Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

OBO: Funkcionalismus podlahových systémů


Document Actions
OBO: Funkcionalismus podlahových systémů
Funkcionalismus je architektonický směr, podřizující vše požadované funkci, resp. praktickému upotřebení. Tímto směrem se také ubírala zásadní inovace podlahových systémů OBO na přelomu let 2004 a 2005.
Jiří Burant, ze dne: 25.12.2005


Funkcionalismus je architektonický směr, podřizující vše požadované funkci, resp. praktickému upotřebení. Tímto směrem se také ubírala zásadní inovace podlahových systémů OBO na přelomu let 2004 a 2005.
Vznikla jako vstřícná reakce na nejmodernější trendy v architektonickém řešení staveb při respektování současných stavebních postupů.Užitnou hodnotu však netvoří množství nebo provázanost jednotlivých systémových komponent, ale především invence a kvalita zpracování každého detailu.

Ve strohých administrativních prostorách s dlouhými rovnými liniemi dávají architekti přednost pravoúhlým tvarům, což platí i pro podlahové systémy. Nové přístrojové jednotky OBa mají proto zásadně čtvercový půdorys, umožňující navíc pozdější otáčení přístrojové jednotky po 90°. Stejně lze otáčet i nosiče přístrojů uvnitř plastových přístrojových jednotek, což usnadňuje minimalizaci počtu kabelů pod víkem podlahového vývodu (obr.1).


Obr.1 Čtvercové přístrojové jednotky pro šest, popř. dvanáct přístrojů

Přes převládající zájem o hranaté přístrojové jednotky svůj význam neztratila ani kruhová provedení. Umožňují osazení až dvanácti přístrojových modulů při libovolném směrování kabelového vývodu. Víko kruhové přístrojové jednotky lze otevřít o 90° nebo zcela odklopit (obr.2).


Obr. 2. Kruhová přístrojová jednotka do dvanácti přistrojů

Podstatných změn doznaly také uzávěry kabelových vývodů plastových přístrojových jednotek. V uzavřené poloze jsou hladké, bez jakýchkoliv výčnělků, což usnadňuje údržbu! Jejich otevírání je přitom velmi snadné a nejsou k němu zapotřebí žádné nástroje. Stlačením kruhového tlačítka se uzávěr nejprve částečně nadzdvihne. Poté ho lze rukou vysunout do zcela otevřené polohy, kde se samočinně zajistí. Vzniklý otvor je přitom trvale chráněn před nežádoucími nečistotami vložkou z pěnové pryže. Kabelový vývod kruhové přístrojové jednotky v uzavřené i otevřené poloze zobrazuje obr.3.


Klik pro větší náhled.
Obr. 3. Účelné a přitom estetické řešení kabelových vývodů

Z téhož obrázku je patrné i nové tvarování tzv. kobercového rámu, jehož funkci ilustruje obr.4.


Obr. 4. Přístrojová jednotka s praktickým kobercovým rámem

Přístrojové jednotky s tímto rámem jsou důležité zejména v prostorách, kde jsou položeny koberce se střiženým vlasem, u nichž hrozí uvolňování vláken na řezu kobercové krytiny vložené do víka.
Zajímavou novinkou je malá čtvercová podlahová krabice (obr.5). Její přímou součástí je přístrojová jednotka pro jeden silový a dva datové vývody. Víko tvoří silná deska z hliníkové slitiny, osazená výsuvným tubusem. Tato sestava je ideálním řešením samostatných vývodů v chodbách, velkoplošných prodejnách nebo nejrůznějších konferenčních sálech. Zvolené konstrukční uspořádání dovoluje její použití i v prostorách s vlhkou údržbou podlahy.


Obr. 5. Nejmenší přístrojová jednotka CET 1

V návaznosti na současná stavební řešení podlah bylo již v minulém roce představeno provedení boků nových podlahových krabic UA z ocelové síťoviny. V kombinaci s vyjímatelnými lůžky stavěcích šroubů (obr.6) umožňují úplné přerušení mechanické vazby mezi vrchní podlahovou vrstvou a základovým betonem. Díky tomu je minimalizován přenos hluku do nižších pater. Současně je toto uspořádání odolné proti případným výškovým změnám horní roviny podlahy,které způsobuje např. vytvrzování betonové mazaniny nebo dilatace jednotlivých vrstev podlahové struktury.


Obr. 6. Možnost vyjmutí lůžek stavěcích šroubů podlahové krabice

Z hlediska montáže je zajímavá také spojka podpodlažních kabelových kanálů UK (obr.7). Umožňuje snadné kotvení do podkladového betonu i jednoduché elektrické pospojování navazujících dílů podlahového kanálu. To zajišťují dva šrouby instalované na boku spojky.


Obr.7. Detail mechanického upevnění a pospojování podlahových kanálů

Podlahové instalační systémy představují technologicky i ekonomicky náročnější způsob uložení elektrických rozvodů budov, nicméně jejich využití rozhodně nestagnuje. Setkáváme se s nimi stále častěji v moderních administrativních objektech s proskleným obvodovým pláštěm i v historicky cenných budovách, kde nelze narušit architektonicky cenné stěny nebo stropy. OBO Bettermann pro tuto oblast nabízí nejen široký sortiment kvalitních a v praxi osvědčených výrobků, ale též bohaté zkušenosti, získané na nejrůznějších stavbách v České republice i po celé Evropě. Pracovníci OBO Bettermann Praha se rádi o tyto zkušenosti podělí se všemi zájemci.

Pokud vás tento sortiment oslovil, máte možnost si zažádat o zaslání informačního přehledu OBO kompakt.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933