Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Měření stejnosměrného proudu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.01.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Měření stejnosměrného proudu


Měření stejnosměrného proudu
Jaké přístroje používáme pro měření ss proudu? Jaká je nejvyšší přesnost magnetoelektrických stejnosměrných ampérmetrů? Milivoltmetr však musíme připojit na napěťové svorky a přívodní vodiče k normálu na proudové, abychom se vyhnuli ...
Přednášející, ze dne: 31.01.2006

Pro měření stejnosměrného proudu se používají měřicí přístroje stejných soustav jako pro měření stejnosměrného napětí, tedy v dnešní době především soustava magnetoelektrická. Nejcitlivější magnetoelektrické galvanometry jsou schopny měřit i proud 10-11A (10pA). Běžné ampérmetry se vyrábějí pro měření proudů od 1µA do cca 10kA.


Princip přesného měření proudu pomocí odporového normálu.

Nejvyšší přesnost magnetoelektrických stejnosměrných ampérmetrů bývá 0,2 třída přesnosti 0,1 se vyskytuje pouze u nejpřesnějších laboratorních přístrojů. Chceme-li měřit elektrický proud přesně a nemáme k dispozici laboratorní ampérmetr, můžeme velikost proudu změřit pomocí voltmetru. Do obvodu měřeného proudu zařadíme malý odporový normál a milivoltmetrem (stejnosměrné napětí měří poměrně přesně i např. běžné multimetry) na něm změříme úbytek napětí. Schéma zapojení měřicích přístrojů je na obrázku. Milivoltmetr však musíme připojit na napěťové svorky a přívodní vodiče k normálu na proudové, abychom se vyhnuli vlivu přechodových odporů. Pro velikost proudu obvodem pak platí:

 

Pokračujte ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.