Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

DEHN: Tipy, triky (1.)- Zapojení před elektroměrem vždy a všude?


Document Actions
DEHN: Tipy, triky (1.)- Zapojení před elektroměrem vždy a všude?
Překonané a v nedávné historii často opakované tvrzení, že „instalace svodičů bleskových proudů před měřením je v 99% případů zbytečná a technicky nezdůvodnitelná komplikace“, se neblaze vymstila obyvatelům, kteří si po bouřce museli obnovit elektronické spotřebiče a instalaci za své peníze ...
Dalibor Šalanský, Jan Hájek, ze dne: 14.03.2006
reklama

1) Zapojení před elektroměrem vždy a všude?
Překonané a v nedávné historii často opakované tvrzení, že „instalace svodičů bleskových proudů před měřením je v 99% případů zbytečná a technicky nezdůvodnitelná komplikace“, se neblaze vymstila obyvatelům, kteří si po bouřce museli obnovit elektronické spotřebiče a instalaci za své peníze (vzhledem k uzavření pojistky pouze proti přímému zásahu bleskem). O ztrátě dat a výpadku provozu se nemá cenu zmiňovat, snad každý v současné době už má alespoň jednu zkušenost, která z valné většiny nemá sice souvislost s přepětím, ale proč si ještě dobrovolně přidělávat starosti. Zapojení před elektroměrem je technicky možné a po dohodě s rozvodnou společností i technicky realizovatelné. Důležité je splnit podmínky dané PNE 33 0000-5 a zapojení rozvodné společnosti zdůvodnit.
Jaké vlastně v kostce jsou? Především se jedná o garanci bezproblémového provozu, hlavně aby při průchodu bleskového proudu nedošlo k vytržení přívodních vodičů a vybavení předřazeného jištění, proto je třeba brát skříňku se svodičem jako jeden celek, který je zkoušen impulzním proudem 10/350. Mezi další podmínky samozřejmě patří zamezení odběrů v neměřené části. Toto vše je podchyceno zmiňovanou normou. Pro zapojení před elektroměrem lze použít svodiče bleskových proudů DEHNventil, DEHNbloc H, DEHNbloc Maxi.

Pro nulový odběr v neměřené části lze s výhodou použít DEHNventil SN bez kontrolek.

Výše uvedené svodiče bleskových proudů jsou vybaveny jiskřišti s technologií RADAX-flow. Tato konstrukce jiskřišť zajišťuje „spolupráci“ s předřazeným jištěním. Od hodnoty 32A charakteristiky Gl/Gg nedojde při průchodu bleskového proudu jiskřištěm k výpadku napájení, což je velice dobrá vlastnost, zvláště pak pokud jste dva týdny na dovolené a máte plnou ledničku.
Jakýkoliv ze svodičů bleskových proudů ve skříňce pro instalaci před elektroměrem můžete obdržet například od DCK Holoubkov, Elplast Rokycany, Esta Ivančice, nebo jako výrobek DEHN+SÖHNE Netz AK v různých variantách, možná jsou i provedení dle specifikace zákazníka.

Kdy tedy má zapojení před elektroměrem smysl?

Bytový dům s elektroměry na patrech.
To je asi nejlepší příklad výhody zapojení svodiče bleskových proudů před elektroměrem (elektroměry). V opačném případě je nutné vybavit všechny podružné rozváděče v bytech, případně kancelářích (a mohou jich být desítky) svodiči bleskových proudů. A navíc musíme zajistit zbytkové přepětí nižší než 1,5kV. Máme tedy na výběr variantu s DEHNventilem nebo kombinaci DEHNbloc – DEHNbridge 35A – DEHNguard 275. Jestliže někdo zvolí variantu pouze „druhých stupňů“ (a tady bych doporučil DEHNguard LI se svodovým proudem 65 kA vlny 8/20), přebírá na sebe veškerá rizika spojená s poškozením elektroinstalace a elektronických zařízení vlivem zavlečení bleskového proudu hluboko do objektu. Bleskovému proudu totiž v cestě nestojí žádná překážka a jak víme, ve stoupacích kanálech je uložena nejen silová instalace, ale i rozvod televize, sdělovací vedení… K čemu může dojít, je nasnadě. Finanční úspora při instalaci svodiče blekových proudů na vstupu napájení do objektu může činit až několik desítek tisíc korun. Jak ochránit antény (případně jiná zařízení) na střeše budovy? To se dozvíte v páté části tohoto článku.

Tip první
HDS v bytovce před elektroměry. Zde instalujeme kvalitní svodič bleskových proudů. Co ale udělat, když dostatečná vzdálenost 15m od prvního bytového rozváděče není dodržena?

Trik první
postačí instalovat svodiče DEHNbloc MAXI, ty nevyžadují dodržet koordinační vzdálenost a nabízí se tím zároveň levnější varianta než s DEHNventilem.

Tento článek berte pouze jako informativní řešení některých problémů. Každá aplikace je jiná a při jejím řešení Vám rádi pomůžeme.
Doporučujeme zažádat si níže uvedeným formulářem pro aktuální katalog DEHN a SOEHNE.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933