Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

CONTEG: Vstup na trh s průmyslovými rozvaděči


Document Actions
CONTEG: Vstup na trh s průmyslovými rozvaděči
Společnost Conteg je stále spojována zejména s IT a telekomunikačními rozvaděči a řešeními pro datová centra. To však již několik let není pravda a významnou část portfolia produktů Conteg tvoří venkovní a průmyslové rozvaděče. Conteg využil svých dlouholetých zkušeností z IT oblasti a rozšířil své podnikání i do průmyslu a elektrotechniky, pod značkou outTEG pro venkovní rozvaděče a inTEG pro kompaktní a samostatně stojící rozvaděče. Více o rozvaděčích firmy Conteg se dozvíte v tomto článku.
Komerční sdělení, ze dne: 27.11.2014


První skupinou průmyslových produktů, které společnost Conteg začala vyvíjet, jsou venkovní rozvaděče outTEG, které svým zaměřením spojují instalace do 19“ rovin z IT rozvaděčů a právě pro průmysl typické montáže na desku. Firma Conteg je inovátor, a proto i venkovní rozvaděče outTEG přinášejí něco navíc. Nedostanete „venkovní“ oceloplechový rozvaděč se střechou, ale komplexní řešení, které zahrnuje speciální design a konstrukci, odolné materiály a kvalitní zpracování, doplněné o prvky pro řízení vnitřního prostředí rozvaděčů. Od začátku byly konstrukční návrhy zaměřeny na jejich širokou škálu využití, tak aby maximálně vyhovovaly požadavkům zákazníků. Základní ochranu proti korozi splní jednoplášťová skříň outTEG I Single, pokud uživatel potřebuje i tepelný komfort pro instalované zařízení, bude správnou volbou outTEG II Double, dvouplášťový rozvaděč v různých modifikacích. Pro obě varianty je základem robustní svařovaný rám, který je vyroben z nerezové oceli o tloušťce 2mm. Rám je lakovaný venkovní polyesterovou práškovou barvou s UV ochranou. Standardním vybavením je 100mm vysoký sokl, vyrobený také z nerezového plechu jako rám rozvaděče (tloušťka 3mm). Konstrukce těchto dvou částí skříně je velice důležitá pro celkovou stabilitu rozvaděče.

outTEG venkovní rozvaděče - ochrana proti všem vlivům počasí.


outTEG je testován dle parametrů seismické odolnosti Bellcore, tedy nejste limitování oblastí instalace. Plášť venkovních skříní outTEG tvoří odnímatelné bočnice, záda, dveře a střecha, které jsou opatřeny PUR těsněním po celém obvodu a zaručují tak vysoký stupeň krytí IP65. Tento modulární systém přináší vysokou variabilitu a zákazníci mohou sami volit finální podobu opláštění. Všechny tyto části jsou vyrobené z 2mm hliníkového plechu a také jako rám jsou lakované venkovní práškovou barvou. outTEG II Double je dvouplášťový rozvaděč, který oproti jednoplášťové verzi přináší základní řešení pro stabilní teplotní rozsah uvnitř rozvaděče. Prostor mezi stěnami s perforací v dolní a horní části pláště umožní přirozené proudění vzduchu, a tím dochází k pasivnímu ochlazování. Druhou neméně významnou funkcí je vyšší odolnost proti slunečnímu záření působícímu na rozvaděč umístěný na volném prostranství, kdy vzduch mezi stěnami a pod střechou funguje jako izolace. Pokud tento základní způsob není dostačující pro tepelný komfort instalovaných prvků, má Conteg připravené řešení s využitím nucené ventilace pomocí ventilátorů s filtrem, případně s výměníky tepla vzduch-vzduch nebo aktivním chlazení s vlastním médiem při použití venkovních klimatizačních jednotek. Návrhy na řízení vnitřního prostředí vychází ze zkušenosti z exaktních měření, sofistikovaného softwaru a klimatických dat napříč světovými destinacemi.

inTEG kompaktní rozvaděče - jednodveřové i dvoudveřové provedení.


Komfort zákazníkům přinášejí na webových stránkách conteg.cz přehledné konfigurátory, ve kterých lze jednoduše vyspecifikovat vlastní rozvaděč v jednoduchých krocích včetně kompatibilního příslušenství a vhodného řešení pro řízení vnitřního prostředí v rozvaděči (conteg.cz/konfiguratory).

inTEG kompaktní rozvaděč - nerezové provedení.


