Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Měření střídavého proudu


Document Actions
Měření střídavého proudu
Které přístroje jsou vhodné pro měření střídavého proudu? Výhodou takových přístrojů je to, že udávají přímo efektivní hodnotu měřeného proudu, bez ohledu na to, zda je průběh proudu sínusový či nikoliv. Se kterými přístroji se můžeme setkat ve starších rozvodnách a elektrárnách nebo velkých průmyslových závodech?
Přednášející, ze dne: 7.02.2006
reklama

Pro měření střídavého proudu jsou vhodné především přístroje feromagnetické. Jejich výhodou je to, že udávají přímo efektivní hodnotu měřeného proudu, bez ohledu na to, zda je průběh proudu sínusový či nikoliv. Další výhodou je jejich jednoduchá, velmi odolná konstrukce a tedy i nízká cena. Běžné, hrotově uložené feromagnetické ampérmetry se vyrábějí pro rozsahy od 100mA do 100 až 200A. Existují sice i feromagnetické ampérmetry pro měření proudů od 1mA s uložením na napnutých vláknech, jejich cena již však výhodná není a proto se příliš nerozšířily. Běžnému provedení malých rozsahů brání velký úbytek napětí na měřicí cívce (musí mít velký počet závitů, aby vytvořila dostatečně silné magnetické pole pro pohyb otočného ústrojí). Provedení ampérmetrů nad 200A by zase měly příliš malý počet závitů cívky a tím by vznikala při měření značná chyba vlivem odporu přívodů.

K nevýhodám feromagnetických ampérmetrů patří poměrně velká vlastní spotřeba a možnost měření pouze v oblastech technických kmitočtů.

Použití magnetoelektrických ampérmetrů s usměrňovačem je vhodné pouze pro měření proudů sinusového průběhu. Nesmíme zapomínat na to, že magnetoelektrické přístroje s usměrňovačem měří střední hodnotu, ale stupnici mají cejchovanou v efektivních hodnotách proudu, avšak pouze sinusového průběhu. Pokud měříme těmito přistroj i proud nesinusový, dopouštíme se tím větší chyby, čím více se průběh proudu od sinusového odchyluje. Pro jejich používání pak hovoří velmi malá spotřeba a možnost použití v oblasti 0,2mA až 10A.

Pro měření proudů v širokém kmitočtovém rozsahu (do 1MHz) jsou vhodné magnetoelektrické přístroje s termočlánkem. Staví se na proudy od cca 100mA do několika set ampérů. Měří efektivní hodnotu proudu.

Přístroje ostatních soustav se pro měření v současné době příliš nepoužívají, elektrodynamické ampérmetry se používaly a možná i někde ještě používají jako přesné laboratorní ampérmetry (od jejich produkce se upustilo, protože jsou výrobně velmi nákladné). Tepelné ampérmetry se pro běžná měření pro velkou setrvačnost neužívají. Můžeme se s nimi však potkat ve starších rozvodnách a elektrárnách nebo velkých průmyslových závodech.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933