Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

DEHN: Svodiče přepětí schválené ČESKÝM TELECOMEM


Document Actions
DEHN: Svodiče přepětí schválené ČESKÝM TELECOMEM
Telekomunikační vedení spolu s napájecí sítí nn patří k nejdůležitějším inženýrským sítím. Nejen pro soukromé, ale i pro státní firmy jsou v dnešní době důležitá plně funkční telekomunikační rozhraní ...
Jiří Kutáč, ze dne: 22.03.2006

Telekomunikační vedení spolu s napájecí sítí nn patří k nejdůležitějším inženýrským sítím. Nejen pro soukromé, ale i pro státní firmy jsou v dnešní době důležitá plně funkční telekomunikační rozhraní. Nefunkčnost těchto zařízení staví uživatele před složitý problém. Výsledkem těchto škod na telekomunikačních zařízeních způsobených přepětím je ztráta firemního image. Pro uživatele vznikají krátkodobě vysoké ztráty způsobené výpadky komunikace, protože nedochází k plnění smluv nebo firemní data se mohou aktualizovat jen místně bez možnosti vnější komunikace.
V koncepci ochrany před bleskem a přepětím nejde jen o ochranu hardware, nýbrž také o permanentní připravenost důležitých komunikačních vedení přes síť Českého Telecomu. Ze statistiky pojišťovacích společností je zřejmé, že škody způsobené bleskem a přepětím tvoří cca 40 % všech škod. Přepětí vzniká přímými nebo vzdálenými údery blesku. Přepětí vzniklá přímými údery blesku do budov mají ničivější důsledky, ale nejsou tak častá. Telekomunikační vedení, stejně jako síť nn pokrývají mnohonásobně plochu několika km2. Takto rozsáhlá síť je náchylná nejen na šíření přímých úderů blesku (galvanická vazba), ale také na indukovaná přepětí (induktivní a kapacitní vazba).

Ochrana před přepětím
Bezpečný způsob ochrany budov a zařízení před účinky bleskového proudu představuje plně funkční vnější (hromosvod, uzemnění, vyrovnání potenciálu) a vnitřní ochranu (vyrovnání potenciálů, uzemnění, stínění, přepěťové ochrany pro telekomunikační síť a síť nn). Budeme-li postupovat podle stávajících evropských norem nebo podle připravovaných nových norem IEC/EN 62305, budeme se řídit koncepcí zón bleskové ochrany (LPZ). Koncepce zón bleskové ochrany je založena na rozdělení prostorů do jednotlivých zón. Tyto zóny charakterizují velikost rušivých vlivů způsobených bleskovými výboji.
V případě telefonního vedení to znamená, že by měly být instalovány na přechodu z vnějšího (zóna LPZ 0A nebo LPZ 0B) do vnitřního prostoru (zóna LPZ 1) svodiče bleskového proudu (vlna 10/350) nebo kombinované svodiče (BLITZDUCTOR BCT MOD BD 110). Tímto opatřením je svedena část bleskového proudu do uzemňovací soustavy (obr.1 a 2).


Klik pro větší náhled.
Obr. 1 Ochrana před bleskem a přepětím pro telekomunikace rozhraní ISDN - základní připojení kanceláře v objektu


Klik pro větší náhled.
Obr. 2 Ochrana před bleskem a přepětím pro telekomunikace rozhraní ADSL - základní připojení kanceláře v objektu

Další smysluplné umístění svodiče přepětí (vlna 8/20) (např. DSM, ISDN-Protector, atd.) je na přechodu rozhraní zón LPZ 1/2 nebo 2/3 v těsné blízkosti chráněného zařízení. Toto opatření je z důvodů indukovaných přepětí v přívodních telekomunikačních vedeních. Stejný postup návrhu přepěťových ochran platí i pro sítě nn. Pro správnou funkci svodičů přepětí v telekomunikačních, datových obvodech a v sítích nn je důležité instalovat jedno místní vyrovnání pro všechny tyto sítě. V praxi to znamená použití samostatného vodiče PE a jeho spojení se všemi svody přepěťových ochran. Vodič PE je dimenzován dle příslušných norem a je připojen na hlavní ekvipotenciální přípojnici objektu.
V roce 2003 v rámci standardizační listiny byly schváleny ČESKÝM TELECOMEM tyto přístroje:

Blitzductor BCT MOD BD 110 (obr. 3)
Jde o kombinovaný svodič bleskového proudu, který je osazen na rozhraní Uk0 v provedení dvoupólové řadové svorky. Dvoudílnou konstrukci tvoří základní díl (obj. č. 919 506) a zásuvný ochranný modul.


