Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ABB EPJ: X.2 Vyšší úroveň komfortu elektrických instalací ABB i-bus®EIB/KNX (2.díl)


Document Actions
ABB EPJ: X.2 Vyšší úroveň komfortu elektrických instalací ABB i-bus®EIB/KNX (2.díl)
celý název článku - Vyšší úroveň komfortu elektrických instalací ABB i-bus®EIB/KNX současně zvyšuje úspory provozních nákladů (2.díl) perex doplnit ...
Josef Kunc, ze dne: 14.02.2006

... pokračování

V bytových objektech, ale také např. v reprezentačních prostorách firem je výhodné použití dotykového ovládacího a zobrazovacího displeje podle obr. 2. V případě potřeby ovládat a současně i zobrazovat stav vyššího počtu funkcí z jediného místa, je výhodným použití dotykového displeje (pro ovládání 30 nebo 100 funkcí), který navíc dovoluje vytváření scén, časových programů, poplachových hlášení. Lze jej také navázat na systém elektronického zabezpečení objektu. Jeho součástí je dále infračervené rozhraní pro dálkové ovládání a prostorový termostat s regulátorem pro řízení vytápění a chlazení. Jednou z dalších funkcí je poznámkový blok pro zapisování vzkazů a poznámek. Některé činnosti lze zablokovat čtyřmístným číselným kódem, před použitím nepovolanými osobami lze celou dotykovou plochu uzamknout.


Obr. 2: Dotykový displej

Naopak, napohled zcela nenápadná řešení ručního ovládání s využitím klasických elektroinstalačních domovních spínačů, zpravidla ve funkci tlačítkových snímačů, budou využívána v objektech se systémovou elektrickou instalací EIB, v nichž může docházet k nekontrolovatelnému pohybu cizích osob (např. v budovách různých úřadů, škol, nemocnic apod.). V těchto objektech lze očekávat nesprávné zacházení, nebo dokonce i úmyslné poškozování náročnějších elektronických přístrojů nainstalovaných v tomto prostoru. Také při potřebě ovládat jednotlivé funkce v různých provozních místnostech, v nichž zpravidla nejsou nadměrné nároky na použitý design anebo v nichž lze počítat s hrubšími způsoby zacházení při ručním ovládání, postačí využití klasických ovládacích přístrojů v libovolném designu. Tyto přístroje jsou uloženy v běžných elektroinstalačních krabicích (nástěnných, častěji zapuštěných) a jsou připojeny na vstupní svorky různých systémových binárních nebo univerzálních vstupů.
Především pro komerční objekty je určeno pětinásobné tlačítkové rozhraní, kombinované se sběrnicovou spojkou (obr. 3).


Obr.3: Sběrnicová spojka s pětinásobným binárním vstupem

K němu lze připojit až pět tlačítkových ovladačů v libovolném designu. Jako aplikační modul bude sloužit komerční termostat (obr. 4), který bude překryt vhodným víčkem (obr.5), v designu shodném s výtvarným řešením tlačítkových ovladačů připojených k binárnímu vstupu. V systémových instalacích je tak možné využít i běžných designů, jako Time a Element.

  
          Obr.4: Komerční termostat Obr.5: Kryt komerčního termostatu

Za představitele ovládacích přístrojů použitelných výhradně v systémových instalacích lze považovat design „triton“. Jeho tří a pětinásobné varianty jsou kombinovanými snímači, obsahujícími nejen až pět individuálně programovatelných tlačítkových snímačů (spínání, stmívání, žaluzie, odesílání hodnot, řízení scén), ale mohou být vybaveny infračerveným rozhraním pro dálkové ovládání, volně programovatelným jednořádkovým displejem pro zobrazení až pěti různých údajů nebo prostorovým termostatem s regulací topení i chlazení a zobrazením měřených i nastavených hodnot na displeji. Příklad trojnásobného kombinovaného snímače je na obr. 6.


Obr. 6: Kombinovaný snímač triton

Další typy snímačů předávají dalším přístrojům ABB i-bus®EIB/KNX informace potřebné pro získání přídavných úspor energie. Tak např. okenní kontakty mohou zablokovat topení nebo chlazení v místnostech, v nichž se dlouhodobě větrá otevřenými okny. Údaje o vzájemné poloze Slunce a budovy opatřené venkovními žaluziemi s natáčivými lamelami dovolí plynulé řízení těchto stínicích prostředků a následné využívání sluneční energie pro přitápění v zimním období. Tím se dosáhne přídavných úspor kolem 14% energie, ve srovnání s jinak dokonale regulovaným systémem vytápění. Obdobně tomu bude při spolupráci systému chlazení a řízení žaluzií. Žaluzie mohou spolupracovat i s řízením osvětlení.

V kancelářích, učebnách a v podobných místnostech je výhodné vytvoření dalších vazeb zabezpečujících opět přídavné úspory energie na osvětlování i na vytápění. Uskutečněné průzkumy využívání kanceláří prokázaly, že přibližně po 40% pracovní doby nejsou obsazeny. Přitom se v nich zcela zbytečně svítí a vytápí se na komfortní teplotu. Při využití snímačů přítomosti (obr. 7), nastavenými jak pro přepínání mezi komfortním a standby režimem vytápění, je možné ušetřit dalších asi 8% energie. Budou-li současně využity i pro spínání osvětlení, přídavné úspory mohou být kolem 10%, v případě řízení na stálou osvětlenost mohou úspory dosáhnout až 50%.


Obr. 7: Snímač přítomnosti

Naznačené příklady ukazují na téměř neomezené možnosti systému ABB i-bus®EIB/KNX při řízení systémových elektrických instalací s evropskou instalační sběrnicí.

Pokud vás zajímají podrobnější informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933