Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co musí splňovat rozvodnice, rozvaděče a elektroměrová jádra (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.11.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co musí splňovat rozvodnice, rozvaděče a elektroměrová jádra


V kterých případech musí provozovatel označit zařízení výstražným bleskem? Jak se rozvodnice, rozvaděče a elektroměrová jádra umísťují? V jaké výšce se umísťují středy okének elektroměrů? Co vše je povoleno instalovat na elektroměrové rozvodnice a rozvaděče? Které přístroje v elektroměrových rozvaděčích a rozvodnicích musí být upraveny k zaplombování?
Karel Dvořáček, ze dne: 25.11.2016


Elektroměrové rozvaděče (rozvodnice) a jádra se usazují ve svislé poloze, na místě snadno přístupném a chráněném před mechanickým poškozením a před vlivy prostředí (déšť, prach apod.), v prostoru suchém bez znečišťujících výparů a otřesů a bez nebezpečí ohně a výbuchu. Musí se montovat tak, aby k nim nebyl přístup zezadu bez porušení plomb a aby bylo zachováno krytí předepsané ČSN 35 7030.

Ilustrativní foto z diskusního fóra

Rozvodnice a elektroinstalační jádra podle ČSN 35 7030 s dveřmi, které po jejich otevření nemají krytí alespoň IP20, musí provozovatel označit výstražným bleskem v případech, kdy může dojít k záměně s jiným zařízením. Před elektroměrovým rozvaděčem (rozvodnicí) nebo jádrem musí být volný prostor o hloubce alespoň 80 cm s rovnou podlahou.
V budovách se mají elektroměrové rozvaděče (rozvodnice) a jádra umístit na chodbě nebo schodišti, avšak nikoli na rameni schodiště. Elektroměry mohou být též soustředěny v podzemním podlaží v prostoru s normálními vnějšími vlivy.

Elektroměry se nesmějí montovat do společných skříní nebo výklenků s plynoměry. Dva samostatné výklenky umístěné nad sebou nelze považovat za dostatečně oddělené. Tyto součásti elektrického zařízení mají být v jiných místnostech než plynoměr nebo plynové vedení. Tam, kde to není možné, mohou být ve společné místnosti, ale tato místnost musí být dobře větrána.



Ilustrativní foto z diskusního fóra

Je-li ve starých zařízeních elektroměr a plynoměr v jedné uzavřené skříňce nebo v jednom výklenku nebo prochází-li skříňkou pro elektroměry plynové vedení, musí se dodatečně odvětrat. U dna skříňky nebo výklenku a v jejich nejhořejší části se musí udělat ventilační otvory široké alespoň dvě třetiny výklenku nebo skříně a vysoké jednu třetinu šíře. Elektroměr a plynoměr musí být vzdáleny od větracích otvorů alespoň 10 cm. V prostoru se nesmějí ukládat jakékoliv jiné předměty, které by vadily větrání. Jinak by bylo nutné považovat místnost za prostor s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů a par (dle ČSN 33 2000-5-51 ed. 3) a elektrické zařízení podle toho zajistit. Do společné nevětrané skříně nebo výklenku lze umístit plynoměr a rozvodnici, jen má-li rozvodnice nevýbušný kryt (tj. části, které mohou jiskřením přivodit výbuch a jiskření u nich nelze zamezit, např. u pojistek apod.).

Středy okének elektroměrů mají být ve výšce asi 150 až 170 cm od podlahy. V technicky zdůvodněných případech (např. je-li více elektroměrů nad sebou) mohou být středy okének elektroměrů ve výšce 70 až 170 cm od podlahy.
Elektroměrové rozvodnice a jádra musí vyhovovat ČSN 35 7030. Jsou-li na jednom místě soustředěny elektroměry pro dva nebo více odběratelů, musí být každé místo pro elektroměr a příslušný jistič opatřeny trvanlivým označovacím štítkem.

Pro elektroměrové desky platí ČSN 35 7020, která stanoví požadavky na jejich provedení, jakost a rozměry. Deska musí být upevněna tak, aby bez porušení plomb (plomby) nebyl k neměřeným živým částem přístup.
Na elektroměrových rozvodnicích a rozvaděčích mohou být namontované jen elektroměry, sazbový spínač, případně přijímač HDO, jistič před elektroměrem, jistící zařízení obvodu sazbového spínače, ovládací relé nebo stykač, ochranná (nulová) svorkovnice a popřípadě další příslušenství sloužící výhradně pro účely měření. Další přístroje pro rozvod za elektroměrem se soustředí na samostatné rozvodnici nebo rozvaděči.

Ilustrativní foto z diskusního fóra

Ve společné rozvodnici nebo rozvaděči může být elektroměr a potřebné přístroje společně s přístroji pro rozvod za elektroměrem, jen je-li pro to rozvaděč (rozvodnice) konstruován a schválen (např. skříňový nebo panelový rozvaděč se samostatným měřicím panelem, elektrorozvodné jádro apod.).


V elektroměrových rozvaděčích a rozvodnicích musí být upraveny k zaplombování tyto přístroje (pokud nejsou pod zaplombovaným krytem):
- jistič před elektroměrem,
- svorkovnice elektroměrů, sazbového spínače nebo přijímače HDO,
- svorkovnice (můstek) PEN,
- ovládací relé při skupinovém ovládání akumulačních spotřebičů a kryt v skříňovém rozvaděči nebo rozvodnici oddělující živé neměřené části rozvodu od prostoru pro elektroměry.



Kam dál?
Pro více informací o elektrických instalacích v bytové a občanské výstavbě, doporučujeme tuto publikaci.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.