Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

EXKURS: Jak se žije dědkovi z Hulína?


Document Actions
EXKURS: Jak se žije dědkovi z Hulína?
Pokud bych potřeboval nějakou drobnost z elektroinstalačního materiálu a projížděl jsem Hulínem, patrně by mne nenapadlo nic jiného než navštívit dědka! Kdo, že je ten dědek?
Miroslav Minařík, ze dne: 5.01.2006
reklama

Za sychravého poledne přibrzdím v Hulíně odstavném pruhu hlavního tahu na Kroměříž, abych navštívil po mnoha létech Rostislava Polacha, jinak zvaného místními "dědka".

Vstoupil jsem dveřmi do obchůdku, kde na mne dýchlo kouzelné prostředí provozovatele, který patrně nechodí do práce pro tučné zisky. Stál jsem tváří v tvář prodejci, který se zhluboka nadechl, usmál se a pronesl "... počkej, počkej ... odkud ty seš?!" Neposedný ukazovaček šermoval prostředím a všemi směry. Ne a ne si vzpomenout ...

Rozhlédl jsem se kolem abych mohl posoudit, jak se za ty roky radikálně změnil "pouhý pokus o obchod" ve velmi slušně zásobenou prodejnu ...
Vzpomínám, že tenkrát se zásobování tvořilo na přebytcích z několika montážních firem. Nyní nabízené položky již prozrazovaly cílený, promyšlený záměr pečlivého majitele.

Hulín, malé město mezi Kroměříží a Holešovem, to nemůže být obchodní trhák taková prodejna! Kolik vás navštíví zákazníků?
Za den? Tak dvacet lidí. Zastavují se za mnou zájemci z přilehlého okolí. Samozřejmě, že velkou výhodou je možnost zaparkování.

Oč je u vás největší zájem?
... to se vůbec nedá jednoznačně říci. Dělám spoustu služeb. K tomu elektru i klíče, nebo třeba také vyměňuji baterie! Klíčů mám dokonce přes 450 druhů!

Kolik můžete mít skladem položek?
... nóóó, za ty roky, rapidně stoupl počet druhu nabízeného materiálu. Nyní i když mám vše evidováno pouze na "papíře", mohu hrdě říci, že disponují více než třemi tisíci položek! Když to nemá do 24 do 48 hodin, zde je.

Obchodník, marketér, odborník a přítel v jedné osobě. Pokud to hodnotím po ekonomické stránce, zbohatnout na takové činnosti asi nelze, ovšem zase to má výhodu, že případný konkurent raději zvolí jinou lokalitu nebo oblast působení, než by se pouštěl do podobných aktivit. 

Chvíli jsem v prodejně vyčkal, sledujíc návštěvníky. Každá návštěva mi připadala jako zpověď v kostele. Obchodní případ bych zestručnil asi takto:

... jak se máte... ... představte si, že ... ... napadlo mě ... ... aha, takto nejde? ... ještě, že jste mi poradil ...

Z vašeho pohledu za pultem, myslíte si, že se lidé obrací s instalacemi na odborníky, nebo to bastlí potajmu doma sami?
Převážná většina si v tomto kraji dělá všechno sama. Často se musím dopodrobna vyptávat k čemu, co potřebují abych jejich dobrovolné riziko práce na elektrickém zařízení minimalizoval. Je to věkově opravdu celé spektrum, od mládeže až po mé vrstevníky.

Koukám, že u vás si musí člověk něco koupit, i kdyby to původně v plánu vůbec neměl! To je sortiment!
Co říkáte na ty prodlužovací šňůry z Polska, potažmo z Číny?
Jedničky to vůbec neberu!

A těch baterií co musíte prodávat! Nebo se mýlím?
Ano, opravdu jich dodávám hodně. Svítilen se tolik samozřejmě neprodá.
Již s úsměvem beru častý požadavek zákazníka, který si přeje "tu malou baterku do hodinek". Lidé totiž znají pouze dva druhy, malé a velké.

Když se podíváme na tuto šablonu profilů baterií, pak asi bez komentáře ...
Dostáváte i nějaké kuriozní požadavky?

Jistě! Zrovna nedávno zde byla paní a velice nutně potřebovala pro manžela "plochou žárovku". A v létě zase chlapík potřeboval žárovku s tepelnou ochranou! Však po krátkém výslechu, jsem zjistil, že chce žárovku se stříbrným reflektorem uvnitř ... A tak při této činnosti si také užijete kus detektivní práce.

Hulín není město na zbohatnutí, tato prodejna také ne, ale rozhodně přináší starému vysloužilému elektrikáři naplnění z kontaktu s lidmi a svou odborností. Na tuto může tímto způsobem nostalgicky vzpomínat a také využít své zkušenosti.

Myslíte si, že nebudete pozadu se svými vědomostmi, když jde technika mílovými kroky kupředu?
Nastávající elektrikářská generace má už jiné obzory. Pokud vypínač dnes pouze sepne a vypne, to je příliš málo. Dnes už musí snímat a ukazovat teplotu, popřípadě jej ovládat přes Internet. Přiznám se, to jsem "out of play". Já zůstávám u konvenčních materiálů pro nejširší veřejnost ...

A tak takový je krátký pohled na šťastného elektrikářského "trafikanta", který na rozdíl od mnoha jiných dělá svou práci s láskou.

Prodejna ELEKTRO
768 24 Hulín, Poštovní 480
telefon: 573 351 760
a mobilní: 728 184 665
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933