Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Provedení připojení buněk (pokračování ...) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.05.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Provedení připojení buněk (pokračování ...)


Provedení připojení buněk (pokračování ...)
Použití zemničů při realizaci napájení dle obr.6 a 7 je vázáno pouze na případnou potřebu, pro napájení realizované dle obr. 5 se zemniče vyžadují ve smyslu ČSN 33 2000-4-41 pro povinné uzemnění chráněných části v síti IT. Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - mobilní nebo transportovatelné buňky (ČSN 33 2000-7-717, ČSN 33 2000-1 až 6)
Petr Létal, ze dne: 22.05.2006

Mezi sekundární vinutí a vlastní elektrickou instalaci buňky jsou vloženy ochranné prvky, buď proudové chrániče (obr. 5 a 7) nebo hlídač izolačního stavu s odpojovacím mechanizmem (obr. 6).

Transformátor jednoduchého oddělení a prvky ochrany vnitřní instalace jsou od vlastní instalace odizolovány. Použití zemničů při realizaci napájení dle obr.6 a 7 je vázáno pouze na případnou potřebu, pro napájení realizované dle obr. 5 se zemniče vyžadují ve smyslu ČSN 33 2000-4-41 pro povinné uzemnění chráněných části v síti IT.


Klik pro větší náhled
Obr.5 – Připojení k pevnému rozvodu s libovolným způsobem ochrany (TN, TT nebo IT), vnitřní rozvod je tvořen jako síť IT s ochrannou zemněním, napájená z transformátoru s „jednoduchým oddělením“.

 
Klik pro větší náhled
Obr. 6. Připojení s jednoduchým oddělením a sítí IT s hlídačem izolačního stavu s odpojení od zdroje v případě 1. poruchy nebo s uzemněním


Klik pro větší náhled
Obr.7. Připojení s jednoduchým oddělením  a sítí TN, s uzemněním nebo bez  uzemnění

Připojení k instalační sítí dle obr. 8 představuje použití ochranného oddělovacího transformátoru izolačně odděleného od vlastní instalace buňky.

Poznámka ST Olomouc: Oddělovací transformátor je transformátor s galvanicky odděleným primárním a sekundárním vinutím dle požadavků v ČSN EN 61558-2-4.
Případně použité ochranné prvky slouží pro ochranu proti přetížení nebo pro samočinné vypnutí při druhé poruše. Zemniče se nesmí používat.


Klik pro větší náhled
Obr.8. Připojení pojízdného prostředku k síti s libovolným způsobem ochrany (TN, TT, IT), oddělení vstupních je pomocí oddělovacího transformátoru.

Pokud se chcete seznámit s celým obsahem tohoto dílu, pokračujte zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Solid Team s.r.o. - Holická 140/70, Olomouc - 585 243 683 - solidteam@solidteam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.