Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Co se psalo kdysi o bezšroubových svorkách


Document Actions
Co se psalo kdysi o bezšroubových svorkách
Svorka bez šroubu je pro některé netechnicky založené spotřebitele jakousi tajemnou magií. Podívejme se na technický text psaný před čtvrt stoletím! ... Bezšroubové připojovací svorky jsou novým konstrukčním prvkem, který může podstatnou měrou přispět k zvýšení efektivnosti a produktivity jak při výrobě elektrických předmětů, tak zejména při montážích.
Vilém Gracias, ze dne: 8.01.2009
reklama

 

Byli jsme s kolegy několikrát přítomni zajímavým názorům na bezšroubová spojení. Některé argumenty elektrikářů v terénu byly opravdu minimálně úsměvné. Proto jsem zapátral ve staré literatuře, abychom si oživili to, co se o této technologii uvádělo před 25 lety ...


Bezšroubové svorky umožňují provést odpojitelné připojení k elektrickým předmětům nebo odpojitelné propojení vodičů pouhým zasunutím odizolovaného konce vodiče do svorky. Sevření vodiče ve svorce a stálého mechanického i elektrického styku se dosahuje vhodnou konstrukcí svorky pomocí pružin, excentrů, klínů apod.
Na obrázku jsou schematicky uvedeny některé základní druhy bezšroubových svorek.

Požadavky na provedení a vlastnosti bezšroubových svorek byly uvedeny v ČSN 34 0415, jejíž obsah odpovídá požadavkům mezinárodního doporučení CEE REC4. Za bezšroubové svorky ve smyslu uvedené normy jsou považovány takové, u nichž je spojení prováděno bez zvláštní úpravy vodiče jinými prostředky než pomocí šroubů a matic. Nepatří sem svorky, u nichž je třeba namontovat zvláštní příslušenství na vodič před jeho připojením (např. konektory, navinovací svorky "Conex"), ani svorky, u kterých je proveden přímý vodivý styk s jádrem přes izolaci vodiče pomocí břitů nebo hrotů.

Svorky mohou mít velmi rozlišné konstrukce i tvar, požadováno je však splnění dvou základních podmínek:

  • jádro vodiče musí být sevřeno mezi dvěma kovovými plochami, z nichž alespoň jedna je pružná nebo opatřená pružicím prvkem,
  • zasunutí vodiče musí být vymezeno zarážkou, která prokáže, že vodič je zcela zasunut.

Zásadně jsou bezšroubové svorky určeny k připojení jednoho vodiče. Mohou však být provedeny tak, že umožňují i připojení dvou vodičů. Vzrůstající požadavky na takové svorky jsou důsledkem stálé častějšího uplatňování metody smyčkováním v montážní praxi.

Prozatím jsou normalizovány jen menší velikosti svorek, kódových čísel 0, 1 a 2.

Svorka velikosti 0 1 2
Umožňuje připojení vodičů ... (0,5 až 1)
(1 a 1,5)
(1,5 a 2,5)
mm2
   
... maximálního průměru 1,19-1,45-2,13mm    
Je určena pro jmenovité zatížení 6A 10A 16A

Jak bylo dříve uvedeno, vyžaduje se připojení vodiče bez jakékoli úpravy jeho konce (nehledě k nutnému odstranění izolace). Za zvláštní úpravu je přitom považováno např. použití koncovek, propájení konce lanovaného vodiče apod., nikoli však nezbytné zkroucení konce lanovaného vodiče, aby tím byl zpevněn a aby jednotlivé drátky nemohly uniknout mimo svorku.

Z provedení nebo z uspořádání svorky musí být patrné, jakým způsobem se provede připojení a rozpojení. Připojení vodiče předpokládá pouhé zasunutí jádra vodiče do svorky úměrnou silou buď vůbec bez použití nástroje nebo jiné pomůcky, anebo při současném provedení jednoduché operace (např. stisknutím určité části svorky). Odpojení vodiče samotným vytažením dovoleno není. V tomto případě se vyžaduje jednoduchá operace, avšak proveditelná jen rukou nebo pomocí běžného nástroje.

Je-li bezšroubová svorka určena pro připojení nebo propojení dvou vodičů, požaduje se takové provedení, aby připojování jednoho vodiče nenarušovalo připojení vodiče druhého. Při odpojování musí být umožněno odpojit buď oba vodiče současně, nebo kterýkoli z nich. Tyto podmínky jsou dosti přísné a u šroubových svorek se podobná ustanovení nevyskytují. Jsou však oprávněné s ohledem na sám princip tohoto způsobu spojování.

Odizolování konce vodiče ve správné délce je důležité. Kdyby byl odizolován kratší konec, než je třeba, mohlo by dojít k nedokonalému styku se svorkou. Je-li konec vodiče odizolován nadměrně, mohou být narušeny izolační poměry překročením požadovaných povrchových cest a vzdušných vzdáleností. Je-li konec vodiče po úplném zasunutí viditelný, nevyžadují se žádná další opatření. Není-li konec připojeného vodiče viditelný, musí být dány vhodným způsobem pokyny pro správnou délku odizolování, nejlépe na předmětu samém; např. na spodku přístroje je plasticky vyznačena správná délka holého jádra, popř. i s udáním délky v mm.

Výhodou bezšroubových svorek je kromě rychlé a snadné montáže i to, že její výsledek není závislý do té míry na zručnosti nebo zkušenosti montéra jako u svorek šroubových, u kterých mnohdy závisí spolehlivost spoje na dotažení svorkového šroubu náležitým momentem. U bezšroubových svorek je stupeň jakosti a spolehlivosti hotového spoje dán vlastním provedením svorky a pouze menší měrou je ovlivněn manipulací při instalování. Pro ověření spolehlivosti bezšroubových svorek (aby skutečně zaručovaly jakostní spojení při takto zjednodušené manipulaci, při níž montér téměř nemá vliv na dosažení optimálního a trvalého styku vodiče se svorkou) jsou předepsány zkoušky mnohem přísnější než u svorek šroubových.


Za uvedených dvacetpět roků se tato technologie mnohokrát vylepšila. Doposud nebyla zjištěna žádná závada v deklarovaných vlastnostech. Vzniklé závady se vždy připisovaly špatnému užití při montáži.
Pružinovou svorku uvedeme letos s kolegy pod drobnohledem.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933