vlastní činnosti. Zájemci o seznámení se s minulými a současnými aktivitami této společnosti se mohou o jejich členech a činnosti dočíst na internetových stránkách www.igevu.de.

K prvnímu nasazení CAE systému RUPLAN v dnešních podnicích firmy E.ON došlo v roce 1990. Již od počátku nasazení CAE-technologií bylo prováděno vzájemné porovnání výhod a nevýhod konvenčního způsobu zpracování s novou CAE-technologií. Řada především dodavatelských firem se muselo novými systémy vybavit a naučit se s nimi efektivně pracovat. Vytvoření databázového projektu je v počátku přece jen o něco náročnější, než když se jen začne kreslit bez jakýchkoliv grafických a logických vazeb. Heslo, že papír snese všechno, které bylo možné aplikovat při konvenčním způsobu zpracování dokumentace, rázem ztratilo svoji platnost. V rozvodném centru v městě Kassel došlo v minulém desetiletém období (1990 - 2000) ke značnému rozvoji a modernizaci rozvodné sítě. Tento rozvoj se odrazil na počtu změn v jednotlivých dokumentacích. Změny byly prováděny použitím CAE systému RUPLAN a vyžádaly si celkem 2.300 člověko-dnů. Pokud by tyto změny byly prováděny konvenčními metodou, bylo by zapotřebí dle dřívějších zvyklostí 9.000 člověko-dnů. V letech 90-93 byla v dnešní firmě E.ON prováděna automatizace značné části 110KV sítě. Při této modernizaci došlo ke změnám ve více než 1.500 spínacích polí. Dokumentace od těchto polí byla zpracována v systému RUPLAN-EVU. I zde docházelo každoročně ke sledování nákladů na zpracování potřebné dokumentace. K dispozici byly rovněž náklady na zpracováni obdobné dokumentace z předchozích let a náklady na zpracování dokumentace formou CAE-systému. Prokázané a vyčíslené roční úspory činily 1.3 mil. DM. Postupně náklady na externě zpracovávanou dokumentaci klesly na úroveň cca. 25% původních konvenčních nákladů. Vedle uvedených finančních úspor bylo na semináři pozitivně hodnoceno nasazení CAE-technologií i z těchto dalších neekonomických - převážně technických hledisek:

Všechna dodaná RUPLAN-data, zpracovaná v uvedeném desetiletém období, jsou v celém rozsahu čitelná v následujících systémových verzích a operačních systémech
Změnová řízení ve starších dokumentech jsou proveditelná i v dnešních verzích EVU modulu a to v plné editační funkcionalitě.
Kvalita a bezchybnost zpracovávaných projektů šla díky postupné normalizaci symbolových a objektových databank a dále díky kontrolním Q-S automatikám do úrovně, která je konvenčními metodami prakticky nedosažitelná.
Se stále se zdokonalujícími systémovými verzemi, bylo možné využívat křížových odkazů k navigačním a vyhledávacím funkcím. Tyto funkce byli později integrovány do jednoduchých uživatelsky přístupných prohlížečů RUPLAN-View, které byly následně rozmístněny na všech důležitých rozvodných pracovištích.
Z uvedeného vyplývá, že pracnost, která je spojena s opuštěním starých konvenčních praktik, a která je věnovaná novým moderním poznatkům, přináší své ovoce. Na to přišlo již i několik českých výrobních podniků, které exportují své výrobky (rozváděčová pole atd.) pro potřeby německé a rakouské energetiky. Pro tyto podniky a také pro potřeby některých i slovenských energetických firem byl CAE-systém RUPLAN společně s EVU směrnicemi kompletně lokalizován do českého jazyka. Bližší informace o uvedeném softwarovém nástroji a způsobu zpracování energetické elektrodokumentace je možné najít na internetových stránkách www.ruplan.cz nebo ve stánku firmy TECHNODAT v pav. Z/135 na MSV v Brně popř. na Výstavě INVEX 2001 v pav. A1/42. Pro zájemce je také k dispozici e-mailová adresa elektro@tdat.cz, a tel. 0603-45 44 73, kde mohou získat bližší praktické informace o rakouském a německém způsobu zpracování energetické dokumentace.

ing. Zdeněk Potměšil


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
TECHNODAT, CAE-elektro, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933