Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

SCHRACK: Již nejsme pod křídly REXEL! ... říká Marek Zacios


Document Actions
SCHRACK:   Již nejsme pod křídly REXEL! ... říká Marek Zacios
Co možná nevíte o Schracku. Kdo Schrack dnes vlastní? V kolika zemích Schrack působí? Co nového Schrack představil? Jak dalece je nynější Schrack ještě výrobcem a jak moc je pouze obchodníkem? Co ještě Schrack skrývá za tajemství?
Miroslav Minařík, ze dne: 8.11.2005

 

Absolvuji mnoho tiskových konferencí, ovšem ne vždy z každé si odnášíte takové množství informací, jako například z této. Za poměrně krátkou časovou úsečku jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací. Proto zde uvedu pouze základní body a myšlenky jednotlivých vystupujících.

Fakta:
Zásadní změny ve vlastnické struktuře oznámila mezinárodní společnost Schrack Energietechnik, poskytující technologie a produkty v oblasti elektroinstalací. Nová vlastnická struktura se týká také pobočky v České republice.
Šestnáct procent vlastnického podílu firmy a jejích dceřiných společností převzalo současné vedení společnosti. Zbytek odkoupil od dosavadního vlastníka, francouzské firmy Rexel, německý investiční fond Hannover Finanz Group.


Viktor Essbüchl (Schrack Austria):
Schrack je aktivní celkem v deseti zemích světa se 415 zaměstnanci. V roce 2004 ležel celkový obrat těsně před hranicí sta miliónů euro. Podíl exportu firmy obnáší 55%. Je činný zejména ve východní Evropě, kde se nalézá z celkového počtu devět poboček.

  • Firma Schrack existuje již od roku 1919
  • založená typickým podnikatelem a vynálezcem dr.Eduardem Schrackem
  • Eduard Schrack je držitelem šedesáti patentů (elektronka Triotron, modulový jistič, modulový spouštěč, nebo třeba relé do patice ...)
  • Později se rodinná firma rozdělila na tři skupiny (komunikace, kompletace zařízení, elektrokomponenty)
  • v roce 1993 koupila divizi Schrack Energietechnik kolínská FG (Kolín nad Rýnem)
  • Francouzský REXEL kupuje Schrack v roce 2000

I přes to, že jsme patřili REXELu, po celou dobu jsme byli samostatnou společností. A následně jsme se úspěšně vyčlenili ze skupiny REXEL.

Strategie Schrack
Schrack se profiluje jako vedoucí podnik v energetické a datové oblasti. Cílem je intenzivní péče o zákazníky pomocí vysoce specializovaných obchodníků, techniků. Další rozšiřování prodejní sítě Schrack tak, aby se stal pro odběratele první adresou s řešením v energetických a datových oblastech.


Marek Zacios (Schrack ČR):
Již nejsme pod křídly REXEL! Po změně vlastníků Schrack očekáváme posílení agresivity a touhy něco změnit. Pět let pod francouzským koncernem a udržení vlastní odlišné strategie! To se nám potvrzuje správně zvolená strategie a volba členů týmu.

  • U Schrack Energietechnik pracuji již deset let z toho posledních sedm roků v pozici ředitele.
  • Schrack v ČR má čtyři sklady (Praha, Brno, Ostrava, Hradec, ... a malý Zlín)
  • Personální obsazení je cca přes 60 osob (bez pomocného personálu)
  • Schrack je v ČR nejúspěšnější z celého portfólia s rozvaděčovou technikou
  • Od počátku roku 2002 Schrack dodává komponenty datové techniky (60-80 miliónu obrat/rok)
  • Schrack má zaměřeno na kvalitu a záruky (Schrack vlastní ISO 2000...)
  • Schrack také díky ISO dodává Škodě MB, pražskému Metru ....

Nechceme vyvíjet na trhu již vyvinuté. Dynamicky přizpůsobujeme naše výsledky požadavkům zákazníků tak, abychom se stali úspěšnější než naše konkurence. Naším vnitro firemním krédem je pozitivní myšlení ... což na rozdíl od jiných zemí standardním životním pravidlem v Česku není. Proto je také samozřejmostí velká motivace, protože pokud nemáte motivaci být tím nejlepším, pak lze očekávat pouze tomu přímo úměrné, tedy slabší výsledky.


