Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co víte o odbočkách k elektroměrům? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.09.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co víte o odbočkách k elektroměrům?


Kdy se zřizuje samostatná odbočka z hlavního domovního vedení? Do jakého maximálního soudobého příkonu lze zřizovat k elektroměrům jednofázové odbočky? Ve kterém místě musí být odbočka k elektroměru jištěná? Jaké má být provedení a uložení vedení odbočky k elektroměru? Jak má být provedeno zapojení v případě více elektroměrů v jedné skříni?
Karel Dvořáček, ze dne: 23.09.2016



Stručné opakování pro odborníky a rychlé seznámení pro koncové uživatele ...


Odbočky k elektroměrům jsou vedení, která odbočují z hlavního domovního vedení pro připojení elektroměrů nebo elektroměmých rozvodnic.

Jsou-li elektroměry umístěny v bytech nebo u vchodu do bytů, musí se pro každý byt (každého odběratele) zřídit samostatná odbočka (přívod) z hlavního domovního vedení nebo od přípojkové skříně. Na společný přívod lze připojit dva nebo více elektroměrů téhož odběratele. Odbočky k elektroměrům se dělají jednofázové nebo trojfázové, přičemž se průřezy vodičů volí v doporučovaných hodnotách.

Jednofázové odbočky k elektroměrům lze zřizovat u zařízení do maximálního soudobého příkonu 5,5 kW. Dříve byly zřizovány i u bytů se stupněm elektrizace A (tj. u bytů s maximálním soudobým příkonem 5,5 kW). V ostatních případech musí být odbočky k elektroměrům trojfázové se všemi vodiči proudové soustavy. Jednofázové odbočky k elektroměrům musí být rovnoměrně rozděleny, aby byly všechny fáze, pokud to bude možné, zatěžovány stejně. K rozdělení zatížení a rozlišení jednotlivých fází se doporučuje, aby vodiče byly barevně označeny.


Odbočky hlavního domovního vedení k elektroměrům u vchodů do bytů
musí být provedeny a uloženy tak, aby byl ztížen nedovolený odběr, a aby bylo možné poškozené vodiče vyměnit.
Odbočka k elektroměrům musí být jištěna u hlavního domovního vedení v témže podlaží, kde je elektroměr. Pouze odbočky kratší než 3m lze jistit jističem až před elektroměrem namontovaným na elektroměrové rozvodnici.
Odbočky k elektroměrům mohou být provedeny kabely nebo jednožilovými vodiči uloženými v elektroinstalačních trubkách, v elektroinstalačních lištách nebo v dutinách stavebních konstrukcí.
Odbočky k elektroměrům v elektroinstalačních trubkách procházející půdou musí být uloženy v trubkách pancéřových nebo ocelových s utěsněnými spoji bez krabic.

Odbočka k elektroměru musí být z celistvých vodičů, pokud možno bez krabic a zbytečných ohybů. Nelze-li se bez nich obejít, musí být upraveny tak, aby je bylo možno spolehlivě zaplombovat jednou plombou a umístit jen na místech veřejně přístupných. Není dovoleno tyto krabice zakrýt omítkou apod.
Je-li třeba se zřetelem k místním poměrům vést vedení prostory jiných odběratelů, musí se volit takové provedení a uložení vedení, aby byl ztížen nedovolený odběr.


Poslední částí přívodního vedení v budově jsou přívody od elektroměrů k podružným rozvodnicím. V bytovém domě jsou to přívody k bytovým rozvodnicím a přívody k rozvodnicím tzv. společné spotřeby, jako jsou např. rozvodnice pro prádelnu, výtah, osvětlení schodiště a sklepů nebo i zesilovač pro společnou anténu apod.

Jsou-li elektroměry pro několik odběrů soustředěny do elektroměrových rozvaděčů
(jader), musí se od každého elektroměru zřídit samostatná odbočka k podružnému rozvaděči (rozvodnici). Tyto odbočky jsou jednofázové nebo trojfázové, přičemž pro zřizování jednofázových odboček platí stejné podmínky, jako pro odbočky k elektroměrům. Mohou být provedeny z téhož typu vodičů a uložené jako přívody k elektroměrům; navíc je povoleno použít i můstkové nebo jednožilové vodiče uložené v omítce.

Zajímají vás další informace problematiky elektroinstalací v bytové výstavbě? Pak doporučujeme tuto knihu!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.