Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KUHLMANN: Prkno projektanta (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.04.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KUHLMANN: Prkno projektanta


KUHLMANN: Prkno projektanta
... aneb jde to bez závaží? Známe všelijaká prkna, od tesařů, stolařů počínaje a přes surfaře až po „prkna“ projektantů. I tato prkna postihl jakýsi vývoj. Pomůže někdo v pátrání o původu tohoto ojedinělého typu prkna ?
Petr Doležal, ze dne: 6.04.2006

Pomiňme nejrozšířenější prkna ve své době z Kinexu Bytča, ať už s litinovým nebo ocelovým stojanem a pantografem, jakož i prkna s pravoúhlým systémem pravítek, také dovážené z NDR od fy Robotron.

Po kliknutí na obrázek se otevře větší detail!


obrázek 6

obrázek 9

Dnes budeme hovořit o prkně z 30.let, kdy konstruktéři neměli vymyšlen pantografický systém, myslíme tím tentokrát ne pravítka, nýbrž uchycení prkna pomocí otočných ramen a pák, kdy prkno bylo vyvažováno betonovým a někdy železným závažím.


obrázek 9

obrázek 5

obrázek 4

Toto zachované prkno má ovládání obou poloh, výšku i náklon od sebe navzájem oddělené.
Na obrázku 5. je detail svislého pohybu prkna. Ta malá svislá pružinka tlačí čep do děrovaného kolečka a tím fixuje prkno ve svislé poloze a je ovládána nožní pákou. Přes to děrované kolečko je ovinuta ocelová páska, jedním koncem ke kolečku přinýtovaná a druhý konec je připevněn na posuvný rám prkna. To je ten tmavý svislý kousek oceli u šedé nohy s příčkou na druhou stranu rámu.


obrázek 3

obrázek 2

Na kolečkové ose je zkrutná pružina, která prkno nadlehčuje při manipulaci s ním .
Mechanismus náklonu je na obrázku 1,3 a 4. Opět je tam kolečko s ovinutým páskem, ovládaným ruční pákou. Kolečko pootočením uvolní jakousi čelisťovou brzdu, která bohužel není vidět a ta uvolní ty oblouky a prkno lze naklonit.
Původ prkna není příliš jasný. Poslední stopa vede na půdu TOS Kuřim, kde byl dávno před „revolucí“ uskladněn jako vyřazený.


obrázek 7

obrázek 1

Současný majitel pátral po výrobci z obrázku 9. ale našel jen firmu, která se zabývá kancelářskou technikou a to PC a SW.

Po kliknutí na obrázek se otevře větší detail!

Pomůže někdo v pátrání o původu tohoto ojedinělého typu prkna?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ing.Petr Doležal - Fryčajova 149/6p, Brno - Voip 515 533 994 - pedol@volny.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.