Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OEZ: Retrofity OEZ ve firmě ESAB


Document Actions
OEZ: Retrofity OEZ ve firmě ESAB
Firma ESAB VAMBERK, s.r.o. se rozhodla investovat do obnovy jistících přístrojů AR, ARV. Vhodným řešením se jevilo použití jističů Modeion firmy OEZ formou retrofitu, které splňovaly pokrytí zvýšených požadavků nárůstu výroby firmy ESAB a s tím související požadavky na stabilitu dodávek elektrické energie do nepřetržitých provozů.
Lubomír Augusta, ze dne: 9.12.2005

Firma ESAB je v současnosti největším světovým výrobcem svařovacích materiálů. Její vamberecký výrobní závod byl postaven před více než 65. lety. S rozšiřováním výroby docházelo k budování a posilování energetických sítí a rozvodů. O zkušenostech s řešením retrofitů AR, ARV jističi BL 1600 S z řady Modeion hovoří vedoucí elektroúdržby ing. Josef Mihulka a pracovník údržby Martin Kulička.

Jaké jistící přístroje nízkého napětí máte v současnosti v provozu?
M. Kulička: V našich provozech jsou použity jističe a pojistky od nejmenších jmenovitých proudů až po jističe do 2500A.
ing. J. Mihulka: Vzhledem k historii společnosti ESAB VAMBERK, s.r.o. byly použity jistící přístroje odpovídající době jejich instalace. Takže zde byly v provozu například jističe AMT, J2U a VMT. V minulost proběhlo několik větších rekonstrukcí na obnovu celých rozvoden a další menší rekonstrukce provádíme za provozu pomocí retrofitů.

Proč jste se rozhodli právě pro řešení náhrad jističů pomocí retrofitu?
ing. J. Mihulka: Jak již jsem se zmínil, tyto náhrady provádíme prakticky za provozu. Pro nás je nejdůležitější stabilní dodávka elektrické energie do výrobních provozů, a na delší odstávky prostě nemáme čas. Díky příznivé ceně jističů a vyřešení připojení silového obvodu, je tato forma pro nás nejvýhodnější.

Jak jste se o tomto řešení náhrady dozvěděli?
ing. J. Mihulka: Před třemi roky více méně díky hrozící havárii 25 let starého jističe ARV 1633 v nepřetržitém provozu. O radu a pomoc jsme požádali Servisní služby OEZ a tím jsme retrofity ARV odstartovali. První retrofity montovali a zapojovali pracovníci OEZ a pracovníci údržby ESAB pečlivě sledovali postup. Další výměny si již bez problému provádíme vlastními silami.
M. Kulička: Myslím, že už máme dostatek zkušeností. V současnosti dokážeme uvést nový jistič do provozu za dvě a půl hodiny včetně hodinové přípravy, takže celková délka odstávky nepřekročí jednu a půl hodiny.

Jak s odstupem času toto řešení hodnotíte?
ing. J. Mihulka: V našich provozech používáme výhradně jističe ve výsuvném provedení a k tomu určené speciální připojovací sady. Od provedení prvního retrofitu jističem BL 1600 S jsme již takto nahradili dalších sedm jističů bez jakýchkoli problémů při montáži nebo v dosavadním provozu. Retrofit je pro nás díky spolehlivosti a rychlosti montáže nejlepším řešením a do budoucna pro zvýšení spolehlivosti našich rozvodů budeme určitě v náhradách jističů AR, ARV pokračovat pomocí retrofitu.

Chcete vědět více o produktech OEZ? Můžete zde!
Chcete mít aktuální informace z OEZ? Zaregistrujte se na Modrou planetu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933