Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB EPJ: X.1 Vyšší úroveň komfortu elektrických instalací ABB i-bus®EIB/KNX (1.díl)


Document Actions
ABB EPJ: X.1 Vyšší úroveň komfortu elektrických instalací ABB i-bus®EIB/KNX  (1.díl)
Zcela nepřehledná bývá tímto způsobem vytvořená elektrická instalace, pro niž jsou nezávisle na sobě zhotovovány projekty pro tzv. silovou instalaci, pro měření a regulaci, případně pro další samostatné části elektrických rozvodů. Vyšší úroveň komfortu elektrických instalací ABB i-bus®EIB/KNX současně zvyšuje úspory provozních nákladů (1.díl)
Josef Kunc, ze dne: 10.02.2006

Přestože roste počet objektů vybavených systémovou elektrickou instalací s evropskou instalační sběrnicí EIB/KNX, stále je vysoký počet staveb realizován i s několika různými, na sobě nezávislými řídicími systémy, z nichž každý reguluje zpravidla jen jeden soubor funkcí. Pro řízení osvětlení se použije nejjednodušší klasická elektrická instalace, jak ji známe ze sériových panelových domů, vytápění reguluje jeden řídicí systém, žaluzie druhý, chladicí a ventilační funkce systém třetí. Přitom tyto systémy obvykle neumí vzájemně komunikovat, takže bývá obrovským problémem vytvořit společnou vizualizaci a také vzájemné vazby mezi jednotlivými funkcemi pro dosažení vyšších úspor energií. Velké potíže tvoří rovněž možnost přidávání dalších funkcí, jakými mohou být vazby na řízení provozu bazénu, sauny, zalévání zahrady, vyhřívání okapů nebo chodníků, vytváření libovolných kombinací provozních stavů jakýchkoli spotřebičů (scén), časových programů, vzdálených přístupů, či vazby na elektronické zabezpečení objektu.

Zcela nepřehledná bývá tímto způsobem vytvořená elektrická instalace, pro niž jsou nezávisle na sobě zhotovovány projekty pro tzv. silovou instalaci, pro měření a regulaci, případně pro další samostatné části elektrických rozvodů. Instalace pak obsahuje nadměrně vysoký počet různých kabelových vedení i snímačů a různých silových prvků a ve svých důsledcích bývá také zbytečně nákladná. Budeme-li totiž vyžadovat co nejvyšší úroveň komfortu, bude nezbytné použití řízení celé široké škály různých funkcí.

Namísto několika zcela samostatných řídicích systémů je výhodné instalovat jeden společný systém, který bude plně ovládat osvětlení i provoz žaluzií, bude řídit spotřebu tepla a současně komunikovat se všemi řídicími jednotkami použitých zdrojů tepla nebo chladu, zabezpečí vazby na jakékoli další systémy a tím umožní jednoduchou společnou vizualizaci, scény, časové programy, vzdálené přístupy apod. Funkci tohoto společného systému plně zvládá systém ABB i-bus®EIB/KNX, komunikující po evropské instalační sběrnici.

Sloučení řízení všech funkcí do společného systému má hned několik výhod, kterými jsou:

  • nižší spotřeba silových vedení a s ní související nižší montážní pracnost a tedy i nižší náklady na montáž silových vedení,
  • nižší počty použitých snímačů, protože jejich údaje lze využívat současně pro řízení libovolného počtu funkcí,
  • možnost vytváření logických vazeb mezi řízením jednotlivých funkcí, aby se vzájemně podporovaly a tím bylo možné dosáhnout přídavných úspor provozních nákladů,
  • vytváření společné vizualizace, společných scén a časových programů, společného vzdáleného přístupu,
  • shodný design ovládacích a řídicích prvků pro řízení všech funkcí.

Čím vyšší nároky bude mít uživatel na počty řízených funkcí, na způsoby jejich řízení, tím relativně nižší budou náklady na pořízení systémové instalace ve srovnání s potřebnými investičními náklady na několik samostatných, nespolupracujících systémů.
Vnější pozorovatel na první pohled vůbec nemusí poznat, zda objekt je vybaven klasickou nebo systémovou instalací, protože ovládací přístroje mohou být v prakticky libovolném designu domovních elektroinstalačních přístrojů. Ovšem tyto přístroje mohou být také ve výtvarných řešeních určených výhradně pro systémové instalace. Někteří uživatelé dávají přednost levnějším variantám ovládacích prvků, jiní zase těm nejnáročnějším designům, využívajícím mnohdy i vysoce ušlechtilých materiálů. Prvotní snahou ovšem je, aby zvolený vzhled a barevné řešení těchto prvků ladil s interiérem objektu a současně aby plně uspokojil požadavky na zvolenou úroveň komfortu.

Nejnáročnější uživatelé zvolí patrně vzhledové prvky (tlačítkové snímače, snímače pohybu, infračervená rozhraní pro dálkové ovládání, termostaty apod.) v designu, s náročnými materiály využitými pro masivní rámečky. Uživatel si může vybrat až čtyřnásobné rámečky ze skla, ušlechtilé oceli, bronzu, galvanicky chromované nebo zlacené, jak je vidět z příkladů na obr.1.


Obr. 1: Domovní elektroinstalační přístroje a snímače EIB v designu solo
®-carat

Jednonásobné, dvojnásobné nebo čtyřnásobné tlačítkové snímače mohou být naprogramovány pro spínání nebo i stmívání osvětlení, pro ovládání žaluzií, vyvolávání scén, odesílání hodnot a pro podobné funkce. Snímače pohybu mohou řídit režim osvětlení na chodbách a schodištích v závislosti na nastavené úrovni přirozeného osvětlení a současně odesílat informace o pohybu osob ve sledovaných prostorách, bez ohledu na činnost řízení osvětlení. Infračervená rozhraní, kombinovaná s trojnásobnými volně programovatelnými tlačítkovými snímači, dovolují dálkově ovládat až pět funkcí a navíc spouštět až tři scény. Aplikační programy termostatů umožňují řízení topení i chlazení nebo ventilace, přepínání mezi komfortním a standby režimem, provozem v noční době a navíc také s možností zablokování po dobu větrání, při nastavené mrazové (nebo tepelné) ochraně. Termostat obsahuje také regulátor umožňující plynulou nebo přetržitou regulaci provozu.

... pokračování

Pokud vás zajímají podrobnější informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933