Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co je to kvadrokoptéra a jak k ní přijde elektrikář (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.11.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co je to kvadrokoptéra a jak k ní přijde elektrikář


Co je to kvadrokoptéra a jak k ní přijde elektrikář
Víte, co je to kvadrokoptéra? Kvadrokoptéra je helikoptéra se čtyřmi rotory, která dokáže setrvat nehybně ve vzduchu, a je tak velmi snadné ji ovládat. První funkční kvatrokoptéru vyrobil Etienne Oehmichen už v roce 1920. Původně se tyto stroje konstruovaly, aby nesly lidskou posádku. Dnes se vyrábí především malé bezpilotní kvadrokoptéry, nazývané také drony. Zajímá vás jak elektrikář přijde k takové malé bezpilotní kvadrokoptéře? Sledujte tento článek.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.11.2014



"Dron", "multirotor" nebo česky také "čtyřtulka". To vše jsou názvy pro malý bezpilotní vrtulník vybavený pokročilou stabilizační elektronikou. Řídící  jednotka v modelu ovládá samostatně každý z motorů s vrtulí, díky čemuž je model mimořádně stabilní a snadno ovladatelný. Bez problémů ho tak může řídit i úplný začátečník.



Kvadrokoptéry dokáží létat velmi rychle a obratně a vynikají svými manévrovacími schopnostmi. Umí nehybně setrvat ve vzduchu, vyletět libovolným směrem, proletět malým otvorem nebo dosednout na šikmé ploše. Dnešní malé elektrické kvadrokoptéry snadno vystoupají do výšky až půl kilometru, často unesou i několik stovek gramů zátěže a ve vzduchu se zpravidla udrží zhruba deset až dvacet minut.

Vyspělejší modely dronů lze ovládat i přes Wi-Fi, unesou vlastní kameru nebo dokonce disponují schopností reagovat na určité podněty. Často se využívají pro fotografování či natáčení ze vzduchu. Bezpilotními letadly je vybavená i policie, armáda či hasiči. Používají je k průzkumným letům i při policejním sledování. Pomáhat mohou ale třeba i při inspekci stožárů vysokého napětí či hůře dostupných vysílacích věží.

Jak se kvadrokoptéry dělí?

Chtěli byste mít svou vlastní kvadrokoptéru?
Při objednávce 2.500 kusů krabicových svorek od Wago
získáte jednu jako bonus!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
WAGO Elektro spol. s r.o. - Rozvodova 1116/36, Praha 4 - Modřany - 261 090 143 - info.cz@wago.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.