Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SOLID: Změny v ELEKTRO v praxi č.6 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.02.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SOLID: Změny v ELEKTRO v praxi č.6


SOLID: Změny v ELEKTRO v praxi č.6
Údržba osvětlení je hlavně zaměřena na odstraňování nečistot s povrchu svítidel. V našich domácnostech je to činnost, kterou se převážně zabývá ženská část domácnosti a to z pohledu viditelného usazování nečistot na povrchu svítidel či jejích krytů. Seznamte se s novinkami v populárním učebním textu (díl 6.)
Margita Boháčová, Petr Létal, ze dne: 13.02.2006

Údržba osvětlení

Údržba osvětlení je hlavně zaměřena na odstraňování nečistot s povrchu svítidel. V našich domácnostech je to činnost, kterou se převážně zabývá ženská část domácnosti a to z pohledu viditelného usazování nečistot na povrchu svítidel či jejích krytů. Otázka snižování intenzity osvětlení zde ani tak významnou roli nehraje. Ovšem jiná je situace tam, kde osvětlení tvoří základní bezpečnostní složku (nouzové osvětlení) a jeho intenzita hraje základní roli při plnění světelného úkolu. V takové situaci je údržba osvětlení nedílnou součástí provozování osvětlení a musí být a musí technickou a organizační složkou provozní dokumentace.

Prvotní dokumentací, kde by se měla problematika údržby objevit je dokumentace projektu osvětlení. Pro úplnou přesnost k této otázce předložíme čtenářům základní úvahu k údržbě osvětlení jak ji uvádí ČSN EN 12464-1. „Projekt osvětlení musí být vypracován s uvažováním celkového udržovacího činitele vypočítaného pro osvětlovací zařízení, prostředí a plán údržby.“

Pokud je určitá činnost či požadavky na provádění údržby řešena formou oficiálního projektu (ČSN EN 12464-1 to vyžaduje) pak se musí vycházet se základních pravidel pro projektování t.j. definovat zadání úkolu a k němu zpracovat řešení.

Poznámka ST Olomouc:
O této problematice je z obecného pohledu hovořeno v kapitolách 2, 3, a 4 tohoto učebního dokumentu.

Do základního zadání projektu osvětlení musí být zadány z pohledu údržby osvětlení:

Udržovací činitel je bezrozměrná veličina (Z) jehož hodnota je menší než jedna.

Udržovací činitel

Z = Zz* Zs* Zp* Zfz

kde

    Zz - činitel stárnutí světelných zdrojů
    Zs - činitel znečištění svítidel
    Zp - činitel znečištění ploch osvětlovaného prostoru (stěny)
    Zfz - činitel funkční spolehlivosti světelných zdrojů

Stanovení a výpočty výše uvedených činitelů jsou podrobně rozebrány v ČSN 36 0450. Při pohledu do normy na matematické vzorce pro výpočty činitelů ke stanovení udržovacího činitele napadne většinu čtenářů otázka, zda v současnosti nelze tuto problematiku elegantně řešit za použití výpočetní techniky.

Odpověď zní samozřejmě „ano“.

Ten kdo má přístup na internet se může o tom přesvědčit když do vyhledávače zadá heslo „údržba osvětlení“, nebo přímo „udržovací činitel“. Objeví tam několik programů pro projektování osvětlení s tím že, některé jsou volně použitelné (freeware). Po vložení jednoduchých údajů (plánovaný interval čištění svítidel, obnova povrchu stěn, průměrná hodnota osvětlení atd., včetně údajů o prostoru, kde se osvětlení nachází), program zobrazí údaje osvětlenosti na začátku provozu osvětlení a před okamžikem plánované údržby.


Poznámka ST Olomouc:
Projektant následně hledá odpověď, zda bude možné nechat hodnotu osvětlení poklesnout a to hlavně z pohledů zdravotních a bezpečnostních až na výpočtem předpokládanou hodnotu.

Pokud se chcete seznámit s celým obsahem tohoto dílu, pokračujte zde!

Objednejte si tento díl níže uvedeným formulářem!
Cena 160,-Kč + dobírka!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Solid Team s.r.o. - Holická 140/70, Olomouc - 585 243 683 - solidteam@solidteam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.