Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: INBUS nebo IMBUS? Konečně vysvětlení! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.01.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

INBUS nebo IMBUS? Konečně vysvětlení!


INBUS nebo IMBUS? Konečně vysvětlení!
Tak jak je to tedy s tím písmenem u šestihranného profilu? Po mých průzkumech se objevily dva silné tábory tvrdící jednu z možností. A jak to tedy je doopravdy?
Miroslav Minařík, ze dne: 30.01.2006

Určitě všichni používáme zažité slengové výrazy jako například "francouzák, hasák", málokdo však ví, že se jedná o "Monkey wrench - opičí klíč". Podobně všichni známe šestihranný profil, který zasouváme do hlavy šroubu.

Ten pak někdo nazývá IMBUS a jiný INBUS. Po mých průzkumech se objevily dva silné tábory tvrdící jednu z možností.

Ale jak je to doopravdy?

Nejdříve se krátce podívejme na výhody tohoto dobře známého a používaného nástroje.

Nasazení této technologie místo mnoha jiných nástrojů snižuje výrobcům náklady na výrobní zařízení a je také vhodnější pro použití koncovými spotřebiteli při domácích montážích. Mnoho výrobců převzalo tento šestihranný profil pro jeho rychlou montáž jízdních kol a nábytku.

IN B U S
innensechskantschraube Bauer und Schaurte
vnitřní-šesti-hranný-šroub   německy a  

Tento systém se jmenuje Inbus™. Byl vynalezen firmou Bauer & Schaurte v roce 1936. Na americkém kontinentu byl také znám pod ochrannou známkou "Allen key" firmy "Allen Manufacturing Company" z Hartfordu (stát, Connecticut in 1943). V neposlední řadě v anglicky nehovořících částech Evropy, byl tento systém označován také jako "Unbrako klíč", často nesprávně psáno "Umbrako". Název "Unbrako" byl zaveden již v roce 1911, který vlastní firma SPS Technologies.

rok název situace
1936 Inbus Bauer & Schaurte vynalézá a patentuje tento systém
1943 Allen key Allen Manufacturing Company si vytváří za mořem svou ochrannou známku pro tento systém
průběžně

Unbrako key

v USA a anglicky nehovořících evropských zemích se používal tento název, podle firmy založené v roce 1911

Uživatelé by měli věnovat pozornost tomu, zda se rozměrové míry jejich klíčů hodí k použitým maticím. Hlava šroubu totiž nemusí vždy odpovídat závitu M xx! Pro příklad: závit M10 může mít hlavu šroubu libovolně větší, menší dle volby konstruktéra, resp. dle potřeb použité konstrukce, z montážních důvodů atd.
Zatímco většina světa přijala metrický systém, americký kontinent stále používá couly a palce. Mnoho zboží (především nábytku) přiváženého do USA má metrické rozměry, ale přesto mnozí neinformovaní američtí domorodci stále trvají na coulech. A právě tady hrozí nebezpečí při použití nevhodných nástrojů, což může vést k poškození jednoho z profilů a tím k jeho další nepoužitelnosti.

Zdroje:
Tip Ing.Lumíra Gazdy. Z internetové encyklopedie Wikipedia a další zdrojů.

Pro snazší vyhledání tohoto článku lze použít tuto adresu www.elektrika.cz/inbus, včetně prostoru pro vaše připomínky. Tedy potvrzuje se závěr loňské diskuze, konkrétně příspěvky Karla Kosiny a Petra Petra.

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.