Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Ochrana proti blesku a přepětí versus legislativa a normy (2.)


Document Actions
Ochrana proti blesku a přepětí versus legislativa a normy (2.)
Protože je stále mnoho nejasností, je-li nějakým předpisem dána povinnost chránit objekty před účinky blesku a přepětí, pokusil jsem se vypsat a shrnout vše, co jsem k tomuto tématu našel v zákonech a normách.
Milan Kaucký, ze dne: 18.01.2006
reklama

ČSN 33 2000-1 Elektrické instalace budov – Část 1: Rozsah platnosti, účel a základní hlediska

Oddíl 131 Zajištění bezpečnosti
131.6. Ochrana proti přepětí
131.6.2 Osoby, hospodářská zvířata i majetek musí být chráněny před poškozením v důsledku přepětí, která mohou zpravidla vzniknout z příčin (např. atmosférické jevy, spínací přepětí), kdy je riziko nepřijatelné.

Oddíl 133 Výběr elektrických zařízení
133.2 Charakteristické vlastnosti
133.2.1 Z hlediska napětí
……. . Takové zařízení musí být vhodné pro předpokládanou kategorii přepětí. (POZNÁMKY 2.impulsní výdržné kategorie jsou obsaženy v HD 625.1. S1

ČSN 33 2000-4-41 Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 4: Bezpečnost – Kapitola 41:Ochrana před úrazem elektrickým proudem
412 Ochrana před nebezpečným dotykem živých částí
412.1 Ochrana izolací živých částí

412.1N2 Izolace elektrických zařízení musí vyhovět těmto ustanovením:

….
S ohledem na přechodné přepětí musí zesílená izolace mít schopnost odolávat přepětí stanovenému pro nejbližší vyšší kategorii přepětí, než které je stanoveno základní izolací.

ČSN 33 2000-4-443 Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 4: Bezpečnost – Kapitola 44: Ochrana před přepětím – Oddíl 443: Ochrana před atmosférickým nebo spínacím přepětím

443.1.1 Rozsah platnosti a předmět normy

……..
Pozornost musí být věnována přepětím, která se mohou objevit na začátku instalace, očekávaným keraunickým hladinám a umístění a charakteristikám ochranných přepěťových zařízení tak, aby se pravděpodobnost poruch způsobených přepěťovým namáháním snížila na úroveň přijatelnou pro bezpečnost osob a majetku, stejně jako na požadovanou kontinuitu provozu.
……………
….. Jestliže není zajištěna ochrana v souladu s tímto oddílem, není zajištěna koordinace izolace a musí být vyhodnoceno riziko spojené s výskytem přepětí.

443.2 Klasifikace impulsních výdržných napětí (přepěťových kategorií) viz tabulka 44B

jmenovité napětí instalaceimpulsní výdržná kategorie IVimpulsní výdržná kategorie IIIimpulsní výdržná kategorie IIimpulsní výdržná kategorie I
230/400V6kV4kV2,5kV1,5kV

(Tabulka je proti normě zredukována)

443.3 Opatření pro řízení přepětí

POZNÁMKA 1. Přímé údery do nízkonapěťových vedení napájecí sítě nebo elektrických instalací v budovách nejsou brány v úvahu (podmínky vnějšího vlivu AQ3)!

POZNÁMKA 2. Řízení hladiny přepětí při spínacích přepětích není ve většině případů nutné, protože statistická vyhodnocení měření ukázala existenci pouze malého rizika výskytu spínacích přepětí větších, než je úroveň přepětí kategorie II.

POZNÁMKA N3. Metoda pro stanovení míry rizika , určená jako náhrada používaných AQ podmínek vnějšího vlivu v tomto článku, je předmětem zkoumání?!

V článku 443.3.1 Vlastní řízení je konstatováno že pro napájení nízkonapěťovým podzemním systémem (kabelem) nemusí být ochrana. (Ale pozor na poznámku 1. přímé údery blesku nejsou uvažovány!)
Pro napájením venkovním vedením pro vnější vliv AQ1 (do 25 bouřkových dnů za rok) nemusí být ochrana, pro AQ 2 (více než 25 bouřkových dní) může být zjištěno ochranou k zajištění hladiny úrovně přepěťové kategorie II. (Ale pozor na poznámku 1. přímé údery blesku nejsou uvažovány!)

Celý článek 443.3. připomíná "absolutní přednost chodců na přechodech". Pokud se chodec nerozhlédne, a vstoupí na přechod těsně před projíždějící vozidlo, dopadne obdobně, jako když se při přímém úderu blesku bude řídit pouze doporučením tohoto odstavce a nezváží veškerá případná možná rizika, jak to doporučují všechny ostatní odstavce norem řady 33 2000.

Shrnutí:
Nařízení vlády
č.168/1997 Sb. specifikuje základní požadavek – provést zařízení tak, aby ani působením předpokladatelných vnějších vlivů nebyly ohroženy osoby, zvířata a majetek.

Úder blesku nebo spínací přepětí je předpokladatelný vnější vliv, který nelze vyloučit jinak, než příslušným technickým opatřením – ochranou proti blesku a přepětí.

Odstavec (2) nařízení vlády uzákoňuje provedení zařízení dle norem za splnění základních požadavků

ČSN 33 2000-1 článek 131.6.2. lze tedy chápat jako zákonem danou povinnost chránit osoby, zvířata a majetek před přepětím.

Rovněž celý oddíl 133 a články 412.1N2, 443.1.1 nařizují zařízení provést tak, aby použitý materiál a přístroje byly vystaveny pouze takovému maximálnímu přepětí, jaké udává jeho přepěťová kategorie (impulsní výdržné napětí) , aby nedocházelo k ohrožení osob, majetku a kontinuity provozu. Toho lze dosáhnout pouze tehdy, bude-li kromě hromosvodu důsledně aplikována vnitřní ochrana, tj. svodiče bleskového proudu a přepětí a systém vyrovnání potenciálu v budově.

Článek 443.3 neuvažuje možnost přímých úderů blesku a přenechává tudíž tuto možnost na zhodnocení rizika projektantem, dodavatelem a revizním technikem zařízení, včetně jejich plné zodpovědnosti za možné škody.

Co jsem tedy dosud v zákonech a normách našel přesně odpovídá souboru IEC TC 81: žádné přesné stanovení, kde, co, jak a jestli namontovat není dáno, je ale povinností projektanta vyhodnotit rizika, a dle toho ve spolupráci s investorem rozhodnout, jaká realizovat opatření která budou předpokládaným rizikům odpovídat. Za toto rozhodnutí také nést plnou odpovědnost do všech důsledků. To je v případě jakékoli škody či újmy na zdraví povinnost uhradit vzniklou škodu včetně trestně právní odpovědnosti. Tady je nebezpečí zejména pro projektanty, pokud nebudou mít zdokumentován rozhodovací proces včetně seznámení investora (uživatele) s možným nebezpečím dle smyslu ustanovení zák. 22/97 Sb., § 8, odst. (7) a).

Jistě brzy přijde doba, kdy i pojišťovny budou brát dokumentaci budovy jako podklad pro uzavření pojištění a spoluúčast uživatele při případném plnění či neplnění pojistné události způsobené úderem blesku nebo běžným přepětím v síti.

konec

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933