Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Protokol o určení vnějších vlivů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.05.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Protokol o určení vnějších vlivů


Protokol o určení vnějších vlivů
... mimo nesprávného zaměňování sítí TN-C-S za sítě TN-C/TN-S se jedná o určování vnějších vlivů jednotlivými projektanty a revizními techniky bez vypracování Protokolu - v technických a revizních zprávách a ve výkresech – místo písemného dokladu – Protokolu o určení vnějších vlivů podle Přílohy NK k citované normy ...
František Kosmák, ze dne: 17.05.2006

... předchozí díl

II. Druhou oblastí jsou Vnější vlivy podle ČSN 33 2000-3/08-1995.

Přesto, že tento harmonizační dokument platí od 1. září 1995, jeví se více než deset let od jeho zveřejnění jako doba krátká na jeho správné používání v praxi. Mimo nesprávného zaměňování sítí TN-C-S za sítě TN-C/TN-S se jedná o určování vnějších vlivů jednotlivými projektanty a revizními techniky bez vypracování Protokolu - v technických a revizních zprávách a ve výkresech – místo písemného dokladu – Protokolu o určení vnějších vlivů podle Přílohy NK k citované normy. Protokol je součástí dokladové části dokumentace, která musí být po dobu životnosti zařízení, provozu či objektu archivována (v souladu se Stavebním zákonem č. 50/1976 Sb.).

Protokol vypracovává odborná komise, jejíž ustavení vyplývá z logiky věci tomu, kdo rozhoduje o investici. Neplatí původní ustanovení z ČSN 33 0300 /1988, jejíž platnost skončila v červenci 1995, kdy u nových zařízení určoval „prostředí“ projektant a u provozovaných provozovatel. Nejčastější chybou je individuální určení jen „prostředí“, tedy vlivy A. Přitom jsou zanedbány vlivy B = využití – schopnost osob, dotyk osob s potenciálem země, podmínky úniku v případě nebezpečí a povaha zpracovávaných nebo skladovaných látek. Dále jsou zanedbávány vlivy C – stavební materiály a konstrukce budovy. Další chybou je nesprávný výklad čl. 320.N3 poslední odstavec, který stanoví: „Pro jednoznačné vnější vlivy u objektů či prostorů, které jsou ve smyslu ČSN 33 2000-5-51 považovány za normální, není nutno vypracovávat Protokol! Zde zdůrazňuji, že jen přes písemný doklad, v němž jsou všechny vnější vlivy vyjmenovány, (tedy opět odborná komise, ale nemusí být vypracován Protokol) se lze dobrat k určení nebezpečnosti prostorů z hlediska úrazu el. proudem. Je zde současně i slovní problém se slovem normální (homonyma):

Normální vnější vlivy podle ČSN 33 2000-5-51/2000

K tomuto účelu jsou zpracovány v ČSN 33 2000-3 praktické normativní tabulky v příloze NM (NM1 – souhrn vnějších vlivů vytvářejících prostory normální, NM2 – souhrn vnějších vlivů vytvářejících prostory nebezpečné a NM3 – souhrn vnějších vlivů vytvářejících prostory zvlášť nebezpečné. Vnější vlivy vytvářející prostory zvlášť nebezpečné byly upraveny změnou tabulky 32 – NM3 ve znění Z2 k ČSN 33 2000-3 z 08//1997 pro vlivy A, B. Venkovní prostory AD s vlivy AD2 (padající kapky), AD3 (vodní tříšť), AD4 (stříkající voda) mohou být posouzeny za prostory jen nebezpečné, když se zařízením nemanipulují osoby bez odborné kvalifikace BA1 až BA3. Zde také odpadá „Oznamovací povinnost“ na OIP (Oblastní inspektorát práce do 1. 7. 2005 místo IBP) podle Vyhl. č. 20/1979 Sb. – o vyhrazených elektrických zařízeních“.

... pokračování

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.