Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: CANFOR: Systémy k protahování vedení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.11.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

CANFOR: Systémy k protahování vedení


CANFOR: Systémy k protahování vedení
Italská firmy Canfor, známá svojí specializací na protahovací systémy pro elektrické a datové instalace přichází na tento trh se svojí další novinkou. Podívejme se blíže oč se jedná ...
Igor Nováček, ze dne: 10.11.2005

Jedná se o protahovací pero ze spletených polyesterových přaden, které díky své konstrukci (povrch pera tvoří šroubovice obalená v plas­tu) vykazuje mimořádně vyso­kou průchodnost. Pomocí to­hoto pera, které se dodává na plastovém odvíječi, v délkách od 10 do 60m je velice snadné
protáhnout vodiče i velmi komplikovanými tvary vedení. Kromě
velké pevnosti v tahu - přes 120 kg, zaručuje použitý materiál i ex­trémní ohebnost - až 360° a pero bez poškození vydrží i nej­náročnější podmínky použití.

Popisované pero - typ 167, které je firmou patentováno, je výsledkem systematického výz­kumu firmy CANFOR a předsta­vuje unikátní světovou technolo­gii. V neustálém výzkumu materiálů pro uvedené aplikace ostatně spočívá hlavní přednost firmy, která svoji čin­nost zaměřuje na pomůcky pro usnadnění práce při instalaci elektrických rozvodů.

Že systémy firmy CANFOR jsou opravdu promyšlené je možné demonstrovat na další spe­cialitě této firmy. Je to plastový obal protahovacího pe­ra ze skelného ""­vlákna, jehož konstrukce jednak
snese libovolné zatížení, ale hlavně umožňuje snadné zpět­né uložení pera pouhým zasunu­tím po obvodu obalu. Úklid pera je tak o hodně snadnější než ob­vyklé navíjení do pouzdra a přispívá tak k pořádku a přeh­ledu na pracovišti. Ke stejnému účelu slouží i originální plastové odvíječe pro cívky kabelů jak při instalacích, tak i např. při výrobě rozvaděčů ...
Velmi oblíbený je i systém vý­měnných koncovek protahovací­ho pera. Podle velikosti se na ko­nec pera dají se závitem M4 ­M12 našroubovat různé koncov­ky jak pro snadnější průchod ­kulička, kladka, ohebné perko, tak i pro zpětný tah - očko, smyčka, karabinka atp.

Nejoblí­benější je ovšem samo/ svěrná punčoška pro průměr od 4 do 12 mm, která umožňuje zpětné tažení jednotli­vých vodičů i např. koaxiálních nebo datových kabelů bez nut­nosti jejich dalšího upevnění.
Samosvěrné punčochy pro ta­žení kabelů však firma CANFOR dodává až do vnějšího průměru kabelů 240 mm včetně různých typů ok pro tažení mechanismy až do síly tahu několika tun.

 

Pro vzdálenosti v řádu sto­vek metrů nabízí firmy CAN­FOR pera s ocelovým jádrem a umělohmotným potahem včetně různých typů mobil­ních odvíječů. Velmi oblíbený je systém výměnných koncovek protahovacího pera.

Z uvedeného je patrné. že pro všechny práce souvise­jící s pokládáním kabelů nabí­zí firma CANFOR dostatek po­můcek pro usnadnění práce a opravdu profesionální přís­tup.

TEXT Z OBLASTÍ
  • Pomůcky
  • Kabely

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.