Další skupinou průmyslových produktů jsou nástěnné kompaktní rozvaděče inTEG. Nástěnný rozvaděč je jedním z nejuniverzálnějších a má nejširší možnosti použití pro všechny průmyslové aplikace. Od toho se odvíjí i jeho široká variabilita parametrů, mezi nejdůležitější patří vysoké krytí IP66 jednodveřové provedení a IP55 pro dvoudveřové provedení. Vedle kvalitního konstrukčního řešení se opíráme o technologii výroby. Kdo už navštívil výrobní závod firmy Conteg v Pelhřimově, mohl vidět nejmodernější technologie pro automatizované děrování, ohraňování, laserového svařování, lití polyuretanového těsnění a další stroje a zařízení, která firma používá ve výrobním procesu, aby zaručila zákazníkům maximální kvalitu rozvaděčů. Nástěnné kompaktní rozvaděče inTEG jsou určeny pro elektromontážní firmy a výrobce strojů a zařízení, kteří si mohou vybírat z 54 rozměrů, provedení s plnými nebo prosklenými dveřmi. Nabídku doplňuje řada broušených nerezových rozvaděčů (AISI 304/316) a venkovní průmyslové rozvaděče, které jsou vyrobeny z nerez oceli s povrchovou úpravou, tak aby splňovali vyšší nároky na odolnost proti okolnímu prostředí.

inTEG samostatně stojící rozvaděče - možnost spojení do řady.


Prototyp stojanového průmyslového rozvaděče, představený na výstavě Amper 2014, se úspěšně zařadil do sériové výroby. Samostatně stojící rozvaděče inTEG jsou pro firmu klíčovým produktem, který doplňuje stávající portfolio pro průmyslové aplikace. Technologické postupy společně s patentovaným tvarem profilu splňují maximální požadavky na tuhost a nosnost rozvaděčů.

inTEG samostatně stojící rozvaděče - bohaté příslušenství pro vytvoření dalších montážních rovin.


Rám je vyroben ze speciálního pozinkovaného ocelového profilu válcovaného za studená a ohraněných spodních a horních profilů a je svařený pomocí speciálních rohových odlitků. Rozvaděče je možné používat bez přídavného podstavce díky designu spodního rámu. Toto řešení nezmenšuje prostor pro vnitřní instalace. Vlastnosti průmyslově patentovaného rámu umožňují dosáhnout, i při jeho subtilnosti, vysokou tuhost a stabilitu celého stojanového rozvaděče inTEG s nosností 1.500kg. Zákazníci si mohou vybírat ze 46 rozměrů v jednodveřovém či dvoudveřovém provedení. Standardem pro rozvaděče je vysoký stupeň ochrany IP55, PUR neporézní lité těsnění po celém obvodu a výklopná klika. K vytvoření různých montážních rovin nabízí firma bohatou škálu systémového příslušenství navrženého pro optimální využití profilu rámu.

Klimatizační jednotky a ventilátory - řešení pro udržení stabilního prostředí uvnitř rozvaděčů.


Tak jako u venkovních aplikací nabízí Conteg i pro rozvaděče řady inTEG komplexní řešení pro udržení stabilního prostředí uvnitř rozvaděčů. Základním řešením jsou ventilátory s filtrem, účinnějším způsobem jsou pak klimatizační jednotky v bočním nebo střešním provedení.

Společným prvkem produktových řad je jejich variabilita, široká nabídka příslušenství, zákaznická řešení a modifikace. Počínaje atypickými rozměry a přesným návrhem výkonu chlazení u venkovních rozvaděčů, dále zákaznickými výřezy před lakováním pro průmyslové kompaktní i stojanové rozvaděče inTEG a výstražnými samolepkami tištěnými UV LED technologií.

inTEG rozvaděče - zákaznické řešení.


Více informací a technické specifikace k průmyslovým rozvaděčům inTEG a venkovním skříním outTEG naleznete na webových stránkách conteg.cz/prumysl.

Autor: Rudolf Samek, ředitel oddělní průmyslových aplikací Conteg

Tento článek vyšel také v časopise Elektrotechnika v praxi.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů Conteg zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

CONTEG, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933