Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SOLID: Shromažďovací prostory (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.03.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SOLID: Shromažďovací prostory


SOLID: Shromažďovací prostory
Zmapována problematika pro pracovníky pracující na UTZ ve smyslu zákona 266/1994 Sb. Mimo jiné řešena problematika kolejových vozidel, zabezpečovacího a sdělovacího zařízení, trakčního vedení, napájecích stanic a práci na těchto zařízení. Seznamte se se změnami tohoto populárního dílu zde ....
ze dne: 13.03.2006

Úvod
Současná situace v oblasti ČSN či EN nenabízí ucelený dokument, který by se samostatně výše uvedenou problematikou zabýval. Z těchto důvodů byl ve spolupráci odborných orgánů v oblasti normotvorné činnosti zpracován normativní dokument (ND) ESČ 33.01.03 z názvem „ELEKTRICKÁ INSTALACE V OBJEKTECH SE SHROMAŽĎOVACÍMI PROSTORY PRO SLUŽBY A VE VÝŠKOVÝCH BUDOVÁCH.“
Tento normativní dokument (dále jen "ND") doplňuje základní požadavky obecně uplatňované na elektrické instalace podle norem v souboru ČSN 33 2000 a na požadavky elektrické instalace ve vnitřních shromažďovacích prostorech z hlediska nebezpečí požáru.

Poznámka ST Olomouc: Požadavky na stavby z hlediska požární bezpečnosti jsou řešeny tzv. „kodexem“ požárních norem. Tento ND je svázán s projektovou normou tohoto kodexu na řešení staveb ČSN 73 0831 - Shromažďovací prostory.
Pokud se má elektrotechnik zabývat elektrickou instalací v těchto specifických stavebních objektech musí zvládnout i některé základní stavební pojmy a pochopit jejich význam, neboť v dalším výkladu s nimi bude pracováno.

Prováděcí dokument pro stavební činnost - Vyhláška č. 137/1998 Sb (o obecných požadavcích na výstavbu) vydaná Ministerstvem pro místní rozvoj uvádí :
stavba pro shromažďování většího počtu osob – obsahuje alespoň jeden prostor určený pro shromáždění nejméně 200 osob, kde na jednu osobu připadá (půdorysně) plocha menší
než 4 m2.

ND v souladu s vyhláškou 137/1998 zahrnuje do této kategorie staveb tyto objekty:

Výškové budovy jsou v ND charakterizovány umístěním nejvyššího podlaží výše než 22,5 m.

Poznámka ST Olomouc: Vyhláška 137/1998 Sb. k výškovému rozměru udává doplňující požadavek „ v objektech vyšších než 45m musí být vnitřní zásahové cesty (pro požární jednotky) vybaveny požárním výtahem. Při splnění určených požadavků plochy výtahu je možno tento výtah považovat též za evakuační.

Poznámka ST Olomouc: Pro další studium otázek o elektrické instalaci ve shromažďovacích a výškových objektech je nutné též objasnit i některé pojmy z oblasti protipožární konstrukce staveb.

Požární úsek: Jedná se o menší stavební celky v rámci objektu, které lze při požáru případně „obětovat“, ale přitom se požár nerozšíří na další části objektu. Při požáru v požárním úseku se vše uvnitř poškodí, shoří apod., ale požár se nedostane mimo tento vymezený prostor.

Požární odolnost: Je schopnost konstrukcí, které ohraničují požární úsek (požární stěny, požární stropy a obvodové stěny), plnit svoji funkci v podmínkách požáru.
Požární odolnost se stanovuje v minutách. V požárně dělících konstrukcích musí být otvory (dveře, okna), proto se do otvorů osazují požární uzávěry, které vykazují požadovanou požární odolnost.
Požární odolnost se uvádí v minutách – hodnotová stupnice je 15, 30, 45, 60, 90, 120, a 180 minut.

 S celým 6. dílem publikace se seznámíte zde včetně možnosti objednávky!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Solid Team s.r.o. - Holická 140/70, Olomouc - 585 243 683 - solidteam@solidteam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.