Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Jak si ulehčit práci při revizích spotřebičů? (1.)


Document Actions
Jak si ulehčit práci při revizích spotřebičů? (1.)
Kdy je vhodné používat programové vybavení k Revexu 2051 a kdy je vhodnější ruční zpracování? Jaké se předpokládá vybavení? Pro ukázku tvorby databáze jsme se rozhodli použít REVEX 2051. Pro Vaši představu Vám ukážeme skladbu databáze provozovatelů a jejich provozovaných zařízení.
Josef Kosatík, Petr Létal, ze dne: 11.11.2005
reklama

Všichni, kdo provozují nářadí a spotřebičů, máme povinnost provádět revize těchto zařízení a zpracovat o tomto doklad, což nám ukládá i Zákoník práce. Každý zkušební technik má své vlastní způsoby provádění revizí a vedení databáze zákazníků a jejich spotřebičů. V následující článku se Vám pokusíme přiblížit provádění revizí a zpracovávání výsledků pomocí výpočetní techniky.

Pro ukázku tvorby databáze jsme se rozhodli použít REVEX 2051 od výrobce Illko s.r.o. Blansko. Jde o profesionální přístroj pro kontroly a revize el. spotřebičů a nářadí a pro kontroly pracovních strojů. REVEX 2051 je vybaven vnitřním pamětí pro komplexní zpracování a tvorbu databáze naměřených hodnot. Pro tvorbu a zpracování databáze lze využít výpočetní techniku (PC). V paměti přístroje jsou ukládány naměřené hodnoty spotřebičů pod identifikačními čísly, pomocí kterých následně výpočetní technika doplňuje automaticky naměřené hodnoty do karet v počítačové databázi.

Ze získaných zkušeností při školení elektrotechniků nebo i z prodeje těchto přístrojů můžeme konstatovat, že je měřící přístroj Revex 2051 velmi oblíbený. Není ovšem využíván v plné míře jeho možností a proto bychom rádi uvedli postup při měření a tvorbě databáze naměřených hodnot pomocí dodávaného programu.

Položme si otázku:
"Kdy je vhodné používat programové vybavení k Revexu 2051 a kdy je vhodnější ruční zpracování?"
Vhodné využití je tam, kde má zkušební technik rozsáhlejší klientelu zákazníků, ale třeba i jednoho, s rozsáhlejším množstvím revidovaných spotřebičů, nářadí a strojů. V případě jednotlivce, který provozuje do 50ti spotřebičů, je rychlejší a ekonomičtější použít „ruční“ vyplňování karet a přístroj si půjčit.
Je nutno podotknout, že první vkládání údajů do databáze zabere více Vašeho času. Avšak tyto údaje tam zůstanou a vícekrát je již neukládáte. Tvoříte si takto vlastní databázi revidovaného zařízení, kterou budete nadále jen aktualizovat či rozšiřovat a při měření za Vás bude výpočetní technika doplňovat karty již zavedených zařízení.

K provádění revizí a tvorbě databáze předpokládáme toto vybavení:
• Přístroj Revex 2051, čtečka čárového kódu (P 9020), kabel RS 232 (P 9070)

• PC, tiskárna, software k Revexu 2051 (P 7010)
• Přístroj pro tisk čárového kódu, např. PT-2460 „BROTHER „ (P 9090)

Zkusme si teď provést jedno kolo revizí u určeného zákazníka.
Před samotnou revizí je vhodné si připravit databázi zařízení, ale toto je možné pokud máme předem seznam a identifikační údaje zařízení, s čím se v praxi moc často nesetkáme, že by nám provozovatel poskytnul před měřením kompletní a ucelený seznam jeho provozovaných zařízení včetně všech údajů.

Proto si připravíme, a to pouze v tomto prvním případě, tabulku do které budeme, zatím ručně, doplňovat seznam zařízení včetně identifikačních údajů. Tyto informace budou následně sloužit k prvotnímu založení databáze, nebo jsme vybaveni notebookem a pak při první revizi tvoříme i zároveň databázi zařízení v místě provozovatele. Při založení karty je velmi důležité zvolit identifikační číslo zařízení (dále jen ID) pro následné automatické zpracovávání neměřených údajů. V případě tohoto přístroje máme hned několik možností jak v praxi označit zařízení identifikačním číslem. Za prvé lze číslo napsat nesmazatelnou fixou („lihovka“) nebo lze zařízení opatřit čárovým kódem a poslední řadě je tu novinka ve formě bezkontaktních čipů, které lze instalovat dovnitř spotřebiče. Jak vytvořit identifikační číslo si vysvětlíme v zápětí.

Pro Vaši představu Vám ukážeme skladbu databáze provozovatelů a jejich provozovaných zařízení. Máme provozovatele Františka Nováka, který má tři spotřebiče, pak pana Antonína Procházku se dvěmi spotřebiči a pana Petra Navrátila s jedním spotřebičem. Vidíte, že identifikační číslo je desetimístné, což umožňuje nezaměnitelnou identifikaci i několika tisíc spotřebičů.

ID zákazníka  Zákazník  ID spotřebiče spotřebič
0010000000 František Novák 0011000000 lednice
    0012000000  rychlovarná konev
    0013000000  vrtačka
0020000000 Antonín Procházka 0021000000 vařič–2plotýnka
    0022000000  kopírka
    0023000000  přímotop
0030000000 Petr Navrátil 0031000000    mikrovlnka

Tvorba identifikačního čísla.

  • 1) Zvolíme si systém přidělování identifikačního čísla a vepíšeme jej na kartu spotřebiče. Fyzicky jej napíšeme také na zařízení, například lihovou fixou.
  • 2) Zvolíme si opět ID a vepíšeme jej na katru zařízení. Teď jej vytiskneme na tiskárně čárových kódů. Čárový kód lze vytisknout několika způsoby. Buď přímo pomocí doporučené tiskárny PT-2460 „BROTHER „ (P 9090) nebo jakoukoli jinou tiskárnou, která umí tisk čárových kódů. Nebo si koupíme již vytištěné čárové kódy a tyto přidělujeme jednotlivým zařízením.
  • 3) Novinkou je zakoupení čipů s identifikačními čísly, které se připevňují buď uvnitř nebo vně zařízení. Přečtení identifikačního čísla je prováděné pomocí čtečky čipů a to bezkontaktně na vzdálenost cca 10cm.

Program R2051 PC k přístroji Revex 2051.
Po zvládnutí měření s přístrojem přistupme k práci s programem na počítači, který zakoupíte na CD jako příslušenství přístroje.

Zakoupené CD-čko obsahuje:
- instalační program R2051PC pro provádění revizí, tvorba databáze, zpracovávání naměřených hodnot tisk
- software R2051VW což je prohlížeč databázi – bez možnosti změn údajů
- návod na práci se softwarem R2051PC a R2051VW
- návod na použití přístroje Revex 2051.

Návody jsou ve formátu „pdf“. Pokud nemáte nainstalovaný program pro otevření souboru v tomto formátu, máte k dispozici z tohoto CD si nainstalovat „Acroread“. na prohlížení těchto souborů.

Pokračování v dalším díle.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933