Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 6/2013 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.12.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 6/2013


FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 6/2013
V minulých dnech vyšlo letošní poslední číslo odborného časopisu o osvětlovací technice SVĚTLO nakladatelství FCC PUBLIC. Zajímají vás novinky v osvětlovací technice, problematika veřejného osvětlení nebo světelný design? Podrobný obsah časopisu i s možností objednávky předplatného najdete zde ...
Jana Kotková, ze dne: 18.12.2013



Co bude dál
Mnoho myslitelů, badatelů, futurologů a mystiků se pokoušelo v minulosti a snaží se i dnes zjistit budoucí jednotlivé události i vývoj světa, zkrátka budoucnost. Jsou známy různé dávné věštby jako předpovědi královny ze Sáby Sibyly, Nostradama, kněžny Libuše i jiné.

Samotný vznik a vývoj světa jsou pro nás stále záhadou
, stejně jako vývoj Země, evoluční vývoj života a lidské společnosti. Všechny pokusy vysvětlit objasnit vše materialisticky nebo idealisticky stejně dříve nebo později narážejí na obtížně vysvětlitelné problémy a další a další otázky.
Zanechme složitých filozofických úvah a pokusme se soustředit na co nejjednodušší postup. Snad nejschůdnější cestou pro předpověď aspoň krátkodobé budoucnosti se zdá být pečlivé shromažďování, studium a analýza minulého vývoje a extrapolace zjištěných trendů do budoucnosti. I v tomto zjednodušeném případě je nutné se omezit jen na velmi úzké obory poznání, např. na vývoj umělých výtvorů lidské činnosti.

Vynecháme-li uspořádání společnosti (politiku), dále dopravu, telekomunikace, stavitelství a další obory, které jsou založeny na tvorbě materiálních statků, zůstane věda a základní výzkum. Zdá se, že to jsou jediné zdroje dalšího vývoje. Na světě existuje mnoho velmi důležitých problémů, které ohrožují samu existenci lidské společnosti. Za nedůležitější jsou pokládány vyčerpání energetických a surovinových zdrojů, znečištění planety a její atmosféry. K tomu bychom mohli doplnit narůstání odpadů všeho druhu, které nejsme schopni recyklovat. Není to jen radioaktivní odpad.
Snahy Evropské unie tyto věci řešit různými nařízeními se setkávají s všeobecnou nelibostí politiků i běžných lidí, kteří je pokládají za předstírání činnosti evropských byrokratů a brzdu tržních mechanismů. V této souvislosti se nabízejí otázky, jak a proč zanikly dávné civilizace. Snad válkami, pandemickými nemocemi, genetickými degeneracemi? Ať tak, či onak, nejspíše to bylo zaviněno samotnými lidmi, nebo snad prozřetelností?

Když se zaměříme jen na hlavní předmět zájmu našeho časopisu, tj. výrobu světla a jeho využití, je zřejmé, že toto médium sice prostředí neznečišťuje, avšak k jeho produkci se spotřebovává nemálo energie, která nenávratně mizí. Málokdo si uvědomuje, že v případě současného rozsvícení všech nainstalovaných světelných zdrojů by nastal totální kolaps energetiky. Je proto důležité i s umělým světlem zacházet hospodárně, vyvíjet a používat stále účinnější světelné zdroje a svítidla a svítit tam, kde je třeba a kdy je třeba.
Blíží se zimní období, Vánoce a nový rok, doba, kdy potřebujeme mnoho světla pro práci, odpočinek i zdraví.
Jménem redakce přeji všem světlonošům a našim čtenářům dobré světlo a hodně zdraví, úspěchů v práci i v životě.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor


Obsah

Pro osvěžení paměti

Činnost odborných organizací
Světelnětechnická zařízení
Veletrhy a výstavy
Názory a zkušenosti
Světelné zdroje
Trh, obchod, podnikání
Osvětlení interiérů
Svítidla a světelné přístroje
Technicko-ekonomická hlediska
Architekturní a scénické osvětlení
Normy, předpisy a doporučení

 


Cena časopisu je 52Kč, předplatné na rok 2013 je 312Kč včetně DPH.

Celoroční předplatné si můžete objednat níže uvedeným formulářem!

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.