Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Zásady projektování, montáže a údržby (4/4)


Document Actions
Zásady projektování, montáže a údržby (4/4)
Dokumentace prázdné skříně musí zahrnovat všechny příslušné konstrukční mechanické charakteristiky, třídění skříně a veškeré pokyny nutné pro správnou manipulaci, montáž, montážní a provozní podmínky skříně a odkaz na tuto normu ČSN EN 62208 ...
František Kosmák, ze dne: 28.07.2006
reklama

František Kosmák - bývalý inspektor Státního odborného dozoru, technický poradce pro elektrotechniku

... dokončení

ČSN EN 62208-Prázdné skříně pro rozváděče nn

Tato norma platí pro výrobu prázdných skříní před smontováním součástí rozváděčů. Stanovuje definice, třídění, charakteristiky a požadavky na zkoušení skříní, které mají být použity jako součást rozváděčů podle souboru norem IEC 60439 pro napětí AC 1000V nebo DC 1500V při kmitočtech nepřesahujících 1000Hz a které jsou vhodné pro všeobecné použití pro vnitřní i venkovní aplikace.
Dokumentace prázdné skříně musí zahrnovat všechny příslušné konstrukční mechanické charakteristiky, třídění skříně a veškeré pokyny nutné pro správnou manipulaci, montáž, montážní a provozní podmínky skříně a odkaz na tuto normu ČSN EN 62208 (35 7040).
Musí být rovněž k dispozici informace o rozptylu tepelné energie vzhledem k účinnému chladícímu povrchu, což poskytne uživateli správné údaje pro volbu elektrických zařízení, která mají být instalována. Pro účely výpočtu se předpokládá, že teplo vytvářené zvoleným zařízením je rozděleno rovnoměrně uvnitř chráněného prostoru. Pro výpočet rozptylu tepla je vhodná IEC 60890 (ČSN IEC 890+A1//35 7110) nebo zkouška podle IEC 60439-1 (ČSN EN 60439-1//357107). Výrobce skříně musí určit místa do nichž je skříň určena. Skříň musí být možno identifikovat a umožnit tomu kdo provádí finální montáž, aby získal od výrobce skříně příslušné informace.
Za označení skříní určených pro rozváděče třídy II značkou dvojité izolace podle IEC 60417/5172/(ČSN EN 60417//01 3760), je odpovědný finální výrobce rozváděčů!

Údržba elektroinstalací a elektrických zařízení
Tato činnost spadá do kompetence zákona č. 65/1965 Sb. (zákoník práce), zejména § 134a, který ukládá zaměstnavatelům povinnost zajistit, aby stroje, technická zařízení, dopravní prostředky, přístroje a nářadí byly z hlediska bezpečnosti (stejná formulace jako v ČSN 33 1500) a ochrany zdraví při práci vhodné pro práci,při které budou používány.
Stroje, technická zařízení, dopravní prostředky, přístroje a nářadí musí být:

  1. vybaveny ochrannými zařízeními,která chrání život a zdraví zaměstnanců,
  2. vybaveny nebo upraveny tak, aby zaměstnanci nebyli vystaveni zejména nepohodlné pracovní pozici a nežádoucím účinkům hluku a vibrací,
  3. pravidelně a řádně udržovány, kontrolovány a revidovány

Bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, dopravních prostředků, přístrojů a nářadí jsou v příslušných Nařízeních vlády.

Zásady pro údržbu jsou uvedeny v ČSN 33 2000-1 s důrazem na bezpečnostní sdělení na elektrických zařízeních způsobem podle ČSN ISO 3864, upozorňující na nebezpečí úrazu elektřinou nebo označena bleskem na krytu podle značky č. 5036 ČSN EN 60417-1.

  • všechny části zařízení, sloužící k zajištění bezpečnosti osob v případě nebezpečí (například HLAVNÍ VYPÍNAČE zařízení), musí být nápadně označeny a v jejich blízkosti musí být umístěna bezpečnostní tabulka nebo nápis s příslušným pokynem.
  • elektrická zařízení musí být pravidelně kontrolována a udržována v takovém stavu, aby byla zajištěna jejich správná činnost a byly dodrženy požadavky elektrické a mechanické bezpečnosti a požadavky ostatních předpisů (! tedy i právních předpisů!) a norem.
  • elektrické zařízení musí mít dokumentaci odpovídající skutečnému provedení. Do dokumentace musí být průběžně zaznamenávány všechny změny, které na zařízení vznikly během provozu.

Revize elektrických zařízení

  • důsledně postupovat podle ČSN 33 1500 norem souvisících
  • v tabulkách měření uvádět reálné hodnoty veličin, které jsou měřící přístroje opravdu schopny změřit, nikoliv čísla, která ukazuje displej!
  • důsledně kontrolovat obsah revizní zprávy ve vztahu k normám. Zejména členění ochran před úrazem elektrickým proudem
  • uvádět Protokol o určení vnějších vlivů
  • přesně vymezit rozsah a druh revize
  • uvádět elektrické napájení podle ČSN EN 61293
  • u vytýkaných vad nebo závad uvádět normu a její ustanovení (článek, obrázek, tabulku atd.)
  • uvádět projektovou dokumentaci revidovaného objektu
  • kontrolovat zda jsou materiály doloženy certifikáty, návody na montáž a údržbu a osvědčením kusových zkouškách (např. zákon o obecné bezpečnosti výrobku č. 102/2001 Sb., §3)
  • zda jsou rozváděče typově zkoušené a opatřené výrobním štítkem, případně označením CE
  • neurčovat lhůty pravidelných revizí (za to zodpovídá zaměstnavatel-provozovatel dle zákona č. 65/1965 Sb.).

Závěr
V tomto příspěvku nebylo možno obsáhnout celou oblast činnosti v oboru elektrotechniky tak, jak se s ní v praxi setkáváme. Proto jsou zde připomenuty hlavní zásady a nasměrování v další činnosti elektrotechniků. Je třeba vnímat platnost nových Evropských bezpečnostních norem ČSN EN 50110-1, edice 2 z 07/2005 a ČSN EN 50110-2 z 11/2003, zejména činnosti osob odpovědných za elektrická zařízení a za pracovníky, kterou má vedoucí práce. Další právní normou, která výrazně zasahuje do elektrotechnické praxe je Nařízení vlády č. 101/2005 Sb. o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí, čI. 2.1 Elektrické instalace. Přeji vám všem co nejbezpečnější pracovní postupy a pevné zdraví.


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933