Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jste připraveni na novinku ITI 2006?


Document Actions
Jste připraveni na novinku ITI 2006?
Kdo z vás ví, jak se jej dotknou změny na ITI? Dne 1. července 2005 nabyl účinnosti zákon č.251/2005 Sb., o inspekci práce a zákon č. 253/2005 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce, kterým se mj. změnil zákon č. 174/1968 Sb., rovněž tím dnem byl zrušen Český úřad bezpečnosti práce a Inspektoráty bezpečnosti práce.
Miroslav Minařík, ze dne: 7.01.2006
reklama

Přišlo nám do redakce již několik dotazů k uvedenému textu, který je oficiálně zveřejněn na stránkách ITI.

Aktuální informace z 6.1.2006

Dne 1. července 2005 nabyl účinnosti zákon č.251/2005 Sb., o inspekci práce a zákon č. 253/2005 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce, kterým se mj. změnil zákon č. 174/1968 Sb., rovněž tím dnem byl zrušen Český úřad bezpečnosti práce a Inspektoráty bezpečnosti práce.

V praxi to znamená,
že Institut technické inspekce Praha bude od 1. 1. 2006 jako organizace státního odborného dozoru, v souladu se stávajícím zněním zákona č. 174/1968 Sb., nahradí činnosti „orgánu dozoru“ uváděné ve vyhláškách č. 18, 19, 20 a 21/1979 Sb., v platném znění. Tedy veškeré činnosti dle uvedených vyhlášek dosud vykonávané ČÚBP v oblasti vyhrazených technických zařízeních, přecházejí tímto dnem na Institut technické inspekce Praha. Výjimky ze vzdělání uděluje orgán inspekce práce jako orgán státní správy.

Zejména se jedná o část, kdy podle § 6a odst. 1 písm. b) organizace státního odborného dozoru (Institut technické inspekce Praha) při provádění dozoru nad bezpečností vyhrazených technických zařízení ve stanovených případech provádějí prohlídky, řídí a vyhodnocují zkoušky, kterými osvědčují, zda vyhrazená technická zařízení a materiály použité k jejich zhotovení splňují požadavky předpisů o zajištění bezpečnosti technických zařízení a ve stanovených případech potvrzují úspěšné výsledky zkoušek.

Vydání souhlasu k předání zařízení odběrateli
Vydání souhlasu k předání zařízení odběrateli v souladu s výše uvedenými vyhláškami je podmíněno podáním žádosti o vydání „Stanoviska“ na kterékoliv pobočce Institutu technické inspekce Praha nejméně 15 dnů před předáním.

Vydání „souhlasu“ k předání zařízení odběrateli provede Institut technické inspekce Praha vydáním „Stanoviska“.

Veškeré úkony jsou zpoplatněny dle vyhlášky MPSV č. 398/2001 Sb., v platném znění, ze dne 24. 10. 2001.

Jak se dotkne tato situace vaší činnosti?

Otevřená diskuze zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933