Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Hallova sonda (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.04.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Hallova sonda


Hallova sonda
Pro měření stejnosměrného i střídavého proudu lze využít i Hallova jevu. Hallovy sondy (generátory) se v současné době používají zejména pro měření magnetické indukce, ale své použití našly i při měření proudu. Dosažitelná přesnost je asi 1% přístroje lze použít pro měření proudu do kmitočtu asi 25kHz.
Přednášející, ze dne: 4.04.2006

Pro měření stejnosměrného i střídavého proudu lze využít i Hallova jevu, viz. obrázek. Vložíme-li destičku polovodiče do magnetického pole a necháme-li jí příčně protékat stejnosměrný proud, objeví se na opačných hranách destičky tzv. Hallovo napětí, jehož velikost je dána vztahem:

UH = klB
_

kde:


Využití principu Hallova jevu

Hallovy sondy (generátory) se v současné době používají zejména pro měření magnetické indukce, ale své použití našly i při měření proudu.
Praktické řešení zapojení Hallovy sondy pro měření proudu je na obrázku. Vodič, kterým protéká měřený proud Ip (je jedno, jestli je stejnosměrný nebo střídavý) obemkneme kleštěmi magnetického obvodu (magnetický obvod je podobný kleštím běžných klešťových ampérmetrů). Ve vzduchové mezeře je zasunut Hallův generátor, kterým protéká řídicí stejnosměrný proud Is. Současně s velikostí měřeného proudu Ip roste i velikost magnetické indukce ve vzduchové mezeře a tedy i jí odpovídající Hallovo napětí. Toto napětí se zesiluje pomocí operačního zesilovače na výstupní napětí UA- Velikost napětí UA je přímo úměrná velikosti měřeného elektrického proudu Ip.

Tímto způsobem lze tedy snadno měřit efektivní hodnoty periodických i neperiodických střídavých proudů i proudy stejnosměrné. Dosažitelná přesnost je asi 1% přístroje lze použít pro měření proudu do kmitočtu asi 25kHz.

Klešťové ampérmetry s Hallovým generátorem lze použít pro měření proudů 1mA až 1MA. výstup přístrojů bývá výhradně v digitální formě, některé přístroje však mívají i analogový výstup pro připojení osciloskopu (chceme-li zobrazit časový průběh měřeného proudu). Dá se předpokládat, že tyto přístroje v budoucnosti vytlačí klasické klešťové ampérmetry.


Principiální schéma zpracování signálu z Hallového gerenátoru.

Příklady z průmyslového využití obvodů s Hallovým generátorem.

Typické využití v měřicí technice.

Pokračujte ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.