Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Elektrické instalace budov


Document Actions
Elektrické instalace budov
Norma platí pro elektrická zařízení nábytku (včetně vestavěného nábytku), která jsou připojena k elektrické instalaci budovy. Příkladem jsou postele, policové skříně, vitríny, výkladní skříně, propagační skříňky, psací stoly, katedry, přednáškové pulty, ve kterých jsou instalována elektrická zařízení, jako ...
František Kosmák, ze dne: 25.05.2006
reklama

... předchozí díl

 

III. Třetí oblastí
je nová ČSN 33 2000-7-713 /10-2005. Je to česká verze mezinárodní normy IEC 364-7-713: Elektrické instalace budov – část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 713 NÁBYTEK.

Norma byla doplněna informativní národní přílohou NA, která předepisuje označení elektrických výrobků určených pro montáž na a do hořlavých materiálů. Značky pro elektrické předměty včetně elektrických svítidel vhodné pro montáž na hořlavé materiály a do nich jsou uvedeny v ČSN 33 2312 „Elektrické zariadenia v horlavých látkách a na nich“.

Norma platí pro elektrická zařízení nábytku (včetně vestavěného nábytku), která jsou připojena k elektrické instalaci budovy. Příkladem jsou postele, policové skříně, vitríny, výkladní skříně, propagační skříňky, psací stoly, katedry, přednáškové pulty, ve kterých jsou instalována elektrická zařízení, jako jsou např. svítidla, zásuvky, spínače, a kde jsou provedeny elektrické obvody.

Požadavky této části platí pro nábytek pevně připojený k elektrickým rozvodům budovy i pro stavebnicový nábytek a nábytek připojovaný vidlicí ze zásuvky, pokud pro tyto předměty neplatí jiné publikace IEC.

Elektrické zařízení nábytku může být připojeno k jednofázovému napájení do 240V, a celkový proud nesmí být vyšší než 16A.

Požadavky této části neplatí pro elektrická zařízení nábytku, pro která platí jiná publikace IEC, jako jsou například radiopřijímače, televizní přijímače, chladničky a laboratorní stoly zabudované do nábytku a připravené pro připojení pomocí vidlice do zásuvky elektrických rozvodů budovy. Ve zvláštních případech je nutno užít specifických požadavků uvedených například v IEC 364-7-701 a IEC 364-7-707. Pro elektrická zařízení, která jsou kladena na o do hořlavých hmot, platí dále norma ČSN 33 2312.

Elektrická zařízení a jejich doplňky určená pro použití v nábytku musí být volena a zřizována dle situace a prostředí, dle rizika mechanického poškození a rizika v zniku požáru.

Spojení pevné instalace budovy a elektrického zařízení nábytku musí být provedeno buď pevným připojením nebo pomocí vidlice ze zásuvky.

Výběr vedení určeného k připojení nábytku v síti musí být proveden z těchto vodičů:

  • vodiče pro pevné uložení, podle IEC 502, IEC 227-3 nebo IEC 245-1, pokud je připojení provedeno pevným vedením;
  • ohebným kabelem s pryžovou izolací pláště i žil, podle IEC 245-4; nebo
  • ohebným kabelem s izolací pláště i žil z PVC, podle IEC 227-5, pokud je spojení provedeno pomocí vidlice ze zásuvky.

Každé vedení uvnitř nábytku vystavené pohybu má být provedeno ohebným kabelem nebo vodiči podle IEC 245-4 nebo IEC 227-5.
Použité vodiče musí mít měděné jádro s průřezem minimálně 1,5mm².
Průřez měděného jádra ohebného kabelu a vodičů může být snížen až na 0,75mm², pokud tímto kabelem nebo vodičem není napájena zásuvka a délka tohoto vedení nepřesahuje 10m.
Kabely a vodiče musí být chráněny proti vytržení a zkroucení. Zařízení k odlehčení od tahu a zkrutu se umístí u vstupu do nábytku a v blízkosti připojení.

Maximální teplota dosažená na povrchu svítidel a ostatních zařízení nesmí překročit následující hodnoty:

  • za normálních podmínek 90°C; a
  • za poruchových podmínek 115°C.

Bezpodmínečně musí být dodrženy pokyny výrobce obsahující místa vhodného umístění a bezpečné vzdálenosti od hořlavých částí.
Na povrchu nebo v blízkosti svítidel v nábytku musí být označen maximální přípustný příkon světelných zdrojů ve watech, pokud svítidlo svojí konstrukcí nezabraňuje použití světelného zdroje s vyšším příkonem.
Pokud množství ztrátové energie elektrického zařízení je schopno vyprodukovat tolik tepla, které by bylo schopno v uzavřeném prostoru způsobit požár, musí být použit spínač, který spolehlivě odpojí elektrické zařízení při zavření dveří (uzavření prostoru). V tomto případě se například jedná o osvětlení ve sklápěcí posteli.
V návaznosti na novou normu pro el. zařízení nábytku vyšla v říjnu 2005 změna Z1 ČSN 33 2312/1985. Došlo ke změně tabulky 2, v níž se mění stupně hořlavosti na třídu reakce na oheň podle ČSN EN 13501-1 (73 0860) z 07/2003 takto:

Stupeň hořlavosti podle dříve platné
ČSN 73 0862
Třída reakce na oheň podle
ČSN EN 13501-1
A A1
B A2
C1 B
C2 C nebo D
C3 E nebo F

Nově jsou upraveny požadavky na zkoušení elektrických předmětů pro montáž na hořlavé a do hořlavých hmot. Zkouška se provádí po dobu 30minut na vzorku zapuštěném do zkušební stěny z materiálu stupně hořlavosti C3 o součiniteli tepelné vodivosti λ ≤ 5 W.mˉ¹.Kˉ¹ nebo se vzorek upevní na tuto stěnu (pro vzorek určený na hořlavé hmoty). Zkouška se ukončí ihned, pokud nastane vznícení vzorku.

Závěr:
V tomto příspěvku jsem poukázal zejména na aktuální nedostatky v oblasti projektování, montáže a revizí elektrických zařízení a instalací s cílem dosáhnout jejich odstranění a zvýšit profesní úroveň elektrotechniků.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933