Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co vědět o osvětlovacích systémech s halogenovými miniaturními žárovkami (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.02.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co vědět o osvětlovacích systémech s halogenovými miniaturními žárovkami


Co vědět o osvětlovacích systémech s halogenovými miniaturními žárovkami
Při napájení 12. volty se přece nemůže nic stát ... slýcháváme velice často od osob problematiky nepolíbených. Pokud by to byla pravda, proč je tolik požárů právě z příčin špatné instalace podobných osvětlovacích systémů? Právě malé napětí dává spotřebiteli jistotu, že mu proud malého napětí neublíží. Jak svým klientům vysvětlujete, že by mohlo být jejich řemeslné provedení neodborným způsobem důvodem k požáru. Nebo se to mají dočíst z nějaké bastlířské příručky?
Autorský článek, ze dne: 23.02.2018



Velkou oblibu (zvláště u návrhářů bytových a kancelářských interiérů) si získaly systémy s halo­genovými miniaturními žárovkami, převážně na napětí 12V. Tyto osvětlovací systémy byly navrhovány jako doplňkové bodové osvětlení (vhodné pro optické zdůraznění detailu) či osvětlení ve speciálních případech (napájení těchto osvětlovacích systémů je
možno provádět SELV - napětím bezpečným z hlediska úrazu elektrickým proudem), ale velmi čas­to i zcela nevhodně pro plošné osvětlování, například pracovních místností. Problematika užití těchto systémů byla odborníky posuzována jak z hlediska světelně technického, tak hlavně z hlediska vhodnosti provedení samotné elektroinstalace, neboť zdánlivá „neškodnost“ těchto osvětlovacích systémů a jejich rozvodů vedla často k různě závažným haváriím.


Nejčastější důvody havárií z hlediska nevhodného navržení a provedení elektroinstalace jsou:



Ochrana před nebezpečným dotykem živých a neživých částí

Pro napájení se používá SELV. Je-li použito holých vodičů, je nutno použít SELV se jmenovitým napětím nepřesahujícím 25V AC nebo 60V DC. Užité transformátory musí vyhovovat ČSN EN 61558-2-6 ed. 2 Bezpečnost transfomiátoni, tlumivek, napájecích zdrojů a podobných výrobků pro napájecí napětí do 1100V—Část 2-6: Zvláštní požadavky a zkoušky pro bezpečnostní ochranné transformátory a pro napájecí zdroje obsahující bezpečnostní ochranné transformátory s jištěním na primární straně, odolné proti zkratu. Označení těchto transformátorů musí být:



Elektronické měniče musí vyhovovat ČSN EN 61347-2-2 Ovládací zařízenípro světelné zdroje - Část 2-2: Zvláštní požadavky na elektronické měniče/střídače na stejnosměrné nebo střídavé napá­jení pro žárovky příloha 1. Označení těchto měničů musí být:


Napájecí transformátory či měniče mají být upevněny. Svítidla s omezenou povrchovou teplotou jsou označena:


Ochrana před nadproudy
K ochraně před nadproudy se nesmí použít samočinně vratné jištění.

Ochrana před požárem
Při montáži je nutno dodržet zásady pro ukládání vedení do a na hořlavé materiály. Svítidla neoz­načená F se pro montáž na hořlavý podklad nesmějí používat. Označení těchto svítidel musí být:



Speciální ochranná zařízení chránící před nebezpečím požáru musí vyhovovat následujícím poža­davkům:


Při návrhu a zřizováníje třeba brát v úvahuzvýšený proud vznikající při zapínání napájeného osvětlení.

Provedení rozvodů


V při napájení stejnosměrným proudem. Dále musí být splněny tyto podmínky:


Mezi holé vodiče mají být vkládány distanční vložky zabraňující zkratu. Příklad provedení nosného a napájecího systému pro svítidla 12V je již odpovědí jiné kapitoly.

Více o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete v této knize!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.