Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co vše vydrží zvonkový drát? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.10.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co vše vydrží zvonkový drát?


Co vše vydrží zvonkový drát?
Myslíte si, že k připojení rychlovarné konvice je třeba vodičů silnějšího průřezu, než má běžný zvonkový drát? Pak asi máte elektrotechnické uvažování. Takový slévač bere drát jako drát. Vezme to, co má po ruce.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.10.2007

V jedné z brněnských sléváren se za záhadných okolností "ztrácela" elektřina. Součty podružných elektroměrů neseděly hlavně v obytné vile a ke zlepšení nevedla ani kalibrace měřidel rozvodnou společností.

Vydal jsem se tedy prověřit jednotlivé okruhy, místnosti a patra, zda není někde technická závada. Zajímavé bylo, že postupným odpojováním stále zůstával odběr směrem ke střeše, kde však bylo vše odpojeno, včetně místnosti na střeše. Střešní místnost měla již léta zazděné dveře, vidět dovnitř bylo pouze okny z rovné střechy.

Pro jistotu jsem tam vylezl a bylo jasné, že záhada bude brzy rozluštěna. Kdosi si udělal do místnosti vstup oknem.

Pohledem dovnitř bylo jasné, že místní slévači si zde udělali odpočinkovou místnost. A komfortem nešetřili. Pohodlná sedací souprava, rychlovarná konvice na kafíčko a dva televizory, kdyby se náhodou"obyvatelé" nedohodli na jednom programu.

Pod oknem také začínala prodlužovačka. Ne však klasicky, v zásuvce, jak jsme zvyklí, ale měla "odborně" připojený přívod.

Telefonní drát, elegantně uchycen na okenním rámu, vedl kamsi za roh. Končil v instalační krabici, čokoládou napojen na vývod osvětlení střechy.

Mela, která posléze následovala, měla na kutily a zašívače trojí dopad. Černý odběr el.energie, porušení obecných pravidel bezpečnosti a také neomluvenou absenci. Ten měsíc byl pro ně hodně nákladný...

Závěr ...
Pro čtenáře je zde ukázka toho, kolik energie dokáže přenést zvonkový drát, vzduchem chlazený! Samozřejmě, že z našeho pohledu bychom je žalovali spíše za obecné ohrožení, než krádež energie.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.