Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: DEHN: TIPY a TRIKY (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.03.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

DEHN: TIPY a TRIKY


DEHN: TIPY a TRIKY
... při instalaci přepěťových ochran. Svodič bleskových proudů pro bytovky, rodiné domy. Možná úskalí a jejich řešení. Snad nikdo, kdo chce svodič bleskových proudů na vstupu napájecího vedení do objektu instalovat, nepředpokládá, že k zásahu bleskem do objektu nebo jeho okolí dojde v horizontu několika
Dalibor Šalanský, Jan Hájek, ze dne: 14.03.2006

V současné době již téměř zcela pominuly diskuze o tom, zda pro ochranu v případě stavby nového rodinného domu nebo rekonstrukce jeho elektroinstalace volit plnohodnotný svodič bleskových proudů nebo jeho varistorovou náhradu.

Důvodů je hned několik.
Snad nikdo, kdo chce svodič bleskových proudů na vstupu napájecího vedení do objektu instalovat, nepředpokládá, že k zásahu bleskem do objektu nebo jeho okolí dojde v horizontu několika měsíců či let. Toto je jeden z důvodů, proč instalovat svodič bleskových proudů na bázi jiskřiště, které má z hlediska času nejstálejší parametry a ne varistorový svodič, kde není možno garantovat stálou kvalitu polovodičů v čase. Při současném trendu obměny elektroinstalace v řádu desítek let nemá smysl šetřit při vlastní realizaci a po několika letech (v závislosti na kvalitě použitých výkonových varistorů) obměňovat ochranné prvky. Další důvody jsou dobře známé. Jenom jiskřiště dokáže plnohodnotně odstranit bleskový proud, varistor by snad mohl v některých případech „přežít“, ovšem v síti zůstává dlouhodobé přepětí kolem 1,5kV po dobu až desítek milisekund. I toto přepětí by mohlo být pro koncová zařízení osudným. A navíc neznám žádný rozváděč, který by byl s varistorovými svodiči testován bleskovou vlnou 10/350. Jak je to v tom případě s možností vzniku požáru?

Svodič bleskových proudů by měl být umístěn co nejblíže vstupu vedení do objektu v nejbližším rozváděči. Zde narážejí projektanti a montážní firmy na několik problémů, se kterými se na nás obracejí s žádostí o pomoc. Nejdříve bychom se tyto atypické problémy pokusili shrnout do několika základních bodů.

Na první tip pokračujte tudy!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.