Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Ochrana před úrazem elektrickým proudem jako „Ochrana před nebezpečným dotykem“


Document Actions
Ochrana před úrazem elektrickým proudem jako „Ochrana před nebezpečným dotykem“
První oblastí je nesprávně uváděná ochrana před úrazem elektrickým proudem jako „Ochrana před nebezpečným dotykem“. Zde je nutno si připomenout: Z názvu ČSN 33 2000-4-41 je patrno, že se jedná o ochranu před úrazem el. proudem provedenou uplatněním opatření stanovených v oddílech ...
František Kosmák, ze dne: 11.05.2006
reklama

V těchto třech dílech se zaměřím na závažné nedostatky v oblasti ochrany před úrazem elektrickým proudem, určování vnějších vlivů a nebezpečnosti prostorů. Také se seznámíme s novou evropskou normou pro elektrická zařízení v nábytku a změnou normy pro elektrická zařízení na a v hořlavých látkách.

Nedostatečná odbornost jak v projektové dokumentaci tak při montáži a revizích el. zařízení často zavádí do nových elektroinstalací, které jsou určeny pro užívání našimi spoluobčany, kteří nemají většinou odbornou elektrotechnickou kvalifikaci, zbytečně vysoká rizika, namísto rizik nejnižších – zbytkových.

I. První oblastí
je nesprávně uváděná ochrana před úrazem elektrickým proudem jako „Ochrana před nebezpečným dotykem“. Zde je nutno si připomenout: Z názvu ČSN 33 2000-4-41 je patrno, že se jedná o ochranu před úrazem el. proudem provedenou uplatněním opatření stanovených v oddílech:

411 – pro ochranu před nebezpečným dotykem živých částí i neživých částí
při normálním provozu i v případě poruchy. Jsou to obvody malých bezpečných napětí SELV a PELV do 50V AC a 100 V DC. Proudovými zdroji jsou např. bezpečnostní transformátory podle nové řady ČSN EN zejména 61558-1,2 – 4 až 9 namísto ČSN EN 60742 (35 1330), která byla zrušena ke 30. 12. 2005.
Nebo motorgenerátor s odděleným vinutím, které zajišťuje rovnocenné oddělení. Dále zdroje nezávislé na obvodech FELV nebo na obvodu s vyšším napětím – např. generátor poháněný spalovacím motorem. Rovněž mohou být bezpečnostním zdrojem akumulátorové baterie s ochranným oddělením (nezávislé) od obvodů FELV nebo obvodů s vyšším napětím. Také mohou být bezpečnostním zdrojem elektronické předměty vyrobené podle předmětových norem, provedené tak, že na výstupních svorkách ani v případě vnitřní poruchy nemůže napětí přesáhnout meze bezpečných malých napětí. Např. 50V AC (živé i neživé části) a 100 (živé části)/120 (neživé části)V DC pro prostory normální. Přitom lze připustit u obvodů PELV vyšší napětí na výstupních svorkách v případech, kdy se napětí sníží v čase do 0,4s pro Uo 230V AC nebo v čase 0,2 s pro Uo 400V, případně v čase 0,1 s pro Uo vyšší než 400V.
Z uvedeného vyplývá, že oddíl 411 řeší jednak ochranu osob a zvířat před přímým průtokem proudu tělem a jednak ochranu před nebezpečným dotykem částí, které obvykle nejsou živé,ale mohou se stát živými v případě poruchy základní izolace.
Přes tato známá ustanovení základních požadavků se v technických zprávách projektů i v revizních zprávách často vyskytují nesprávně uvedené údaje typu: „soustava napětí 24V“ a ochrana PND SO (samočinným odpojením) a podobné formulace, ze kterých není patrno, co projektant nebo revizní technik navrhuje nebo kontroluje.

412 – pro ochranu před nebezpečným dotykem živých částí
při normálním provozu určuje základní ochranná opatření pomocí izolace (základní, přídavná, dvojitá, zesílená a doplňková) ochranu kryty nebo přepážkami, zábranou, polohou a jako doplňkovou ochranu proudovým chráničem se jmenovitým reziduálním proudem nepřesahujícím 30mA.
V tomto oddíle jsou uvedena jen bezpečnostní opatření před přímým průtokem el. proudu tělem osob nebo zvířat: Tedy jen před nebezpečným dotykem živých částí. Nesprávné formulace v technických a revizních zprávách i v projektové dokumentaci typu: základní ochrana PND, SO v soustavě ... a pod. Proudový chránič Ir 30mA je uváděn jako zvýšená ochrana, jsou opět důkazem buď nízké odbornosti či nedbalosti. Z takového zápisu opět není patrné, jaká normativní bezpečnostní opatření byla navržena a realizována.

413 – pro ochranu před nebezpečným dotykem neživých částí v případě poruchy.
Tento oddíl stanovuje ochranná opatření, která jsou koordinací způsobu uzemnění sítě a charakteristik ochranných vodičů a ochranných přístrojů. Jejich úkolem je samočinně (automaticky) odpojit od zdroje v případě poruchy, kdy může vzniknout nebezpečí škodlivých patofyziologických účinků elektrického proudu na člověka nebo zvíře v důsledku velikosti a trvání dotykového napětí na neživých částech, které se tak mohou stát nebezpečně živými. Jsou to ochrany v sítích TN, TT, IT, tak jak je uvedeno v ČSN 33 2000-4-41. Pro samočinné odpojení se používají zejména jističe, pojistky, nadproudová relé a hlídače izolace. Volba stupňů ochran podle způsobu uchopení rukou a členění prostorů je normativně rozdělena na prostory normální i nebezpečné do 1000V AC a 1500V DC s ochranou základní a prostory zvlášť nebezpečné s ochranou zvýšenou (kombinace ochran). Zde opět dochází k nesprávnému zápisu ochran do technických zpráv projektů a do revizních zpráv. Např. „základní ochrana SO a zvýšená pospojováním“ a pod. Navíc není často respektováno členění prostorů z hlediska jejich nebezpečnosti dle ČSN 33 2000-3 a ČSN 33 2000-4-41 na základě Protokolu o určení vnějších vlivů.