Obr. 3 Svodič bleskového proudu Blitzductor BCT MOD BD 110

Ochranný modul má tyto parametry:

  • jmenovité napětí: 110V AC
  • zkušební impulsní proud (10/350µs): 5kA
  • ochranná úroveň při isn : < 300V

2. ISDN-Protector CZ (obj. č. 909 964)
Jedná se o zásuvkový adaptér s kombinovanou přepěťovou ochranou silového a datového rozhraní S0. Přístroj je vybaven 2 zdířkami RJ 45 s propojovacím kabelem dlouhým 3m a optickou signalizací provozu a poruchy (obr. 4).


Obr. 4 Zásuvkový adaptér ISDN-ProtectorCZ

Přepěťová ochrana má tyto parametry:

  • jmenovité napětí UN: 230V/50Hz
  • jmenovitý proud IN: 16A
  • jmen. impuls. proud (8/20µs): 5 kA
  • ochranná úroveň Up (síť nn): < 1,25kV
  • ochranná úroveň Up (datová síť): < 0,6kV.

3. Fax-Protector RJ 11 CZ (obj. č. 909 960)
Je to zásuvkový adaptér s kombinovanou přepěťovou ochranou silového a datového rozhraní S0. Přístroj je vybaven 2 zdířkami RJ 11 s propojovacím kabelem dlouhým 3 m a optickou signalizací provozu a poruchy.

Přepěťová ochrana má tyto parametry:

  • jmenovité napětí UN: 230V/50Hz
  • jmenovitý proud IN: 16A
  • jmen. impuls. proud (8/20µs): 5kA
  • ochranná úroveň Up (síť nn): < 1,25kV
  • ochranná úroveň Up (datová síť): < 0,6kV

4. DSM ISDN SK a (obj. č. 929 270) DSM TC 2 SK (obj. č. 929 271)
Svodiče přepětí jsou určeny pro ochranu datového rozhraní S0. Moduly je možno namontovat do instalačních krabic za běžnou zásuvku.


Obr. 5. Svodič přepětí DSM ISDN SK

Přepěťové ochrany mají tyto parametry:

  • jmen. impuls. proud (8/20µs): 5kA/žíla
  • ochranná úroveň Up (datová síť): < 0,6kV

5. DLI ISDN I (obj. č. 929 024) a DLI TC 2 SK (obj. č. 929 028)
Svodiče přepětí jsou určeny pro ochranu datového rozhraní S0 (osazení konektory RJ 45). Moduly je možno přizpůsobit k montáži na zeď (obr. 6).


Obr. 6. Svodič přepětí DLI ISDN I

Přepěťové ochrany mají tyto parametry:

  • jmen. impuls. proud (8/20µs): 2,5kA/žíla
  • ochranná úroveň Up (datová síť): < 0,6kV

6. DPL 1 F ARD 110 (obj. č. 907 145)
Svodič přepětí je určen do rozpojovacích pásků zářezových svorkovnic LSA (instalace na datové rozhraní S0) (obr. 7).


Obr. 7 Svodič přepětí DSM ISDN SK

Přepěťová ochrana má tyto parametry:

  • jmenovité napětí: 110V AC
  • max. impuls. proud (8/20µs): 10kA
  • ochranná úroveň Up (datová síť): < 0,6kV

7. TL 2 10 DA LSA (obj. č. 907 996)
Jedná se o rozpojovací pásek (obr.8).


Obr. 8. Rozpojovací pásek TL 210 DA LSA

Pracovníci zastoupení firmy DEHN + SÖHNE pořádají pro projektanty, revizní techniky, techniky a uživatele bezplatná školení nejen o připravované normalizaci, ale také o správných postupech při návrhu ochrany před bleskem a přepětím a o výrobcích firmy DEHN + SÖHNE. Tato školení je možno uskutečnit po vzájemné dohodě na celém území České republiky.

Pokud vás zajímají další podrobnosti, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933