Libor Bartoš (specialista koncernu Schrack):
V krátkosti zde uvedu nově vyvinutý rozvaděč řady M2000 odolný proti požáru (EI 30-S, EI 45-S a EW 60). Existují zapuštěná nebo povrchová, elektroměrová a instalační provedení v nástřiku nejběžněji ve standardní šedé RAL. Pokud se rozvaděč zabuduje do stavby, stává se její součástí a tím se na něj vztahují požadavky na určitou protipožární bezpečnost ... Rozvaděč máte možnost umístit do určeného pracovního prostoru, pokud jej umístíte do prostoru, kde se při běžné činnosti pohybují lidé, musí splňovat určité vlastnosti ...

Pokud chcete použít svůj takto upravený rozvaděč, není možné jej pouze usadit a napsat, že splňuje protipožární podmínky. Takový rozvaděč musí projít zkušebnou, která nasimuluje stav umístění ve stavbě a vnitřní požár. Nechá jej zcela shořet a při průběhu měří v různých bodech teploty a prověřuje jeho funkci. Podle dosažených časů se následně vystavuje příslušný certifikát ...


Některé dotazy a odpovědi

Jiří Kohutka, (redakce časopisu ELEKTRO)
Má prezentovaný rozvaděč zvýšené krytí IP?

  • Libor Bartoš (specialista koncernu Schrack):
    Rozvaděč má IP40 (v otevřeném stavu IP20).

Miroslav Minařík, (redakce portálu Elektrika.cz)
Jak dalece je nynější Schrack ještě výrobcem a jak moc je pouze obchodníkem?

  • Marek Zacios (Schrack ČR):
    Zhruba v roce 1983 byl Schrack vlastním producentem, který měl vlastní továrny. Současně s tehdejším oborovým rozdělením firmy, byly jednotlivé výrobní procesy outsourcingovány. Schracku od té doby zůstalo know-how, kompletní vývoj a obchodní flexibilita. Neříkám, že nemáme vlastní výrobky ale jak je ve světě zcela běžné výroba se outsourcinguje.

....., (Hospodářské noviny)
Jak si konkrétně představujete nástup agresivity, o které jste hovořil?

  • Marek Zacios (Schrack ČR):
    Doposud se v ČR zaměřujeme na dva segmenty elektrotechnického trhu. Elektroinstalační technika zaměřená na výrobce rozvaděčů, elektroinstalační firmy a datová technika. Chceme zařadit do našeho produktového portfólia řadu nových produktových skupin s kterými se objevíme v segmentech trhu, kde nás doposud nikdo neviděl.

....., (Hospodářské noviny)
O který segment se jedná?

  • Viktor Essbüchl (Schrack Austria):
    Co konkrétního se změní v Česku ještě neprozradíme, ale v Rakousku se snažíme již nyní uvést na trh je (kromě dalších) také oblast kabelů. Ovšem ne všechny strategie jsou použitelné na českém trhu, proto  prosím vyčkejte na AMPER 2006.

....., (Hospodářské noviny)
Usilujete o vedoucí místo. Které všechny firmy chcete na našem trhu přeskočit?

  • Marek Zacios (Schrack ČR):
    Na tiskové konferenci Schrack se nehodí uvádět jiné značky. Uvedu pouze, že se srovnáváme se jmény, které se objevují na vrcholu ledovce českého trhu. Je jich zhruba 5-6. Všechny tyto, bychom tedy chtěli přeskočit.

Miroslav Minařík, (redakce portálu Elektrika.cz)
Otázka na prodejní filozofii firmy. Jak přesně nazvat váš systém prodeje, když oslovujete přímo odběratele? Resp. kdo je váš typický zákazník?

  • Marek Zacios (Schrack ČR):
    Nezabýváme se prodejem B2B, tedy dodávkou do velkoobchodů, které zboží následně distribuuje dále. My přicházíme přímo k zákazníkům. Typickým zákazníkem v Čechách je výrobce rozvaděčů, implementátoři počítačových sítí, elektromontážní firmy.

Jiří Kohutka, (redakce časopisu ELEKTRO)
Která byla ta první pobočka Schrack v roce 1989? V Česku to nebylo.

  • Marek Zacios (Schrack ČR):
    Bylo to Slovinsko.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933