Při navrhování ochran podle nezávazných norem je nutno vycházet ze zákonných požadavků na prevenci rizik (Zák. č. 65/1965 Sb. v platném znění). To např. znamená, že není nutno omezit se na použití proudového chrániče Ir 30mA v koupelně jen na koupelnu, ale zařadit do tohoto obvodu i zásuvky nad kuchyňskou linkou, ke je v okolí umývacího dřezu rovněž zvýšené nebezpečí úrazu el. proudem. Dalším možným snížením nebezpečí úrazu el. proudem v koupelnách je pospojování ostatních vodivých předmětů, které jsou náchylné k přivedení potenciálů (ČSN 33 2000-7-701), i když vodovodní potrubí je plastové. Zde upozorňuji, že dosud často používané zdůvodnění o izolovaně uložených předmětech je již nahrazeno ČSN 33 2000-7-701 z 06/1997, kde taková možnost není stanovena. Použijeme-li pro minimalizaci rizika úrazu el. proudem v koupelně a podobných prostorech důsledně čl. 701.413.16 ČSN 33 2000-7-701, zjistíme, že návrh na doplňující pospojování bude zahrnovat i vodivé vodovodní baterie a ostatní vodivé předměty náchylné k přivedení potenciálu.

Obdobně musíme sami rozhodnout, zda kovové dveřní zárubně, okenní rámy a podobné prvky, které „se nepovažují“ za stavební prvky budovy, pospojujeme. (Výraz „se nepovažují“ vyjadřuje neutrální stav, tzn. ani „ano“ ani „ne“). Musíme při minimalizaci rizika úrazu el. proudem rozhodnout sami s plným vědomím odpovědnosti před zákonem, jaká bezpečnostní opatření navrhujeme a provedeme.

Protože není možno odstranit riziko úrazu el. proudem v koupelně úplně, použijeme pro minimalizaci zbytkového rizika při používání zásuvek bezpečnostní tabulku, jak vyplývá z ČSN 33 1310 „Bezpečnostní předpisy pro el. zařízení určená k užívání osobami bez elektrotechnické kvalifikace“ čl. 3.6.
Dalším důležitým faktorem při rozhodování o pospojování v koupelnách jsou dovolené maximální hodnoty střídavých proudů v ochranných vodičích v případech,kdy jsou el. zařízení připojovaná zásuvkovým spojením vybavená jedno nebo vícefázovou vidlicí do 32A včetně. Pro jmenovitý proud In spotřebiče do 4A = 2mA, od 4A do 10A = 0,5mA/A, nad 10A = 5mA!

Pro elektrická zařízení určená k trvalému připojení a nepřenosná el. zařízení připojovaná jedno nebo vícefázovou vidlicí nad 32A:

Pro In do 7A = 3,5mA,
od 7A do 20A = 0,5mA/A,
nad 20A = 10mA!

Toto představuje reálné nebezpečí např. v panelových domech, kde jsou vodovodní instalace z plastového izolačního potrubí. Unikající proudy tak mohou protékat vodou z praček do sousedních bytů na vodivé vodovodní baterie. Zde upozorňuji, že neexistuje od ledna 1996 (1. vydání ČSN 33 2000-4-41) „bezpečný“ proud 10mA AC a 25mA DC, ale jen ustálený mezní proud 3,5mA AC a 10mA DC! Takové proudy mohou být vodou snadno zavedeny do míst,kam až vodovodní systém vede. V takovém případě je voda – byť špatný, ale přece jen nebezpečný vodič!

K výběru ochranných opatření před nebezpečným dotykem neživých částí (podle odd. 413) připomínám, že pro elektrická zařízení stavenišť a demoličních prostorů a v zemědělských a zahradnických zařízeních platí kratší max. doby odpojení a činí v sítích TN pro Uo 230V: 0,2s oproti 0,4s podle ČSN 33 2000-4-41.

Smyslem této části bylo zdůraznění rozdílu dvou nejčastějších nebezpečí úrazu elektrickým proudem (el. riziko dle ČSN EN 50 110-1):

  • el. proud protéká tělem osoby nebo zvířete trvale
  • el. proud protéká tělem osoby nebo zvířete jen při dotyku živých částí nebo neživých částí, které se staly nebezpečně živými.

Při prevenci rizik podle Zákona č. 65/1965 Sb. (Zákoník práce) jsou technické normy doporučenou pomůckou a nejsou závazné. Může však být navrženo řešení bezpečnější, než je v normě navrženo. Tvorbu norem zajišťuje stát. Při prokázání, že byly normy dodrženy, stát poskytuje dotčeným osobám právní ochranu.

ČSN IEC 60050-195 (33 0050) definuje bezpečnost takto:
„stav bez nepřijatelného rizika ublížení nebo poškození“. Ve smyslu souboru ČSN 33 2000 zahrnuje bezpečnost osob, hospodářských zvířat a majetku.

...pokračování

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933