Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: DEHN: Tipy, triky (2.) - Svodiče umístěné v rozvaděči uprostřed rozsáhlé budovy (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.03.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

DEHN: Tipy, triky (2.) - Svodiče umístěné v rozvaděči uprostřed rozsáhlé budovy


DEHN: Tipy, triky (2.) - Svodiče umístěné v rozvaděči uprostřed rozsáhlé budovy
Pro dosažení co nejlepší ochrany elektrických zařízení je nejvhodnější vedení přerušit v místě vstupu do objektu a osadit svodičem bleskových proudů v samostatné skříňce. Velmi často bývá na obvodové zdi HDS a z ní lze celkem jednoduše vyvést odbočku na ...
Dalibor Šalanský, Jan Hájek, ze dne: 20.03.2006

2) Stávající objekt (hlavně starší RD) s elektroměrovým rozváděčem hluboko uvnitř objektu.
Zde zapojení před elektroměrem má smysl ze stejného důvodu, jako u bytového domu. Nechceme přeci, aby přívodní vodiče vedly bleskový proud dovnitř do objektu k svodiči bleskových proudů a cestou docházelo k elektromagnetické indukci nebo přeskokům na souběžné vodiče v objektu.

Pro dosažení co nejlepší ochrany elektrických zařízení je nejvhodnější vedení přerušit v místě vstupu do objektu a osadit svodičem bleskových proudů v samostatné skříňce. Velmi často bývá na obvodové zdi HDS a z ní lze celkem jednoduše vyvést odbočku na svodiče bleskových proudů. Horší je samozřejmě situace s umístěním nového rozváděče do fasády (zateplené, pěkně upravené). Ovšem případná rizika musí každý uvážit sám.

Tip druhý
elektroměrový (a někdy zároveň společně hlavní) rozváděč uvnitř objektu lze osadit svodičem DEHNventil. Je-li tento rozváděč jediný, zabýváme se dále jen třetími stupni ochrany.

Trik druhý
(dá-li se tomu tak říci) – veďte přívodní vedení od HDS ve stíněné trubce. Pustíte-li se ovšem do této rekonstrukce, je lepší instalovat elektroměr na obvodovou zeď. Rozvodné závody Vás jedině pochválí. Pro ochranu použijeme kombinaci DEHNbloc MAXI v elektroměrovém rozváděči (nebo těsně za ním) a DEHNguard v PR uvnitř objektu. Cenové náklady stejné jako u DEHNventilu. Stíněná trubka odpadá.

Tento článek berte pouze jako informativní řešení některých problémů. Každá aplikace je jiná a při jejím řešení Vám rádi pomůžeme.
Doporučujeme zažádat si níže uvedeným formulářem pro aktuální katalog DEHN a SOEHNE.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.