Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co při předání elektroinstalace prokazatelně sdělit klientovi (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.01.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co při předání elektroinstalace prokazatelně sdělit klientovi


Co při předání elektroinstalace prokazatelně sdělit klientovi
Pokud se předává provedená elektroinstalace zadavateli, měli by se pamatovat na prokazatelné seznámení jak s ní zacházet. Třeba by uživatel bytu měl mít ve svém kalendáří poznamenáno, že má testovat jednou za rok proudový chránič a AFDD dokonce dvakrát za rok. A kdo má takové sdělení zpracovat? Bez příkras, na toto se zapomíná nebo se to paušalizuje nějakým univerzálním "cyklostylovaným" pamfletem. Ale nemusí se stát vlastně vůbec nic, že? Než klientovi někdo napoví ...
Autorský článek, ze dne: 5.01.2023



Už se vám stalo něco takového, že by třeba topenář instaloval kondenzační kotel a místo základních instrukcí, dobrých rad, vám vrazil oficiální návod a zmizel? Jak to asi vypadá v případě předání elektroinstalace? Nebo myslíte, že uživateli má být z dokumentace vše jasné?

Důležitost vhodné formulace pokynů. Obecně platné stanovisko, že povinnosti může ukládat jen zákon [nebo je tento zákon přenáší například do vyhlášky, nebo přímo určí normu (jako celek, nebo výňatek) jako závaznou je mnohdy bráno jako všeobecné. Toto je však mylné: nelze bez zákonného podkladu určit povinnost přímo osobě, ale lze požadovat určité, přesně vymezené úkony, aby byly zajištěny.

Příklad:
Sdělení požadavků na činnosti ve vztahu k elektroinstalaci fyzické, či právnické osobě spravující objekt – konkrétní osobě dle současné právní úpravy mohou být povinnosti ukládány pouze legislativním předpisem. Nicméně dle soudního názoru je možné (v případě elektroinstalace – to je zařízení, které je v případě nedbalého provozování a udržování možným zdrojem ohrožení života a majetku – přímo nutné) sdělit uživateli, co má být ve vztahu k bezpečnému provozu činěno; například formou … musí být zajištěna v udaném časovém období (např. 1x za rok) údržba spočívající … Zásadně nevolit formulaci „měla by být“…


Požadavky na uživatelskou kontrolu ochranných přístrojů
Vyžaduje-li při používání některý z ochranných přístrojů kontrolní úkon, a může-li být tento úkol prováděn osobou bez elektrotechnického vzdělání (laikem), pak zhotovitel díla s touto skutečností prokazatelně seznámí odběratele díla. Obsahem seznámení je také informace odběrateli, že musí provést prokazatelné seznámení koncového uživatele s rozsahem, četností a způsobem provedení zkoušky.


Pro větší náhled kliknout!
Ilustrativní foto Jan Franěk


Uživatel prostoru vybaveného přístroji RCD, AFDD a podobnými, má být prokazatelně seznámen s laickou kontrolu tohoto zařízení včetně časových intervalů, kdy má k této kontrole docházet.

Například pro tyto přístroje:
RCD 1x za rok, AFDD 2x za rok.

Sdělení pro investora/uživatele
Kdo vypracovává a sděluje důležitá sdělení pro investora/uživatele? Důležitá sdělení pro investora/uživatele k elektroinstalaci vyplývající z její povahy, či vnějších vlivů sděluje zhotovitel díla. Touto činností pověří obvykle vedoucí pracovník osobu s vyšší odbornou kvalifikací (například zpracovatele realizačního projektu nebo revizního technika).

Oplach elektrických zařízení vodou
Tam, kde se provádí občasný nebo pravidelný oplach vodou podlah, stěn, popřípadě i zařízení, musí být v provozních předpisech stanovena oplachová pásma a obsluha musí být prokazatelně seznámena, jak si má při oplachu počínat, aby bylo zamezeno možnosti úrazu elektrickým proudem, nebo poškození elektrického zařízení. Elektrická zařízení umístěná v oplachovém pásmu musí mít stupeň ochrany krytem alespoň IP44 nebo musí být chráněna proti přímému postřiku vodou.


Pro větší náhled kliknout!
Ilustrativní foto Jan Franěk


Požadavek na informovanost uživatele o doplnění elektroinstalace
Je-li v prostoru se stávající elektroinstalací zřízenou dle dříve platných předpisů a norem zřizován nový elektrický rozvod dle ČSN 332000-4-41 ed. 3, pak zhotovitel díla s touto skutečností a odlišnostmi prokazatelně seznámí odběratele díla při jeho předání. Součástí seznámení odběratele je také poučení o tom, že s předanými informacemi musí prokazatelně seznámit koncového uživatele.

V tomto případě je třeba prověřit, zda původně určené vnější vlivy vyhoví z bezpečnostního hlediska současným požadavkům.
- Karel Dvořáček

Tip na knihu s touto tématikou zde!




Jak prokazatelně poučujete své odběratele elektroinstalace o užívání?
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.