Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Kam připojit ochranný vodič u spotřebiče s krytím IP00?


Document Actions
Kam připojit ochranný vodič u spotřebiče s krytím IP00?
Říkáte si, cože to je za spotřebič s krytím nula nula? To víte, zase lidová tvořivost. Pokud si parta dělníků v daleké cizině vaří oběd na takovém spotřebiči, tak nás to nemusí tolik trápit. Pokud to neuvidíme na našich stavbách. Proto nenechávejte dělníky raději hladovět!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.01.2006
reklama

Kdysi nám do redakce zaslal Zdeněk Procházka z brněnského ELEKTRO plus několik příběhů z jeho zahraničních montáží ...

Kostěji, slez už dolů z toho žebříku! Volá na kolegu obtloustlý, fousatý předák party HIC místního družstva, které se staralo o údržbu družstevních bytů (jednotek).
Kostěj odhazuje francouzák a s nadšením ve tváři sjíždí po žebříku jako namydlený blesk. Vsune obě ruce do kapes a jako "krtek v kalkotkách" se přibližuje k předákovi. Jeho idiotský výraz v tváři dává tušit duchaplnou poznámku.

Svačina, šéfe? Zahuhlal a utřel si vytékající sliny z úst. Předák se chytá za hlavu, vrávorá a tiše cedí přes zuby: "cožpak to jde plnit plán s takovým idiotem"?
Žádný žrádlo! Svačil jsi před chvílí! řve předák. Volá Tamara Vasilovna, potřebuje něco na Krymské. Vypadni. Vyřiď to a okamžitě se vrať!

Kostěj zmizel jako z právě vyloupené banky. Předák se posadil, uchopil si hlavu do obou dlaní, po chvíli jej napadlo, že si konečně ohřeje oběd, když to tupé, nenažrané zvíře bude chvíli pryč. Vrhl se po tašce, ve které měl od manželky přichystaný velmi chutný boršč ze zbytků školní kuchyně. Po prvním ochutnání se rozprskl a opět přecedil: "hnus, je to studené".

Rozhlíží se kolem, vidí pouze stěny hrubé stavby. Po nějakých spotřebičích, natož topidle ani vidu, ani slechu. Ovšem na "starého kozáka si nikdo nepřijde". Předák měl tuhý kořínek a byl opravdu akce schopný. Vojnu prožil na Uralu. Tam jej život naučil.

Vyběhl na blízkou skládku a sháněl se po nějakém drátu. Po chvíli archeologického zkoumání neuvěřitelných odpadků objevil něco, co mu boršč ohřeje. Stará rezavá topná spirála již sice neměla těleso, ke kterému byla připevněna, ovšem k jednorázovému použití plně postačuje.

Z opodál rozkládající se pračky předák vytrhl přívodní šňůru. Obratně připojil ke spirále. Ve stavebním antoníčku je energie dost a opravdu po chvíli rozžhavuje spirálu do běla. Předák si boršč nejen rychle ohřál, ale i rychle snědl. V zápětí se objevil Kostěj Nenažraný. Samozřejmě tu vůni musel cítit, však zůstal tupě civět na tu mobilní kuchyň, kterou vidíte i vy na obrázku.

 

Na závěr bych chtěl podotknout, že dokumentované zařízení bylo funkční, připojeno pod napětí a využíváno!

To vše a ještě mnohem více jsem skutečně viděl na vlastní oči. Naštěstí  ne v ČR, ale na svých služebních cestách do Kazachstánu. Chvílemi jsem měl pocit, že v téhle zemi žije stejný počet elektrikářů, jako je obyvatel této země. A proto se loučím známým rčením „Ševče, drž se svého kopyta  ... a elektrikáři zkoušečky“.

Redakce dle námětu Z. Procházky

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933