Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OPAKOVÁNÍ: Měření zemních odporů zemničů


Document Actions
Článek
Víte, co má největší vliv na hodnotu zemního odporu? Kolem zemniče, kterým prochází například bleskový proud do země, se v půdě vytvoří elektrické pole. Napětí, která naměříme, budou v grafickém vyjádření tvořit křivku, jejíž maximum se nachází nad zemničem. Přesnost moderních digitálních měřičů uzemnění bývá 2 procenta. V současné době se pro měření zemních odporů zemničů používají i klešťové přístroje.
Autorský článek, ze dne: 26.06.2015
reklama

 

Zemní odpor zemniče Rz umístěného v zemi je výsledný činný odpor mezi připojovací svorkou zemniče a některým z míst země ve vzdáleném okolí, kde je již vliv zemniče neuplatňuje.

Je to součet těchto odporů:

  • odporu připojovací svorky,
  • odporu svodu,
  • odporu zemniče,
  • přechodového odporu mezi zemničem a půdou,
  • odporu půdy obklopující zemnič až do okruhu (vzdálenosti), kde je již vliv zemniče neuplatní.

Na hodnotu zemního odporu má největší vliv odpor půdy. Ten je velmi závislý na vodivosti půdy (tedy na její kvalitě a druhu).

Protože zemnič má na půdu ve svém okolí určitý vliv, je třeba se u této záležitosti na chvíli zastavit. Kolem zemniče, kterým prochází proud do země (např. při poruše či úderu blesku do bleskosvodu), se v půdě vytvoří elektrické pole - viz obrázek. O jeho existenci a o průběhu jeho potenciálu se můžeme přesvědčit měřením napětí v okolí zemniče voltmetrem, který připojíme na dvě pomocné elektrody. Jednu z těchto elektrod zarazíme ve větší vzdálenosti od zemniče (např. 30 metrů) a druhou budeme postupně zatloukat do země v různých vzdálenostech od zemniče a pomocí voltmetru budeme měřit napětí pro jednotlivé vzdálenosti elektrody od zemniče.

Napětí, která naměříme, budou v grafickém vyjádření tvořit křivku, jejíž maximum se nachází nad zemničem. Křivka nejprve klesá velmi prudce, potom pozvolněji a v určité vzdálenosti od zemniče je již naměřené napětí nulové a elektrické pole zemniče se zde již neuplatňuje. Pro zemniče běžných rozměrů a provedení je tato vzdálenost 20. V této vzdálenosti tedy končí vliv měřeného zemniče a mluvíme o neutrální zemi.


Měření potenciálu zemniče.

Protože pro každou polohu pohyblivé elektrody při měření napětí Ux muselo platit

a protože poruchový proud I byl po celou dobu měření stálý, udává křivka v jiném měřítku i průběh zemního odporu Rzx v závislosti na vzdálenosti od zemniče.

Zemní odpor zjištěný z měření napětí zemniče vzhledem k neutrální zemi ve vzdálenosti nejméně 20m lze pokládat za celkový zemní odpor zemniče. Při měření tedy potřebujeme změřit zemní odpor Rz, který je vyznačen hodnotou

Schéma principu zapojení měřicího obvodu při měření zemního odporu je na obrázku níže. Abychom mohli změřit proud I protékající měřeným zemničem a zemí, je nutné zarazit do země ještě další, pomocný zemnič (proudovou elektrodu) a to ve vzdálenosti asi 40m od zemniče. To proto, aby byla vzdálena alespoň 20 metrů od (nám již známé) napěťové elektrody a neovlivnila tak měření napětím svým polem. Průběh napětí mezi jednotlivými elektrodami je na obrázku naznačen také. Napěťová elektroda, která se používá k měření napětí se zaráží do země ve vzdálenosti 20m od zemniče. Změřením hodnot U a I pomocí voltmetru a ampérmetru lze z uvedeného vztahu zjistit velikost zemního odporu zemniče.

Kontrolu, zda je napěťová sonda v neutrální zemi a tedy naměřená hodnota zemního odporu správná, provedeme tak, že změníme její polohu. Norma ČSN 332000-6-61 doporučuje provést dvě kontrolní měření - první se sondou přemístěnou o 6m blíže k měřenému zemniči a druhé se sondou o 6m dále od původní vzdálenosti od měřeného zemniče. Pokud jsou výsledky i po změně polohy sondy přibližně stejné, je sonda v neutrální zemi mimo vliv jednotlivých zemničů a střední hodnotu všech tří měření je možné považovat za správnou hodnotu zemního odporu zemniče. Jsou-li výsledky jednotlivých měření výrazně odlišné, musíme zvětšit vzdálenost pomocného zemniče od zemniče měřeného a měření opakovat pomocný zemnič.


Měření zemního odporu s pomocným zemničem.

Protože zem i její jednotlivé vrstvy jsou v podstatě elektrolyty, nesmí se při měření použít v žádném případě stejnosměrný proud (docházelo by k polarizaci elektrod a elektrolytickému rozkladu půdy). Pro měření je nejvhodnější střídavý proud jiné frekvence než 50Hz, protože zemí často procházejí střídavé proudy této frekvence a ty by mohly měření nepříznivě ovlivnit. Obvykle se používají kmitočty 38 až 42Hz nebo 62 až 78Hz.

Pro měření zemního odporu se v současné době používají takřka výhradně analogové či digitální měřiče uzemnění, které pracují na uvedeném principu. Přesnost moderních digitálních měřičů uzemnění bývá 2 procenta. V současné době se pro měření zemních odporů zemničů používají i klešťové přístroje.

Pro zobrazení zdroje ukázky klikněte zde.

 

Měříte zemní odpor zemničů jinak?
Podělte se s námi o zkušenosti v níže uvedené diskusi!

 


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933