Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Co to byla místní úprava v případě vyhlášky 50/78Sb.?


Document Actions
Co to byla místní úprava v případě vyhlášky 50/78Sb.?
Vždy, když někdo prohlásí "to se přece nikdy nedělalo", cítím argumentaci člověka neznalého principů. A v případě padesátky to platí také. Když si vpomenu na první školení a přezkoušení podle tohoto legendárního předpisu, pak se to s dnešním rychloproškolením a přezkušováním nedá srovnat. Tehdy jsme se na školení těšili a na přezkoušení s mírnou nervozitou pilně připravovali. Dnes už možná nikdo neuvěří, ale podnik tomu věnoval tři dny! Všechny montážní provozy měly připraveny všemožné scénáře, ze kterých se školení odvíjelo. Co bylo tehdy tak jiné, že jsme k události přistupovali více odpovědněji?
František Tuček, ze dne: 16.02.2022
reklama


Dnes, v době, kdy za pár měsíců letitá padesátka končí, spíš přemýšlíme za jakých okolností se bude provádět. I přesto, že vůbec není jisté, zda se nějakým kouzlem nebude muset účinnost Zákona 250/2021Sb. odložit, se chystá mnoho OSVČ a společností své zaměstnance proškolit a přezkoušet do onoho 1.7. 2022. Stačí zavolat do některé z "továren" na vyhlášku padesát a zvýšenou hustotu poptávky jistě potvrdí.

Sám se stále pohybuji mezi osobami pracujícími na elektrickém zařízení. Kluci do čtyřiceti to berou jako přibrždění před víkendem. A ti nad čtyřicet  jako rutinu takového brždění. Přesto se stále někdo dotazuje, kde najde oficiální, jednotné otázky k padesátce. Třeba jako autoškola nebo státní maturita. Odpovídám otázkou, když už máte alespoň jedno Osvědčení podle vyhlášky 50/1978 Sb., pak ji znáte. A co vám říká místní úprava? 


Pro více informací kliknout!


Cituji z jedné letité kopie výkladu tohoto předpisu ...

Místní úprava Rozsah zkoušek je také ovlivněn místní úpravou a potřebnými ustanoveními k Vymezení pracovní činnosti. Je samozřejmé, že všechny tyto podklady musí mít předepsané náležitosti. Znamená to, že musí být řádným a předepsaným organizačním postupem schváleny a vydány. Tam, kde mají charakter místních bezpečnostních předpisů, musí být odsouhlaseny a potvrzeny orgány ROH. Na pracovišti mají být trvale přístupné a pracovníci s nimi mají být seznámeni.

Protože místní podmínky se navzájem liší, není možné vypracovat jednotnou osnovu požadavků na odbornou úroveň znalostí a není také možné vypracovat jednotnou soustavu otázek tak, jak je tomu u norem. V tomto případě je třeba, aby si organizace vypracovala seznam podkladů a v těchto seznamech vymezila rozsah potřebných znalostí pro jednotlivá pracoviště, pracovní skupiny a také pro jednotlivé kvalifikační stupně.

Při stanovování požadavků na odbornou úroveň znalostí pro jednotlivé kvalifikační stupně je třeba vycházet ze zásady, že pracovníci přímo pracují na zařízeních, v provozech apod. a měli by znát více podrobností příslušných místních úprav, kdežto pracovníci řídící činnosti by měli v oblasti své působnosti znát, kde je nutné takovéto místní úpravy vypracovat, kde jsou vypracovány a kde je třeba je respektovat. Pracovníci pro řízení činnosti mají také znát, jaké náležitosti musí místní úprava mít, jaký je stanovený postup v organizaci pro její vypracování a schválení, jak s touto úpravou mají být seznamováni příslušní pracovníci.

Není účelné vyžadovat od řídícího pracovníka podrobnosti jednotlivých místních úprav, i když je vypracoval, jako není účelné vyžadovat od řízených pracovníků znalost podrobností souvisících s postupem, náležitostmi a schvalováním takovýchto úprav.Nelze samozřejmě vyloučit výjimečné případy, kdy to vyžadováno bude. Na takové případy by však mělo být předem upozorněno.

Rozsah zkoušky v oblasti místních úprav je samozřejmě závislý na místních podmínkách. Neměl by však mít převahu nad rozsahem zkoušky v oblasti předpisových norem. Takováto převaha by totiž naznačovala, že není něco v pořádku na pracovištích, a bylo by nutné tuto situaci řešit.


Pro více informací kliknout!


Nemyslím si, že bych byl hnidopich a vyžadoval vše do posledního písmene, obzvlášť ROH určitě ne. Kdo si vylepoval známečky do legitimace této v pořadí druhé zločinecké organizace, tak ví své. Náš podnik měl hodně provozů, mezi kterými putovali montéři, vedoucí staveb, OTKáři, revizní technici a třeba i zámečníci s §4. Všichni byli proškolováni vždy zaměřením na charakter prostředí, druh zařízení a výšku napětí. Skutečnost, že v jiných podnicích byli benevoletní a u některých se vše provádělo "přes kopírák" přece nemůže být argumentem pro tvrzení "co to je za novoty, to se nikdy nedělalo!".

Ale nechme již padesátku odejít ...
... s tím, že si ji v budoucnu připomeneme až budeme vědomostně párovat Zákon 250/2021Sb. a jeho Nařízení vlády, dnes stále neznámého čísla.


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933